Politiet advarer foreldre mot sankthasjaften

Sankthansaften er en dag for store fristelser. Nesten halvparten av unge som har testet stoff, gjorde det for første gang på byen eller store fester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sankthans er en av de merkedagene foreldre bør være spesielt oppmerksomme på. Jeg er det, som far, sier politiførstebetjent ved narkotikaseksjonen i Oslo, Ole Vidar Øiseth.

Ungdom har flere store festdager, 16. mai og sankthans er de største.

Travel natt

- Sankthans er en typisk dag hvor voksne bør være ute sammen med ungdommen. Natteravner og utekontakter har det travelt på disse store festnettene. Foreldre er de nærmeste til å få ungdom til å avstå fra rus, sier Øiseth.

En uformell undersøkelse politiet i Oslo har foretatt blant 206 unge som ble tatt for stoffmisbruk, viser at de fleste av dem ruset seg for første gang ute. 41 prosent av ungdommene sier at de var på byen første gang de testet stoff.

Skremt

- Vi vet at piller misbrukes av helt unge. Jeg tror ofte at ungdommen selv ikke vet hva som finnes i disse pillene. Det kan være både heroin, LSD og amfetamin i såkalte ecstasypiller. Det er skremmende, sier politimester i Politidirektoratet, Beate Gangås.

- «Hundrevis-samlinger» er fine anledninger for de som selger stoff. Steder hvor det samles mange unge, er ofte steder for rus, sier Gangås.

Også på bygda

- Det er bekymringsfullt at vi finner stadig mer stoff i Bygde-Norge. Foreldre må være oppmerksomme på at unge ruser seg også i mindre byer og tettsteder, sier Gangås.