Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet advarer godtroende nordmenn mot frekke tyver

Eksplosjon i denne typen tyverier de siste ukene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - På en enkelt dag kan vi få 20 anmeldelser på denne typen tyverier, sier Roar Kvassheim, som leder Oslopolitiets nye prosjekt mot lommetyverier.

De siste ukene har de sett en eksplosjon i antall anmeldelser av en spesiell type tyverier.

Kafeer, puber og lesesaler Som illustrasjonsvideoen viser, kommer en person bort til bordet med et ark, og legger det over verdigjenstanden. Tyvene utgir seg ofte for å være tiggere, og slår til på både kafeer, puber, kafeteriaer, skoler, lesesaler og biblioteker.

- Det har vært tilfeller hvor fornærmede har gitt tyvene penger, for så å oppdage at mobiltelefonen er borte, sier Kvassheim.

Han oppfordrer folk til å ikke ha verdigjenstander liggende på boret.

- Vi ønsker at publikum skal være oppmerksom på at denne typen tyverier skjer i veldig stort omfang nå.

Paradis for lommetyver Tre av fire lommetyverier skjer i Oslo, og tidligere i år skrev Aftenposten at Oslo har like mange lommetyverier som Berlin, en by med sju ganger så mange innbyggere.

- Vi er jo velstående i Norge, og kanskje litt godtroende i mange situasjoner. I tillegg har vi hatt en lav oppklaringsprosent på dette i politiet i mange år, sier Kvassheim.

Oslo har lenge vært et paradis for lommetyver, og Oslo-folk rundstjeles på T-bane, buss og trikk. Politiet prøver nå å bekjempe denne kriminaliteten, og har derfor opprettet et eget prosjekt for lommetyverier.

 ADVARER:  Politiet la før helga ut dette illustrasjonsbildet for å vise hvordan tyvene opererer. - Det er ingen gode overvåkningsbilder av at tyveriene blir gjennomført, så vi legger ut dette for å advare folk, sier Roar Kvassheim i politiet. Foto: Oslo politidistrikt
ADVARER: Politiet la før helga ut dette illustrasjonsbildet for å vise hvordan tyvene opererer. - Det er ingen gode overvåkningsbilder av at tyveriene blir gjennomført, så vi legger ut dette for å advare folk, sier Roar Kvassheim i politiet. Foto: Oslo politidistrikt Vis mer

- Siden august har vi pågrepet 30 lommetyver, og de fleste er rumenere. Men vi har også pågrepet polske, afghanske og nord-afrikanske tyver, sier Kvassheim.

Brukes overalt Vanligvis er det flest tyverier i de sentrumsnære områdene i Oslo, men denne spesielle metoden blir ifølge politiet brukt overalt.

- Trikset har eksistert siden tidens morgen, men plutselig oppdaget vi en eksplosiv økning, sier Kvassheim.

Økningen er registrert i Oslo, men Kvassheim utelukker ikke at det kan spre seg til andre byer i Norge.

- Nye trender skjer først i Oslo, og det er også her i Oslo det skjer mest. Men dette trikset brukes nok andre steder også, sier han.

Større trussel I 2010 var det rundt 10 000 anmeldte lommetyverier i året i hovedstaden. I fjor var det 15 000, og i år vil tallet lande på rundt 18 000. 

- Det er en større trussel nå enn for to år siden. Det nærmer seg en dobling i antall tyverier på to år, sier Kvassheim.

Når det nå blir kaldere i været, vil flere av tyvene trekke innendørs.

- Nå opp mot julehandelen vil et større antall lommetyver jobbe på kjøpesenter og i butikker.

Kvassheim sier det er både menn og kvinner som stjeler.

- Beskrivelsene sier at det er både menn og kvinner som stjeler. Noen har vi pågrepet, men det er flere. Det er over ti stykker som driver med dette ark-trikset i Oslo nå, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!