Politiet advarer mot å forfalske id-kort

Å tukle med et id-kort for å komme inn på et utested kan virke uskyldig, men konsekvensene er alvorlige. Dokumentfalsk kan ødelegge sjansene for både jobb, studier og adopsjon i framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke et nytt fenomen at ungdom låner eller forfalsker legitimasjonspapirer for å komme inn på et utested med alsdersgrense. Nå er det imidlertid ikke lenger bruk av viskelær og kulepenn på skolebevis som gir utesteder og politiet hodebry. Ved hjelp av laminatmaskiner og avanserte programmer lastet ned via Internett, kan ungdommer lage falske førerkort og pass på gutterommet, eller de kan enkelt kjøpe falske papirer på bestilling.

- Det er ikke et nytt problem, men forfalskningene blir stadig bedre. Dette er dokumentfalsk, og svært mange av de som blir tatt er ikke klar over alvoret i det de har gjort. Jeg vil advare ungdom på det sterkeste mot å bruke forfalskede identitetspapirer, sier påtaleleder Rasmus Woxholt ved Majorstua politistasjon i Oslo til Dagbladet.no.

Fire års fengsel

Ifølge Woxholt er problemet med falske id-kort et voksende problem, og trolig større enn antallet beslaglagte kort gir inntrykk av. Forfalskningene er blitt mer troverdige, og ungdom forfalsker i økende grad offentlige dokumenter som pass, bankkort og førerkort.

- Det vanligste er nok at en 18- eller 19-åring bruker et forfalsket bankkort, eller førerkort av den gamle typen, for å framstå som 21 år, sier Woxholt.

Å forfalske et offentlig dokument er mer alvorlig enn å tukle med et skolebevis eller et busskort, og har en strafferamme på inntil fire års fengsel. Det regnes som ekstra alvorlig dersom forfalskede id-kort brukes i forbindelse med bedrageri. Strafferammen for mindre alvorlig dokumentfalsk er bøter eller inntil to års fengsel.

POLITIATTEST:

Hvilke straffbare forhold som skal være med i en politiattest, varierer etter hvilket formål attesten utstedes for. Det er 3 typer politiattester:

  • VANLIG POLITIATTEST gis hvis ikke loven sier noe annet. Der er de fleste straffbare forhold med, men de blir slettet etter en viss tid. Detaljer om dette finner du her.
  • BEGRENSET POLITIATTEST er en attest hvor det bare er helt spesielle straffbare forhold som skal være med. For eksempel seksuelle overgrep mot barn som er de eneste forhold som skal med i en politiattest for en som har fått tilbud om tilsetting i grunnskolen. I slike attester blir d e straffbare forhold ikke slettet etter en viss tid.
  • UTTØMMENDE POLITIATTEST er attester hvor absolutt alle straffbare forhold skal være med. I slike attester blir de straffbare forholdene ikke slettet etter en viss tid.

    (Kilde: Politiet)

  • Les mer om dokumentfalsk
  • Les mer om strafferegistrering
  • Les mer om politiattest

Politiinspektør og jurist Julie Møller Digre bekrefter alvoret i å forfalske legitimasjonskort. Digre er påtaleleder ved Oslo-politiets økonomigruppe, og fastslår at ethvert tilfelle av tukling med legitimasjonspapirer er å regne som dokumentfalsk.

- Dette er juridisk sett en forbrytelse og ikke en forseelse. Blir man tatt vil dette hefte ved personen i politiets strafferegister livet ut, sier Møller Digre til Dagbladet.no.

Ødelegger framtidsplaner

Å bli tiltalt og dømt for forfalskning av legitimasjonspapirer kan få store konsekvenser. I enhver vandelsattest fra politiet vil dommen være registrert for all ettertid .

Det kan ødelegge sjansene for å få jobb eller ta utdanning i politiet, militæret, fengselsvesenet, Luftfartsverket, vaktselskap, FN-styrkene, Heimevernet og Kriminalomsorg i Frihet. Du kan også få problemer med å ta helikoptersertifikat, bli låsesmed eller få Kongens fortjenstmedalje (se hvilke yrker som krever uttømmende vandelsattest her).

Politiet i Bergen går også ut og advarer ungdom mot å tro at falsk legitimasjon er en bagatell. Ifølge politiavdelingssjef Per Stiegler ved Bergen politidistrikt blir stadig flere tenåringer - spesielt jenter - tatt med falske id-kort for å komme seg inn på utesteder, melder Bergens Tidende.

Hittil i år er 30 unge bergensere tatt med falske papirer, og Stiegler advarer mot at dette kan ødelegge for alt fra jobbvalg til adopsjonssøknader.

Sosialkurator Mette Kerr i Adopsjonsforum bekrefter overfor avisa at flere adopsjonsland vil være helt stengt for søkere med et rulleblad hos politiet.

Ikke uvanlig

Problemet med mindreårige som sniker seg inn på utesteder med alkoholservering er like gammelt som utelivsbransjen selv. Det vanligste er at tenåringer låner legitimasjon fra eldre søsken eller venner, men også på utesteder ser man at stadig flere ungdommer tukler med identifikasjonspapirene.

Ifølge daglig leder Camilla Olsen ved Snorre Kompagniet i Oslo ble det i løpet av forrige torsdagskveld inndratt 6 eller 7 falske legitimasjonskort ved utestedet.

På utesteder i både Bergen og Oslo er det vanlig at beslaglagte id-kort blir sendt til politiet, som på egen hånd kan anmelde forholdet ettersom lovbruddet faller inn under offentlig påtale.

En vanlig reaksjonsform for ungdom som forfalsker id-papirer er bot eller betinget påtaleunnlatelse. Dette er mi ndre alvorlig enn en dom etter en rettssak, men begge disse reaksjonsformene blir registrert i politiets strafferegister. Forelegg og betinget påtaleunnlatelse står oppført på en vanlig vandelsattest fra politiet i inntil to år, men er registrert for all ettertid på en uttømmende politiattest.

KAN FORFALSKES: Førerkort av denne typen er enklere å forfalske enn de nye som har form som et kredittkort. Ved hjelp av designprogrammer lastet ned fra Internett og en laminatmaskin kan ungdom «dokumentere» at de eldre enn de virkelig er.
HAVNET I TRØBBEL: President George W. Bush' datter Jenna (19) prøvde i mai i år å kjøpe øl under falsk identitet. Det var bare noen uker etter at hun ble dømt til åtte timers samfunnstjeneste etter å ha drukket øl offentlig.