NÅLER I FRUKT: I forrige uke kom de første meldingene om at noen hadde funnet nåler i jordbær. Deretter dukket det opp rapporter om at nålene også var i bananer, og nå har de også funnet dem i epler. Nå advarer politiet mot trenden. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
NÅLER I FRUKT: I forrige uke kom de første meldingene om at noen hadde funnet nåler i jordbær. Deretter dukket det opp rapporter om at nålene også var i bananer, og nå har de også funnet dem i epler. Nå advarer politiet mot trenden. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Stikker nåler i frukt

Politiet advarer mot den farlige butikktrenden: - Du kan havne i fengsel

Trenden fortsetter å spre seg i Australia.

I forrige uke kom de første meldingene om kunder som hadde funnet synåler gjemt i jordbær i flere av statene i Australia.

Etter at en mann havnet på sykehus, og nålene stadig dukket opp i flere ulike kurver, så butikkene seg nødt til å fjerne jordbærkurvene fra hyllene.

Sprer seg

17. september tok politiet en kvinne på fersken i å stikke synåler inn i bananer på et supermarked i Queensland i Australia.

I dag, 18. september, har det også blitt meldt om epler med synåler som har blitt funnet i den australske staten New South Wales, melder The Guardian.

Den australske nyhetskanalen 7 News Sydney har postet et bilde på Twitter av et skrelt eple med en nål stikkende ut.

Til å begynne med var ikke politiet sikre på om jordbærhendelsen dreide seg om et angrep utført av én enkeltperson, eller en gruppe. Etter hvert som det stadig dukker opp nye tilfeller, kan mye tyde på at dette er en trend som nå sprer seg.

Den 62 år gamle kvinnen som mandag ble tatt for å stikke synåler inn i bananer, skal ha kopiert jordbær-stuntet etter å ha lest om det i avisene. Denne hendelsen blir derfor behandlet som en isolert hendelse av det australske politiet.

Foreløpig er det ingen som vet hvordan synålene har havnet i eplene som nå har blitt funnet.

Farlig trend

Operasjonsleder for krimenheten i New South Wales, Danny Doherty, mener det bare er flaks at ingen har blitt alvorlig skadet som følge av disse hendelsene. Spesielt etter at nål-frukten også ble funnet på en skole, påpeker han.

- Jeg forstår ikke motivet. Hvem i alle dager stikker nåler i frukt de vet spises av helt vanlige barn og familier? spør han The Guardian.

Han understreker at det å stikke nåler inn i frukt som skal selges videre vil få store konsekvenser.

- Dette er en alvorlig forbrytelse, og konsekvensene er alvorlige. Dette er en forbrytelse mot hele det australske folk. Du kan få opp til 10 års fengsel, forklarer han.

Doherty påpeker også at det vanskelig å vite hvor mange av fruktene de har funnet i ettertid som er en del av den opprinnelige hendelsen, og hvor mange som har dukket opp fordi noen kopierer en oppførsel de har lest om i media.

Han legger vekt på at konsekvensene for kundene, samt den økonomiske konsekvensen for jordbærdyrkerne og supermarkedene, likevel vil være like reell.

Store økonomiske konsekvenser

Samtidig som antallet jordbærkurver med synåler har fortsatt å øke i Australia, har også New Zealand fjernet australske jordbær fra sine egne butikkhyller.

Det har ført til store konsekvenser for bransjen, og en rekke jordbærdyrkere er nå bekymret for framtida.

Tidligere i dag publiserte 7 News Brisbane en video på Twitter hvor en stor lastebil ble tvunget til å dumpe flere tonn med jordbær rett på søppelfyllinga.

Visepresidenten i foreningen for jordbærdyrkere i Queensland, Adrian Schultz, sier at det som startet som en enkeltstående hendelse nå har brakt en millionindustri ned i knestående.

- Jeg er sint på vegne av alle som er berørt. Dette gjelder dyrkere, de som forsyner dyrkere med ressurser, de som pakker jordbærene i esker, og alle sjåførene som frakter bærene dit de skal. De har en familie å forsørge, og plutselig mister de jobben. Dette rammer mange, sier han til ABC Radio ifølge The Guardian.