Politiet advarer mot disse sprayboksene

Inneholder miljøgifter og skader bunader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Disse sprayboksene er ikke tillatt. De er ikke produktmerket og de inneholder miljøgifter. I tillegg skader de bunader og folk må ut med mer enn 1500 kroner for å rense dem, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon i Oslo til Dagbladet.

Hansen advarer foreldre mot å kjøpe denne typen spraybokser på 17. mai og sier at boksene vil bli beslaglagt av politiet.

Ulovelige spraybokser Hansen forteller at det de siste årene er funnet flere partier med ulovlige aerosolbeholdere som brukes til morosaker («serpentinspray» eller «konfettispray» red.anm.) på det norske markedet.

Det er funnet serpentinspray som inneholder ulovlige stoffer og som mangler korrekt faremerking, forteller stasjonssjefen.

I tillegg fører serpentinspray til forsøpling. Det er tollvesenet og politiet som har stoppet de ulovlige varepartiene og Klima- og forurensningsdirektoratet har bistått som vedtaksmyndighet for produktkontrolloven.

Farlige kjemikaler - Serpentinspray er stoffblandinger som skal oppfylle kravene til klassifisering og merking av farlige kjemikalier. Det betyr at det skal være faresymboler, risikosetninger og sikkerhetssetninger på norsk på emballasjen, sier Hansen.

Stasjonssjefen forteller at de hvert år beslaglegger flere tusen spraybokser.

Miljøgift - Dette har vært et problem i mange år. De tre siste åra har vi sikkert beslaglagt et par tusen, sier Hansen. Han forteller at politiet også bruker store ressurser på å destruere sprayboksene.

SØL OG ROT: Stasjonssjef Bjørn Åge Hansen forteller til Dagbladet at det blir mye å rydde opp etter 17. mai. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
SØL OG ROT: Stasjonssjef Bjørn Åge Hansen forteller til Dagbladet at det blir mye å rydde opp etter 17. mai. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Dette er miljøgift og må håndteres deretter. Dessuten er det ressurskrevende å fjerne all forsøplinga i etterkant, sier Hansen.

MANGLER INNHOLDSFORTEGNELSE: Boksene som politiet vil beslaglegge på 17. mai mangler innholdsfortegnelse og merking. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
MANGLER INNHOLDSFORTEGNELSE: Boksene som politiet vil beslaglegge på 17. mai mangler innholdsfortegnelse og merking. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer