Politiet advarer mot dødsfeller

Garasjeporten som klemte i hjel en seksåring i Lørenskog, var i strid med forskriftene. Politiet ber nå alle borettslag om å sjekke portene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKÅRER I LØRENSKOG (Dagbladet): Advarselen kommer etter at en liten gutt mandag ble klemt i hjel av en garasjeport uten klemsikring hjemme i borettslaget på Skårer i Lørenskog. Seksåringen ble funnet død av en beboer på vei inn i det tre etasjer høye garasjebygget. Det hadde da gått vel 20 minutter siden gutten kom i klem under porten.

-  Sjekk portene

I går var politiet og Arbeidstilsynet på plass for å granske åstedet. Klemsikring er påbudt på slike porter, men fantes ikke på garasjeporten på Skårer. Det skulle ha vært ei pute i underkant av hele porten som hindret den i å gå rett i betonggulvet.

-  Porten hadde ei fotocelle 55 centimeter over bakken. Det betyr at hvis du sniker deg under porten lavere ned enn dette, unnlater den å stoppe. Det er det som har skjedd i dette tilfellet, sier konstituert politiførstebetjent Oddmar Stenhaug ved Lørenskog lensmannskontor.

Klemsikring kunne ha reddet livet til seksåringen.

-  Vi vet foreløpig ikke om det var påbudt da porten ble montert. Vi mistenker at det finnes flere porter uten klemsikring i norske borettslag, og vi ber nå folk om å sjekke dem, sier Stenhaug.

Borettslagets ansvar

Han opplyser at det er brukeren, altså borettslaget, som først og fremst har ansvar for at porten har en slik klemsikring. Men også montøren skal sørge for at porten er lovlig.

 DØDSFELLE: Garasjeporten ble ei dødsfelle for den seks år gamle gutten. Han døde da han kom i klem i denne garasjeporten i et borettslag i Lørenskog i Akershus. Politiet ber nå andre borettslag om å sjekke sine garasjeporter. Foto: Ole C.H. Thomassen
DØDSFELLE: Garasjeporten ble ei dødsfelle for den seks år gamle gutten. Han døde da han kom i klem i denne garasjeporten i et borettslag i Lørenskog i Akershus. Politiet ber nå andre borettslag om å sjekke sine garasjeporter. Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

Borettslagsleder Tore A. Olsen sier han trodde porten hadde klemsikring.

-  Jeg var ikke klar over at det var påbudt, men porten er typegodkjent og kjøpt av Nassau. Det skjedde før min tid. Nå må vi gå igjennom rutinene for dette, sier Olsen.Fungerende servicesjef Kåre Gulli i Nassau Door AS Øst i Drammen stiller seg uforstående til at klemsikringen ikke var på plass.

-  Men jeg må ta forbehold om at jeg ikke har fått sett denne spesielle porten og heller ikke vet nøyaktig alderen på den. I dag er klemsikring standardutstyr, og nyere porter skal ikke kunne gå ned dersom klemsikringen mangler, sier Gulli.

Ifølge Nassau Door AS finnes det i Norge titusenvis av slike leddheisporter.

-  Det er dypt beklagelig når en slik ulykke skjer, men det er forbundet med risiko når barn leker i et slikt garasjeanlegg. Porten er ment å stoppe når den støter mot en bil og ikke nødvendigvis mot et menneske. Det varierer hvor følsomme portene er for trykk, advarer Gulli.

Skulle se på biler

Nabogutter som fulgte med på gårsdagens befaring, sier at seksåringen skulle inn og se på biler da han kom i klem i porten. Det hender barna i borettslaget leker rundt og i garasjeanlegget, ifølge guttene.

Beboere og pårørende hadde lagt ned blomster og satt fram levende lys ved garasjeporten.

Benjamin Habibi (9) forteller at han av og til lekte med seksåringen, men aldri i garasjen.

-  Når bilene skal ut og inn, vet jeg at døra står åpen litt. Da kan man komme seg inn, sier han.

Videoovervåket

Ved å studere bildene fra overvåkingskameraet har politiet raskt fått oversikt over hendelsesforløpet. -  Vi kan derfor utelukke at det har skjedd noe kriminelt, sier politiførstebetjent Stenhaug.

Gutten skal ha vært alene da ulykken skjedde.

Også for vel ett år siden skal det ha skjedd en alvorlig ulykke med samme type leddheisport. Da skal en voksen mann på Skedsmokorset ha kommet i klem og pådratt seg alvorlige skader i forbindelse med reparasjon av en slik port.