Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet advarer mot livsfarlig trend

Barn og unge har den siste tida skadet seg stygt etter å ha blitt utsatt for sabotasje, hvor sykkelhjulene har løsnet.

ADVARER: Politiet og flere skoler har de siste månedene advart mot sykkelsabotasjer i skolegården. Dette bør barna passe på. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Trine Høklie Jonassen Vis mer

Livsfarlig sykkelsabotasje ser ut til å ha blitt en nasjonal trend, og politiet advarer nå om at den har spredt seg til flere steder i landet.

- Skadene de pådrar seg, eller andre, kan gjøre at de kan bli anmeldt, får varige skader og mèn, eller i verste fall ende med dødsfall, sier Anne Katrin Storsveen politioverbetjent og fagleder i Nettpatruljen Oslo til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere skrevet om 12 år gamle Sander Sørensen fra Sør-Varanger, som opplevde at forhjulet plutselig løsnet på en sykkeltur med klassen før ferien.

Årsaken? Noen hadde løsnet skruen som holder forhjulet på plass.

Det var Sør-Varanger Avis som først omtalte saken.

Etter den dramatiske ulykken satt 12-åringen igjen med hjernerystelse, knekte tenner, bukket arm og en haug med skrubbsår.

Mammaen hans, Ann Sølvi Gakko sier til Dagbladet at hendelsen nå er anmeldt, og at det går stadig bedre med Sander.

Flere steder

MEDTATT: Hjernerystelse, knekte tenner, bukket arm og en haug med skrubbsår var det Sander satt igjen med. Foto: Privat
MEDTATT: Hjernerystelse, knekte tenner, bukket arm og en haug med skrubbsår var det Sander satt igjen med. Foto: Privat Vis mer

Det samme har skjedd flere steder i landet den siste tiden. I Bergen endte Johannes Handeland (13) med å fly av sykkelen etter at han mest sannsynlig ble utsatt for tilsvarende sabotasje.

Han landet på hodet og ble stygt skadd etter at forhjulet plutselig løsnet.

- Jeg og en venn kjørte nedover en grusbakke da hjulet plutselig falt av. Jeg stupte ned i bakken og fløy framover. Først skrapte jeg opp albuene og deretter slo jeg hodet hardt. Heldigvis hadde jeg hjelm, forteller Johannes Handeland (13) til Dagbladet.

PÅ LEGEVAKTA: Johannes Handeland (13) ble stygt forslått på høyre side og måtte på legevakta etter det brutale fallet. Foto: Privat
PÅ LEGEVAKTA: Johannes Handeland (13) ble stygt forslått på høyre side og måtte på legevakta etter det brutale fallet. Foto: Privat Vis mer

Moren hans, Gro Handeland, forteller til Dagbladet at de hadde sjekket sykkelen samme dag, og at han hadde brukt sykkelen kort tid i forveien - da var alt normalt.

- Sykkelen var helt fin da jeg syklet tidligere på dagen. Da jeg var på retur etter en badetur med skolen kjente jeg at sykkelen var litt rar når jeg syklet nedover. Det er helt sykt at noen gjør slik, sier Johannes Handeland (13), som i likhet med Sander Sørensen er overbevist om at noen hadde løsnet skruene i forhjulet på sykkelen hans med vilje.

Mandag ble anmeldelsen av hendelsen levert til politiet, opplyser Gro Handeland til Dagbladet. Ifølge hennes opplysninger har det skjedd med flere sykler på samme skole.

- Legene på legevakten oppga at Johannes bare var én i rekken av flere som var utsatt for det samme, sier Handeland.

Trend

Om det er tilfelle, utgjør disse sakene en del av flere sykkelsabotasjer blant ungdommer den siste tiden

videoer av liknende hendelser har også spredd seg på det sosiale mediet TikTok. Polititjenesteleder Thomas Pettersen ved Kirkenes politistasjon har tidligere oppgitt overfor TV 2, at trenden er kommet fra det sosiale mediet, og sprer seg på TikTok.

- Det dukker stadig opp trender og utfordringer på sosiale medier som kan være livsfarlige å utføre. Vi oppfordrer barn og unge til å ikke utføre trender de ser kan føre til skade på seg selv eller andre, sier Anne Katrin Storsveen, politioverbetjent og fagleder i Nettpatruljen Oslo til Dagbladet.

Anne Katrin Storsveen fra politiets nettpatrulje. Foto: Politiet
Anne Katrin Storsveen fra politiets nettpatrulje. Foto: Politiet Vis mer

Hun presiserer hvor alvorlig slike «rampestreker» er:

- Det virker som om i noen tilfeller at de ikke skjønner konsekvensene av det de utfører, eller vet hvor farlig noen av disse trendene er.

Slik sikrer du deg

Sykkelreparatør Didrik Kristiansen hos Fossheim sykkelservice forteller at de har hørt om flere liknende episoder den siste tiden.

- De som ønsker å skade noen på denne forferdelige måten, løsner hurtikoblingen på forhjulet. Hjulet ser og kjennes tilsynelatende festet ut, men henger i prinsippet ikke fast. En liten hump i veien, og du går rett på trynet.

Kristiansen oppfordrer foreldre til ta en prat med barna sine om hvordan man bare ved et øyekast kan unngå denne type ulykker, og oppgir også at man med svært enkle grep kan sikre seg mot at man blir utsatt for liknende sabotasje.

ENKLE GREP: Sykkelreparatør Didrik Kristiansen hos Fossheim sykkelservice. Foto: Elias Kr. Zahl-Pettersen
ENKLE GREP: Sykkelreparatør Didrik Kristiansen hos Fossheim sykkelservice. Foto: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Det aller første jeg ville ha gjort, er å sjekke at ikke hurtigkoblinga er løsnet. Det tar deg bare noen sekunder å sjekke forhjulet og bakhjulet. Den andre, og svært rimelige løsningen, er å feste en strips til koblingen, da har du ikke sjans til å få løs hjulet, sier han og fortsetter:

- Triks nummer tre, er å kjøpe en ny hurtigkobling uten bøyle.

Se videoen med sykkelreparatør Didrik Kristiansen øverst i saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!