Nyttårstrafikken

Politiet advarer:
- Særdeles glatt

Politiet i øst rapporterer om stedvis svært glatte veier på grunn av underkjølt regn, og ber folk kjøre forsiktig. Samtidig er en rekke fjelloverganger stengt årets siste dag.

STENGT: Flere fjelloverganger ble stengt på grunn av uvær. Foto: Statens vegvesen
STENGT: Flere fjelloverganger ble stengt på grunn av uvær. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tre biler har lørdag morgen kjørt inn i autovernet i rundkjøringen ved avkjøringsrampen på E6 Vassum i Follo i Viken.

- De har kjørt ut akkurat på samme sted. Dessuten har vi en som har kjørt av veien noen hundre meter unna i tilknytning til Frogn-tunnelen, sier operasjonsleder Svein Walle til Dagbladet ved 09.40-tida.

Vegtrafikksentralen øst opplyser på Twitter ved 10-tida at avkjøringsrampen er stengt som følge av hendelsen. Omkjøring må skje via neste kryss.

Det er ifølge operasjonslederen ikke glatt på hovedveiene, E6 og E18. Problemene oppstår når bilene skal kjøre av eller på.

- Det meldes i Follo-området om særdeles glatt veibane på grunn av underkjølt regn flere steder. Påkjørings- og avkjøringsramper, samt rundkjøringer, er nok veldig glatte. Der må man være forsiktig, sier Walle.

Han har en klar oppfordring til personer i området som planlegger å sette seg i bilen i morgentimene lørdag:

- Vær forsiktig! Tenk at selv om det ser fint ut på hovedveien, kan det plutselig være null friksjon når du tar av. Da kan det veldig fort skje ulykker.

Har du video, bilder eller tips? Send til Dagbladet her eller ring oss på 24 00 00 00!

Utfordrende i fjellet

I fjelltraktene er det fortsatt mye snø og vind, opplyser trafikkoperatør Trude Lindstad i Vegtrafikksentralen øst til Dagbladet ved 07.30-tida lørdag.

Dette ser ut til å vedvare fram til ettermiddagen.

Allerede er flere fjelloverganger mellom øst eller vest stengt eller kolonnekjørt.

- Det blir en utfordring i dag på øst-vest-korridoren. De som skal ferdes over fjellet må sjekke veimeldingen, sier Lindstad.

Bergingen av et vogntog ved Begnadalen sperret tidligere på morgenen E16, men veien ble åpnet igjen klokka 09.

2023: Rafael Escobar Løvdahl fra Meteorologisk Institutt kommer med prognoser for været på nyttårsaften. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

For entreprenørene som har jobbet gjennom natta har det ikke vært noen vits å salte veiene, på grunn av regnet. Utover dagen er det imidlertid meldt opphold og mildere.

- Så vi får håpe at det bedrer seg utover formiddagen, sier trafikkoperatøren.

Dette er status på fjellovergangene lørdag morgen:

  • Rv13 Vikafjellet: Stengt
  • E134 Haukeli: Stengt
  • E16 Filefjell: Åpent
  • Rv52 Hemsedal: Kolonne
  • Rv7 Hardangervidda: Stengt, ny vurdering lørdag kl. 12
  • Rv15 Strynefjell: Åpent
  • Fv50 Aurland-Hol: Stengt, ny vurdering lørdag kl. 12
  • Fv53 Årdal-Tyin: Stengt
GLATT: Bakken utenfor huset til Charlotte Brunvold og familien kan til tider by på god underholdning når snøen kommer. Nå er videoen sett av 13 millioner. Vis mer

Sør: Store variasjoner

Det har også vært utfordringer på veiene gjennom natta i Vegtrafikksentralen sør sine regioner, bekrefter trafikkoperatør Ole-Petter Ruud. Altså Agder, Vestfold og Telemark.

- Særlig på riksvei 7 var det redusert framkommelighet da mange skulle på hytta og det var litt glatte veier, sier han.

Det har imidlertid roet seg inn i morgentimene:

- Akkurat nå ser det egentlig ganske bra ut, sier han ved 07.15-tida.

Mesteparten av nedbøren har nå gitt seg i flere deler av deres regioner, påpeker Ruud.

- Mange steder er det vesentlig mange varmegrader, så det vil holde seg forholdsvis greit. Men det er fortsatt noen steder der det vil ligge på pluss/minus/null-graden, med nedbør, og der vil det by på en del utfordringer, sier trafikkoperatøren.

VANSKELIG FØRE: Denne videoen fra Seattle går sin seiersgang på Twitter, og viser hvordan det ekstreme vinterværet skaper trøbbel for amerikanerne. Video: @kay0kayla / Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Midt: Farevarsel for snøfokk

Også i Møre og Romsdal og Trøndelag ligger temperaturen flere steder på pluss/minus null grader.

- Vi observerer at det gjerne kan bli litt glatt på de mindre veiene i dag. På de store veiene ser det ikke ut til å bli et problem, sier trafikkoperatør for Vegtrafikksentralen midt, Stian Gullvåg, til Dagbladet i 07.40-tida.

Det er foreløpig lite trafikk på veiene, men de venter at det vil ta seg opp utover dagen med tanke på at det er nyttårsaften.

Farevarselet for kraftig snøfokk, som har preget nordlige deler av landet gjennom romjula, har nå nådd deres regioner, opplyser Gullvåg. Snøfokk oppstår når snø virvles opp av kraftig vind og skaper utfordringer for sikten.

- Vi har foreløpig ikke blitt varslet om dette i morgentimene.

PASS PÅ: Det er meldt om glatte veier og flere trafikkuhell i juletiden. Dette bør du tenke på når du skal hjem fra ferien. Video: Dagbladet. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Nord: - En god del ruskevær

E6 Saltfjellet, som knytter Fauske kommune i Nordland sammen med resten av landet, er lørdag morgen stengt.

Trafikkoperatør Erland Tretteskog opplyser at det vil gjøres en ny vurdering i løpet av formiddagen.

- Ellers er det ganske stille i Troms nå. Oppi Finnmark har vi en god del ruskevær, med flere stengte og kolonnekjørte veier, og en del meldinger om snøfokk, som er ventet å vedvare utover dagen, sier Tretteskog.

Lørdag morgen er det mest utfordrende kjøreforhold i kyst- og fjordstrøkene, samt fjellovergangene.

- Vi oppfordrer bilister til å vurdere om du må kjøre over fjellet, dersom det er meldt dårlig vær. Hvis du må det: Pakk med mat og drikke, fyll opp tanken og beregn god tid, sier trafikkoperatøren videre.

STENGT: Bildet er tatt på E6 Saltfjellet i Nordland klokka 08.43. Denne fjellovergangen er stengt lørdag morgen. Foto: Vegtrafikksentralens webkamera
STENGT: Bildet er tatt på E6 Saltfjellet i Nordland klokka 08.43. Denne fjellovergangen er stengt lørdag morgen. Foto: Vegtrafikksentralens webkamera Vis mer

På enkelte steder i lavlandet, der det tidligere har ligget snø, er det i ferd med å bli mildere.

- Det kan bli glatt på veiene, spesielt i lavere strøk i Nordland, advarer Tretteskog.

Vest: - Utfordrende kjøreforhold

Trafikkoperatør Jenny Nilsson ved Vegtrafikksentralen vest, altså Vestland og Rogaland, sier at stengte fjelloverganger preger deres regioner lørdag.

- Det er utfordrende kjøreforhold, det blåser og snør. Med mindre du må, bør du kanskje utsette turen til det blir bedre vær, sier hun til Dagbladet ved 08.30-tida.

I lavlandet er forholdene bedre, ifølge trafikkoperatøren.

- Det regner og blåser fremdeles, men det er ikke like ille. Det har foreløpig ikke kommet noen meldinger om glatte veier. Men værforholdene, kombinasjonen av vind og regn, gjør det litt krevende å kjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer