Politiet advarer

Politiet tror de ser en ny trend under årets julebordsesong - og kommer samtidig med en advarsel: - Da ryker tusenlappene fort.

TRAVLE UKER: Politet er forberedt på travle uker i forbindelse med årets julebordsesong. Avbildet er Oslo-borgere i kø utenfor Stortorvets Gjestgiveri, et av byens typiske julebordsteder, i slutten av november. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRAVLE UKER: Politet er forberedt på travle uker i forbindelse med årets julebordsesong. Avbildet er Oslo-borgere i kø utenfor Stortorvets Gjestgiveri, et av byens typiske julebordsteder, i slutten av november. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets julebordsesong er for alvor i gang, noe som vanligvis byr på god mat, hyggelige lag og noe godt i glasset.

For politiet er julebordsesongen imidlertid ensbetydende med noe litt annet - nemlig fyll og bråk på nattestid. I år blir trolig intet unntak, og flere politidistrikt stålsetter seg nå for travle uker.

- Det er vanskelig å spå hvordan årets sesong blir, men vi er forberedt på at helgene blir travlere enn vanlig, sier Lars Morten Lothe, stasjonssjef for Bergen sentrum, til Dagbladet.

Håper på endring

I fjor fikk politiet seg imidlertid en overraskelse: Det politiet trodde skulle bli en ekstra travel sesong som følge av to år med pandemi, ble nemlig det motsatte.

- I fjor regnet vi med at det skulle bli ganske heftig, men det ble det ikke. Det er mulig det har skjedd noe, og at det har vært en kulturendring - særlig i de større bedriftene. Stort alkoholinntak kan ha kommet i bakgrunnen. Vi var fornøyde med fjoråret, sier Lothe.

Han legger til:

- Det har vært mye alkoholfokus de siste åra, men det kan være trenden har snudd litt fra før og etter pandemien. Vi håper det, sier han.

Han kommer samtidig med et råd til bedriftsledere som avholder julebord denne sesongen.

- Det er mye kultur i dette. Hvis ledere i de ulike bedriftene ikke har fokus på alkoholkonsum, men heller god mat og hyggelig lag, pleier det å hjelpe, sier han.

- MYE ALKOHOLFOKUS: Det har vært mye alkoholfokus under julebordsesongen de siste åra, mener Lars Martin Lothe ved Bergens-politiet. Nå håper han på en kulturendring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- MYE ALKOHOLFOKUS: Det har vært mye alkoholfokus under julebordsesongen de siste åra, mener Lars Martin Lothe ved Bergens-politiet. Nå håper han på en kulturendring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Tusenlappene ryker fort

Bergenspolitiet setter inn flere politienheter i sentrum av byen denne sesongen, forteller Lothe, og advarer samtidig om at det kan bli dyrt dersom man ikke oppfører seg:

- Vi råder folk til å ha det hyggelig sammen med gode kollegaer, og ikke nødvendigvis ha fokus på å innta store mengder alkohol, sier han og legger til:

- Man skal la være å drikke på offentlig sted og pisse på åpen gate. Det kan bli ganske dyrt hvis man gjør det. Der ryker tusenlappene fort, sier han.

- Hva rykker dere som oftest ut til?

- Det er det tradisjonelle med vold, ordensforstyrrelser og generelt at folk er for beruset - og det som avledes av at folk er for beruset.

KAN HAVNE PÅ GLATTCELLE: Politet i Follo og Østfold har sett seg lei av at folk ikke klarer å oppføre seg i julebordsesongen. De har derfor laget denne videoen. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Ikke drikk for mye

Også Oslo-politiet stålsetter seg for travle tider framover, forteller seksjonsleder Robert Thorsen for enhet sentrum i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

- Politiet forventer at det kan være mye mennesker i utelivet på denne tida, spesielt i enhet sentrum som dekker det geografiske området der en stor andel av utelivsbransjen holder til i vårt distrikt, sier han.

Thorsen kommer med en oppfordring til alle som skal feire denne sesongen.

- Politiet oppfordrer til å lytte til og etterkomme beskjedene du får fra ordensvaktene på utestedene, og påleggene du eventuelt får fra politiet. Politiets oppfordring er ta hensyn og passe på vennene og kollegene dine, ikke drikke for mye og sørge for at alle får en hyggelig feiring sammen, sier han.