Foto: Greenpeace
Foto: GreenpeaceVis mer

Politiet aksjonerer mot Greenpeace-skip i Barentshavet

- Vi har ikke brutt loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannskaper fra Kystvakten bordet fredag kveld Greenpeace-skipet Esperanza.

Etter kort tid startet Kystvakten slep av skipet.

Politiet ga klokka 22.10 fredag kveld Greenpeace-skipet pålegg om å fjerne seg fra stedet hvor Transocean Spitsbergen skal starte leteboring på oppdrag for Statoil.

Klokka 22.50 fredag kveld opplyste miljøorganisasjonen at styrker hadde startet bording av Esperanza.

- De fikk 30 minutter på å fjerne seg, men overholdt ikke denne fristen. Derfor bordet mannskaper fra Kystvakten skipet. Bordingen skjedde helt uten dramatikk, sier politimester Ole Sæverud i Troms politidistrikt til NTB.

Slept vekk Han forteller at politiet har gitt Kystvakten det operative ansvaret. Det er derfor kun Kystvaktens styrker som har gjennomført operasjonen om bord på Greenpeace-skipet.

En time etter at bordingen startet, hadde KV Harstad for lengst slept Esperanza vekk fra stedet der skipet har stått plassert i nesten 90 timer. Foreløpig er det uklart om politiet velger å påtale Greenpeace-aktivistene som har deltatt i aksjonen.

- Vi må komme tilbake til hvilke påtalemessige reaksjoner vi eventuelt vil komme med, sier Sæverud.

Sæverud peker på at norske myndigheter har gitt Transocean Spitsbergen tillatelse til å starte leteboring i området for utvinningstillatelse 615. Dette er i Hoop-området i Barentshavet, innenfor norsk økonomisk sone på norsk sokkel.

Politimesteren sier skipet har vært til hinder for oppstart av leteboringen, noe som er i strid med norske interesser og i strid med petroleumsloven.

- Ulovlig Esperanza ligger utenfor norsk territorialfarvann, og Greenpeace hevder bordingen er ulovlig ut fra havretten. Ifølge miljøorganisasjonen vil leteboringen skje altfor nær Bjørnøya og iskanten.

- Norsk kystvakt stopper en lovlig og fredelig Greenpeace-aksjon. Skipet Esperanza brukte sin navigasjonsfrihet, som folkeretten sikrer. Dette er kanskje upraktisk for Statoil, men vi har ikke brutt loven, i motsetning til Kystvaktens inngripen, hevder Greenpeace Internationals juridiske rådgiver, Daniel Simons.

Statoil fikk fredag tillatelse til å gjennomføre boreoperasjonen som planlagt på Apollo-prospektet i Barentshavet, inkludert boring i oljeførende lag.

Tillatelse Miljødepartementet avslo fredag klagen fra Greenpeace som var knyttet til Statoils utslippstillatelse, og i avgjørelsen står det at boringen ikke er i strid med de overordnede føringene for petroleumsvirksomhet i Barentshavet. Dermed fikk Statoil alle myndighetsgodkjenninger til å starte opp.

Greenpeace mener klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) hadde en gyllen sjanse til å vise at hun tok miljøet, iskanten og Bjørnøya på alvor.

- Den sjansen har hun ikke brukt, og vi er skuffet over avgjørelsen, sier Greenpeace i Norges leder, Truls Gulowsen.

Han sier de er overrasket over at Sundtoft ikke syns det er problematisk at et oljesøl, ifølge Statoil, kan treffe Bjørnøya på under en uke, og at hun kaller en slik risiko for «akseptabel».

- Vi er også skuffet over at Sundtoft velger å ignorere ny kunnskap fra Polarinstituttet, som viser hvor nær iskanten kan komme oljefeltet, sier Gulowsen.

(NTB)