Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet angriper nå protestleiren med vannkanoner, tåregass og sjokkgranater

Kraftige sammenstøt mellom politiet og demonstrantene i Kiev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Kiev ga demonstrantene en frist til klokka 17.00 norsk tid med å ende opptøyene, hvis ikke ville de gå til aksjon, med alle lovlige midler.

• Se de dramatiske kampene i livesendingen øverst i saken!

Nå angriper politiet protestleiren på Maidenplassen i Kiev.

19.19: Det beryktede politiet Berkut angriper Maidanplassen med tre vannkanoner, tåregass og spesialstyrker. Politiet skyter mot demonstrantene med gummikuler.

19.06: Politiet nærmer seg nå sperringene rundt protestleiren Maidan og det er igjen sammenstøt mellom politi og demonstranter. Demonstrantene kaster brannbomber mot politiet, som svarer med vannkanoner og skyter med gummikuler.


   

18.56: Demonstrantene har igjen stormet og okkupert rådhuset i Kiev. Ukrainsk politi bekrefter at sju sivilpersoner og to politimenn er drept i opptøyene.

- Kom dere ut Demonstrasjonene foregår i kvartalene rundt parlamentet og presidentboligen, og det er rapportert om snipere som står oppstilt på flere tak rundt protestleiren Maidan. Demonstrantene skyter opp fyrverkeri mens de roper slagord og kaster bensinbomber mot politiet. Høy sang kan også høres fra leiren.

- Vi ber kvinner og barn om å forlate Maidan ettersom vi ikke kan utelukke muligheten for at de vil storme leiren, oppfordrer oposisjon Klitsjko nå, ifølge NTB.

Stigende dødstall Dødstallene i Kiev stiger stadig.

Ukrainsk politi bekrefter like etter klokka 18 at totalt ni personer er drapt i sammenstøtene, sju sivilpersoner og to politimenn.

Demonstrantene er væpnet med køller, brostein og bensinbomber. Angrepene mot parlamentet kommer fra tre steder, og er koordinert. Tidligere i dag skrev Dagbladet at politiet i landet skøyt med skarpt på demonstrantene. De skyter også på dem fra hustakene.

- Fjern sikkerhetsstyrkene Oposisjonsleder Vitali Klitschko henvendte seg i dag til flere internasjonale journalister for å få poltiet til å trekke seg tilbake.

- Jeg appellerer til presidenten. Fjern uropolitiet og sikkerhetsstyrkene fra gatene. Gjør det, og det vil bane vei for en løsning, sa Vitalij Klitsjko, ifølge Reuters.

 DØDELIGE KAMPER:  Flere hundre demonstranter har i dag braket sammen med politiet nær det ukrainske parlamentet i Kiev. Foto: Vlad Sodel / Reuters / NTB Scanpix
DØDELIGE KAMPER: Flere hundre demonstranter har i dag braket sammen med politiet nær det ukrainske parlamentet i Kiev. Foto: Vlad Sodel / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Han sier landet ellers vil få en stadig eskalerende krise.

- Vi snakker om minutter, ikke timer, understreket Klitsjko.

Flere rapporterer om at alle hovedveiene inn til hovedstaden Kiev er blokkert av myndighetene. Det er lange køer på veiene, og ingen kommer seg inn til byen.

Skulle diskutert krav Parlamentet skulle i dag diskutert opposisjonens krav om å få grunnloven fra 2004 tilbake, og en ny regjering. Den gamle fikk sparken for tre uker siden, det var et av opposisjonens krav. Grunnloven fra 2004 gir presidenten begrenset makt, og er et avgjørende krav fra opposisjonens side.

Opposisjonen beskylder Viktor Janukovitsj for å ville innføre diktatur.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!