Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet angriper palestinerne

JERUSALEM: Det brøt akkurat ut fullt kaos ved Løveporten. Steinkastende palestinere hadde jaget politiet, men blir nå møtt av tåregassgranater og gummikledte kuler. Tre personer er skutt en meter unna korrespondenten til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se web-tv-rapport fra Dagbladets Einar Hagvaag!

Dagbladet.nos reporter og fotograf befinner seg midt i urolighetene ved Løveporten som fører inn til gamlebyen i Jerusalem. Politi og soldater gikk like før klokka 15 til angrep på folkemengdene som hadde tatt kontroll over bydelen.

Fotograf Aleksander Nordahl har tatt stilling bak en vegg. Den siste timen er tre personer skutt en meter unna ham med gummikledte kuler. De er fraktet unna av ambulanser.

Reporter Einar Hagvaag står oppe på bymuren. Det har brutt ut fullt kaos og panikk blant de flere tusen palestinerne som har skapt opprør på «Vredens dag».

Hadde full kontroll

Jubelropene sto mot himmelen ved Løveporten som fører inn til gamlebyen i Jerusalem.

- Allah er stor! Full seier!

Steinkastende palestinere hadde for andre gang jaget de store styrkene med israelske soldater og politi.

Haram Al-Sharif Plass som på arabisk kalles Haram Al-Sharif og
som jødene kaller Tempelplassen. Her ligger Klippemoskeen og Al Aqsa-moskeen, regnet som Islams tredje helligste sted.Herfra skal profeten
Mohammed ha startet sin himmelferd på hesten Buraq, og på samme sted skal salig Abraham ha vært villig til å ofre sin sønn Isak. Her sto også jødenes tempel, brent ned av romerne for drøye 1900 år siden.I hundrevis av år har arabere og jøder knivet om denne hellige plassen. Jødene har sin klagemur på den ene siden, mens muslimene - også under israelsk okkupasjon - stort sett har hatt kontroll over selve plassen og de to moskeene.
Haram Al-Sharif Plass som på arabisk kalles Haram Al-Sharif og som jødene kaller Tempelplassen. Her ligger Klippemoskeen og Al Aqsa-moskeen, regnet som Islams tredje helligste sted.Herfra skal profeten Mohammed ha startet sin himmelferd på hesten Buraq, og på samme sted skal salig Abraham ha vært villig til å ofre sin sønn Isak. Her sto også jødenes tempel, brent ned av romerne for drøye 1900 år siden.I hundrevis av år har arabere og jøder knivet om denne hellige plassen. Jødene har sin klagemur på den ene siden, mens muslimene - også under israelsk okkupasjon - stort sett har hatt kontroll over selve plassen og de to moskeene. Vis mer

Politiposten på stedet står i full fyr - det er for varmt å nærme seg. Den sorte røyken som velter ut ligger som et tjukt teppe over området. Det er midt på lyse dagen, men himmelen er mørk.

Styrkene holdt seg på avstand, men like før klokka 15 gikk de til angrep. Det er kaos i hele bydelen, og tåregassen gjør det vanskelig å puste. Røyken gjør det nærmest umulig å se hva som skjer. Imens går politiet og soldatene til angrep på den flere tusentalls personer store folkemengden.

Ambulanser i skytteltrafikk

Flere ambulanser går i skytteltraffik. Det tyder på at folk blir skaddet flere steder i ved muren ved Haram Al-Sharif.

Etter to timers kamp hadde palestinerne nå tatt full kontroll over den østlige delen av gamlebyen i Jerusalem. Alle ventet store kamper i dag som muslimene har utropt til Vredens dag. Det var forventet uro etter bønnemøtene, men disse ble raskt slått ned av sivile sikkerhetsfolk. Helt uventet brøt det ut spontane kamper ved Løveporten i 12.30-tida.

Politiet sto og ventet

Politi og soldater ble drevet på flukt, vendte tilbake og ble igjen drevet unna. De holdt seg lenge på et og et halvt stenkasts lengde. Likevel nådde noen av palestinerne fram med steinslyngene sine.

Store israelske styrker med politi og militære sto og kikket før de gikk til angrep. Med skuddsikre vester og hjelmer med visir var de klare til å angripe steinkasterne.

Vi kan dessverre ikke vise bilder fra kampene med det første. Klemt mellom palestinske opprørere og israelsk politi kommer ikke fotografen vår seg til et trygt område for å overføre bilder.

Dagbladet.no følger striden.

  • Herfra skal profeten Mohammed ha startet sin himmelferd på hesten Buraq, og på samme sted skal salig Abraham ha vært villig til å ofre sin sønn Isak. Her sto også jødenes tempel, brent ned av romerne for drøye 1900 år siden.
  • I hundrevis av år har arabere og jøder knivet om denne hellige plassen. Jødene har sin klagemur på den ene siden, mens muslimene - også under israelsk okkupasjon - stort sett har hatt kontroll over selve plassen og de to moskeene.
JAGET POLITIET: Flere tusen palestinere tok over området ved Løveporten. Steinene haglet fra denne muren.
SPERRET INNE: Pressen er sperret midt mellom palestinske steinkastere og de israelske styrkene.