Politiet anker løslatelsen

Høyesterett avgjør i morgen. Maria Amelie blir sittende på Trandum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet):  Politiets utlendingsenhet har nettopp orientert om at lagmannsrettens opphevelse av fengslingen av Maria Amelie er anket.

Politiet har begjært at anken skal oppsettende virkning.

Det betyr av Maria Amelie etter all synlighet blir sittende på Trandum til i morgen, da det er ventet at Høyesterett kommer med en endelig avgjørelse.

Det var Maria Amelies forsvarer, advokat Brynjulf Risnes, som opplyste dette til media på Trandum da han kom ut fra en prat med sin klient ved 16-tiden.

Nedstemt - Hun har vært ganske nedstemt etter at hun skjønte i går at det ikke var så mange muligheter for å få bli. Å lese Lagmannsrettens kjennelse ga håp.  Det var en liten skuffelse at hun sannsynligvis ikke slipper ut av Trandum nå, men jeg har forklart henne at slikt er vanlig prosedyre, sier Risnes.

Advokaten oppfatter Lagmannsrettens kjennelse i dag som et signal på at noe har vært feil med politiets håndtering av denne saken.

Han har ikke fått noen nye signaler i dag om at det kan bli mulig å søke arbeidstillatelse i Norge uten å måtte forlate landet først.

- I tillegg til at det føles dumt og unødvendig at hun ble pågrepet på den måten det skjedde, så blir det vanskelig å jobbe grundig med selve oppholdssaken hennes. Hele tiden blir det for korte tidsfrister, sier Risnes.

Nå håper han at kan bli et taktskifte som gjør det mulig å jobbe grundigere med selve oppholdsspørsmålet. 

- Utrolig skuffet - Er utrolig skuffa fordi jeg ikke får se Maria i kveld. Jeg forstår ikke hvorfor hun må sitte i fengsel, skriver kjæresten Eivind Trædal på Twitter etter at han fikk vite om politiets anke i ettermiddag.

- Stor seier Advokat Brynjulf Risnes ser på kjennelsen i Borgarting lagmannsrett i dag som en stor prinsipiell seier.

- Lagmannsretten støtter oss i at alt det styret som har vært i denne saken er unødvendig. Dama har vært her i ni år. Da kan det ikke stå på dagen om å få henne ut. Vi synes dette styret er unødvendig, og der har vi fått støtte fra Lagmannsretten.

Risnes understreker at kjennelsen i dag bare gjelder selve fengslingen på Trandum - ikke vedtaket om uttransportering.

- Å sende henne ut for eksempel i kveld, før Høyesterett har vurdert anken, vil være enda mer umusikalsk enn den prosessen som har vært forut, sier Risnes.

Politiets utlendingsenhet (PU) begrunner anken med at det er  «kvalifisert fare for unndragelse», og at hun derfor bør fengsles. PU: Bare fem politimenn I en pressemelding i ettermiddag svarer Politiets utlendingsenhet på kritikken mot at det skulle ha vært åtte polititjenestemenn.

- Det var to tjenestemenn som pågrep. Ytterligere tre tjenestemenn var i nærheten og skulle sørge for at utenforstående ikke hindret pågripelsen. Det var altså totalt fem, ikke åtte, tjenestemenn på stedet, skriver PU i pressemeldingen.

  - Det er ikke alene forhold rundt den som skal pågripes som er relevant i vurderingen av hvordan pågripelser skal skje. Pågripelsen foregikk på offentlig sted med et større antall personer tilstede. Det var derfor viktig å ha tilstrekkelig personell i beredskap for å sikre gjennomføring på en mest mulig skånsom måte, og hindre innblanding fra utenforstående. 

Pågriåpelsen foregikk rolig og uten dramatikk, noen som framgår av filmopptak vist i media. Hun har også bekreftet dette i tingretten, skriver PUs informasjonssjef Roar Hanssen.

En halv kilometer - ikke like ved - Det er hevdet at pågripelsen fant sted på eller like ved Nansenskolen. Faktum er at pågripelsen fant sted en halv kilometer fra skolen.  Politiet er kritisert for ikke å ha pågrepet henne tidligere. Hun har levd i skjul for norske myndigheter i flere år, og har operert med ulike identiteter. Politiet er forpliktet til å gripe inn når de får opplysninger som gjør det mulig å pågripe og returnere personer uten lovlig opphold.

- Slike opplysninger har vi ikke tidligere hatt i denne saken. PU fikk først bekreftet hvor hun befant seg da hun gikk av toget på Lillehammer i forkant av foredraget, skriber PU i pressemeldingen.

VENTER PÅ BESKJED:  Maria Amelie i samtale med sin advokat Brynjulf Risnes inne  på Trandum i ettermiddag.
FOTO: CORNELIUS  POPPE, SCANPIX.
VENTER PÅ BESKJED: Maria Amelie i samtale med sin advokat Brynjulf Risnes inne på Trandum i ettermiddag. FOTO: CORNELIUS POPPE, SCANPIX. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer