Politiet anklages for spark og slag da iransk familie skulle utvises

Familiens advokat vil klage saken inn for Spesialenheten for politisaker etter hendelsen i formiddag.

«VOLDELIG HENDELSE»: «Den voldelige hendelsen involverte både slag med knyttneve, dytting og spark mot asylsøkeren, hans kone og en av deres sønner som er 10 år gammel», skriver søsteren til kona. Foto: Privat
«VOLDELIG HENDELSE»: «Den voldelige hendelsen involverte både slag med knyttneve, dytting og spark mot asylsøkeren, hans kone og en av deres sønner som er 10 år gammel», skriver søsteren til kona. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fire politimenn anklages for å ha opptrådt truende og brukt vold og ukvemsord da en iransk asylsøker, kona hans og to barn skulle uttransporteres i dag.

«Den voldelige hendelsen involverte både slag med knyttneve, dytting og spark mot asylsøkeren, hans kone og en av deres sønner som er 10 år gammel», forteller søsteren til asylsøkerens kone i en skriftlig redegjørelse til justistiminister Anders Anundsen.

Hun mener at politiet brukte vold «kun for å demonstrere makt».

- Striper på halsen I kveld besøkte asylsøkerens advokat Trygve Tveter familien på politiets utlendingsinternat på Trandum, hvor de sitter i forvaring i påvente av et nytt forsøk på uttransportering.

- Kona har tre ganske grove, røde striper på halsen, sier Tveter til Dagbladet rett etter å ha møtt familien. Han forteller at han i morgen vil sende en faks eller mail til Spesialenheten for politisaker.

Han sier at den voldsomme episoden med politiet har gått hardt inn på parets to mindreårige barn.

- Det ene barnet var veldig oppbrakt, og skal ha fått hodet sitt presset ned mot denne plata, sier han, og refererer til plata som er festet til flysetet og brukes til servering.

- Det har nok foregått veldig kraftige ting, sier Tveter.

- Hissig reaksjon Ifølge søsteren til asylsøkerens kone har asylsøkeren vært aktiv i iranske og aserbajdsjanske medier og i politiske organisasjoner.

Hun skriver at den tilspissede situasjonen inne i flyet oppsto etter at familien ba om å få bytte seter. Politiet skal i hissige ordelag ha svart at familien da måtte sitte adskilt under hele reisen.

Maktbruken skal ha blitt utløst av at asylsøkerens kone spurte hvorfor politiet reagerte så hissig, og understreket at de ikke var kriminelle.

«Til slutt avgjorde piloten at det ikke var mulig å fly videre uten at familien forlot flyet, og de ble følgelig fraktet ut av flyet og ført rett til Trandum fengsel hvor de nå befinner seg i påvente av legehjelp og kartlegging av skadeomfanget», står det i hennes redegjørelsen til justisministeren, som Dagbladet har fått kopi av.

- Fikk kontroll - Jeg kan bekrefte at det oppsto en situasjon i forbindelse med en uttransport til Iran i dag. Politiet fikk kontroll over situasjonen, men hendelsen førte til at den planlagte uttransporten ikke kunne gjennomføres, sier politiadvokat Morten Urdal Johnsen i Politiets utlendingsenhet til Dagbladet.

Han svarer slik på om politiet brukte vold mot familien:

- Som nevnt oppsto det en hendelse i forbindelse med uttransport, på flyet. Dette greide politiet å få kontroll over. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Johnsen.

Han bekrefter at familien nå sitter i forvaring på politiets utlendingsinternat på Trandum, i påvente av uttransport.

Lidelseshistorie Advokat Trygve Tveter fester lit til familiens historie om unødvendig maktbruk fra politiets side. Han oppfatter saken som spesiell.

- Jeg har ikke vært borti enkeltsaker der det har vært så konkrete opplysninger om dette. En sak i saken er det som de to barna har opplevd, og det er ytterst belastende i deres lidelseshistorie, sier Trygve Tveter.

Han vil om kort tid vil sende en omgjøringsbegjæring på avslaget fra utlendingsmyndighetene.

LIDELSESHISTORIE: - Det er ytterst belastende i deres lidelseshistorie, sier advokat Trygve Tveter om de to barnas opplevelse på flyet i formiddag. Arkivfoto Kristin Svorte/Dagbladet
LIDELSESHISTORIE: - Det er ytterst belastende i deres lidelseshistorie, sier advokat Trygve Tveter om de to barnas opplevelse på flyet i formiddag. Arkivfoto Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer