Politiet anmeldt for rasisme

- Politiet må forstå at det er stor frustrasjon i minoritetsmiljøene. Vi vil bli behandlet som vanlige nordmenn, sier Akhenaton Deleon, leder for Organisasjon mot offentlig diskriminering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet erfarer var det planer om voldelige hevn-aksjoner mot politiet etter at en afrikaner ble pågrepet mandag kveld.

Gemyttene ble stagget av sentrale personer internt i miljøet, før det kom til konfrontasjoner. Episoden skjedde under en pågripelse i Sofienbergparken, der en gruppe afrikanere ble bortvist av politiet.

- Politiet må ta dette på alvor. Vi kan løse en rekke problemer sammen, men da må vi snakke med hverandre. Vi har i mange år foreslått at det opprettes et minoritetsutvalg, slik at politiet og innvandrerne får et felles kontaktforum, sier leder for OMOD, Deleon.

Skuffelse

Akhenaton Deleon regner med at anmeldelsene for rasisme vil bli henlagt.

- For mange med minoritetsbakgrunn representerer politiet noe negativt. Det kommer kanskje av at de har blitt pådyttet så mange oppgaver i samfunnet. Jeg skulle ønske vi kunne gjøre noe positivt sammen en gang, sier Deleon.

Han tror mange politimenn synes det er vanskelig å håndtere utlendinger i forhold til nordmenn.

- Det er lettere å forholde seg til en som snakker flytende norsk. Mange mørke nordmenn føler at de ikke blir tatt alvorlig av politiet. Jeg har selv opplevd dette flere ganger, til tross for at jeg har en norsk mor og snakker norsk, sier Deleon.

Også Antirasistisk Senter får henvendelser fra folk som føler seg trakassert av politiet.

- Det er ikke tvil om at det skjer forskjellsbehandling i enkelte saker. Det er særlig ungdom som opplever politiets håndtering som vanskelig, sier senterleder Nadim Eem Butt.

Ble skadet

Tobarnsfar Ibrahim Osmanu pådro seg en brist i et ribbein etter at han ble lagt i bakken av tre politifolk under episoden i Sofienbergparken.

- Jeg ville spørre hvorfor det bare var oss mørke som ble bortvist fra parken. Det er sjokkerende, sier Osmanu til Dagbladet.

- Politiet må da ha lov til å gjennomføre ransaking og aksjoner når de finner narkotika?

- Selvfølgelig skal de det. Problemet oppstår når de plukker ut folk ut fra hudfargen. Hadde de ransaket noen hvite også, bare for syns skyld, ville de vist at de ikke bare går etter en spesiell gruppe, sier Deleon.

Diskuter rasisme i politiet med Saera Khan (Ap) på Dagbladet.no i dag

ANMELDT FOR RASISME: Ibrahim Osmanu og en rekke andre afrikanere leverte i går inn anmeldelse av politiet for rasisme, etter en episode i Sofienbergparken, mandag kveld.