ÅPENBART: Politisjef i München, Hubertus Andra, uttalte i en pressekonferanse lørdag at det kan ha vært koblinger mellom angrepet i München og 22.juli-angrepet i Norge. Video: CNN Vis mer

Politiet: Åpenbart at det kan være en 22. juli-kobling

- Jeg har blitt mobbet i 7 år, sier det som skal være den angivelige gjerningsmannen på et videoklipp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var en 18 år gammel tysk-iraner som skjøt og drepte minst ni personer ved et kjøpesenter i München fredag kveld, sier politiet på en pressekonferanse like før klokka 12 lørdag.

Politiet opplyste de drepte er mellom 13 og 45 år, tre kvinner og syv menn, inkludert gjerningsmannen. Totalt ble 27 personer skadd i angrepet.

Politiet bekreftet på pressekonferansen at 18-åringen, som ble født i Tyskland av iranske foreldre, skal ha tatt sitt eget liv. Han skal ha blitt truffet av et skudd, og obduksjonen viser at han skal ha skutt seg selv.

Politiet sier at han hadde over 300 patroner på seg da politiet fant ham, og poiitiet mener at 18-åringen handlet alene. Familien er ikke avhørt ettersom de er i sjokk.

22. juli-kobling

22. juli-kobling: Hubertus Andrä, politisjefen i München, sier at han antar at 18-åringen var inspirert av Anders Behring Breivik og 22. juli-terroren som rammet Utøya og Regjeringskvartalet  i 2011. Foto: NTB Scanpix
22. juli-kobling: Hubertus Andrä, politisjefen i München, sier at han antar at 18-åringen var inspirert av Anders Behring Breivik og 22. juli-terroren som rammet Utøya og Regjeringskvartalet  i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I morgentimene i dag stormet sikkerhetsstyrker leiligheten til 18-åringens familie, hvor han også bodde.

- Vi fant dokumenter som handlet om denne formen for masseskyting, sier politisjefen i München, Hubertus Andrä på pressekonferansen.

Disse dokumentene, som ifølge politiet ble funnet på en PC, er sikret og vil bli analysert av politiet.

Etterforskningen så langt viser ingen indikasjoner på at han sympatiserte med IS. Det ser heller ikke ut til at han var politisk motivert, ifølge politiet.

Politiet sa på pressekonferansen at de vil etterforske om 18-åringen målrettet skjøt unge personer. På rommet til 18-åringen er det blitt funnet en bok om skolemassakrer, opplyste politiet.

På spørsmål om det var en sammenheng mellom angrepet i München og 22. juli i Norge, svarer politisjef Andrä, at han antar at dette er en åpenbar kobling.

- Ettersom han har studert masseskytinger, virker det åpenbart at han også kan ha studert 22. juli-angrepet og Breivik. Dette er noe vi etterforsker, sier Andrä.

Psykiatrisk behandling

Politiet i München tror 18-åringen var psykisk syk.

Ifølge politisjef Andrä, var han tidligere behandlet for psykiske problemer og led av depresjon.

- Det vil ta tid å etterforske om gjerningsmannen var påvirket av alkohol eller rusmidler, sier han på pressekonferansen.

18-åringen hadde vært involvert i et tyveri i 2012, men utenom det skal han ikke ha noe rulleblad, sier politiet.

- Det operasjonelle styrer

Dagbladet har snakket med Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt. Han sier at han ikke har noe grunnlag for å vurdere om det er en sammenheng mellom angrepet i München og terroren 22. juli i Norge, og opplyser at det er mindre av slik datostyrt terror enn hva folk tror.

- Det er det operasjonelle som styrer, og de som vil gjennomføre et slik angrep, må slå til når de kan, sier Hegghammer, som også opplyser om at det er vanskeligere å gjennomføre planlagte angrep på symbolske datoer.

- Det vil ofte være ekstra sikkerhetstiltak, sier Hegghammer, som i fravær av konkrete utsagn fra gjerningsmannen om 22. juli, ikke ser noen grunn til å anta en kobling mellom angrepene.

- Hvis dette skulle vært et ekko av 22. juli, hadde han gjort mer for å få dette fram. Hvis han ikke har lagt igjen et brev om dette, så kan jeg ikke se noen kobling, sier Hegghammer.

Terrorforsker Lars Gule mener mediene bør være forsiktige med å se forbindelser mellom gjerningsmannen i München og Anders Behring Breiviks massakre på Utøya for fem år siden.

- Vi risikerer at en del påstander på dette tidspunktet i etterforskningen blir mer entydig enn det er grunnlag for, sier Gule til NTB.

Å utføre en slik handling på datoen 22. juli kan være et bevisst valg for å skape ekstra oppmerksomhet. Men det kan også være at datoen er tilfeldig, mener han.

- I stor grad er det trolig snakk om hevn. Det kommer fram i dialogen mellom vitner og drapsmannen, sier Gule

- Mobbet i 7 år

I en video av det som angivelig skal være den 18 år gamle gjerningsmannen, prøver sivile å be mannen om å holde seg i ro.

«Jævla tyrkere» roper gjerningsmannen til folkene som filmer ham fra det som ser ut som en privat terrasse. De krangler og slenger stygge ord mot hverandre.

Så roper gjerningsmannen: «Ich bin Deutscher!», «Jeg er tysk!».

Personen, som skal være 18-åringen, sier også på videoen at han har blitt mobbet i syv år til personer som filmer ham.

- På grunn av folk som dere, så har jeg kjøpt et våpen for å drepe dere, sier den bevæpnede mannen som står på taket av kjøpesenteret hvor angrepet skjedde. Kort tid etter å sagt dette, begynner den personen på taket å skyte rundt seg og folk i området begynner å skrike. De som filmer sier at noen må ringe politiet.

Dagbladet oppdaterer saken.