Dødsgåtene i Kristiansand:

Politiet åpner 15 år gammel grav: - Deler av kroppen kan la seg undersøke

Tidligere Kripos-etterforsker sier det i noen tilfeller er mulig å undersøke 15 år gamle lik.

SKAL ÅPNES: Faren til den 42 år gamle drapssiktede kvinnen ble funnet død i 2002. Nå skal graven hans åpnes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKAL ÅPNES: Faren til den 42 år gamle drapssiktede kvinnen ble funnet død i 2002. Nå skal graven hans åpnes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I september ble en 42 år gammel kvinne siktet for ha drept sin far og sin tidligere samboer. Dødsfallene fant sted i henholdsvis 2002 og 2014, og politiet har nå bestemt at de skal åpne graven til kvinnens far.

Faren ble aldri obdusert da han ble funnet død i 2002 og dødsfallet ble den gang ikke ansett for mistenkelig. I høst gikk politiet ut sa at de ikke kom til å åpne graven hans. Nå har de snudd og etterforskere skal åpne den 15 år gamle graven.

- Politiet har tidligere uttalt at dette neppe er aktuelt, men etter nye undersøkelser i fagmiljøer har politiet nå besluttet å grave opp levningene, sier påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt i pressemeldingen fra politiet.

Hår og negler kan avsløre

- Kan man egentlig finne noe på et lik som har vært begravet i 15 år?

- Svaret er helt klart ja, sier Per Angel, tidligere leder av Kripos åstedsgruppe. Han har også ledet Kripos ID-gruppe.

Angel understreker at det avhenger veldig av forholdene på gravplassen.

- Hvis det er tett leire og lite oksygen går kompostering av kroppen sakte. I så fall er det ikke utenkelig at deler av kroppen fortsatt lar seg undersøke.

(Saken fortsetter under bildet)

KRIPOS: Per Angel har ledet bådet åstedsgruppa og ID-gruppa i Kriops. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet
KRIPOS: Per Angel har ledet bådet åstedsgruppa og ID-gruppa i Kriops. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet Vis mer

Politiet mener at den 42 år gammle kvinnen forgiftet sin tidligere samboer. Hva faren døde av er ennå ikke kjent, men han ble funnet død i badekaret i sitt hjem.

- Hvis man skal se etter tegn til forgiftning kan dette ofte finnes i hår og negler, men det forutsetter at forgiftningen har pågått over lengre tid. Hvis kroppen har vært hermetisert kan det også være mulig å undersøke organer og ryggmarg, sier Angel.

Kan holde seg godt

Angel forklarer at åpning av graven ikke nødvendigvis betyr at politiet står uten spor eller bevis i saken.

- Politiet gjør nok dette fordi det er vanskelig å ta denne saken til retten uten å ha gjort det. Hadde det vært jeg som ledet etterforskningen hadde jeg sagt at det skulle gjøres, så forsvarer ikke kunne bruke mot påtalemyndighetene at det ikke er gjort.

Angel har identifisert døde mennesker siden 80-tallet, og forteller at det finnes flere eksempler hvor kropper har holdt seg godt i mange år.

- Vesentlige deler av bløtvevet lar seg ofte undersøke, men man skal ikke ha for store forhåpninger. Det finnes eksempler på at man har åpnet gamle graver og blitt overrasket, sier han og fortsetter:

- Etter 15 år skal man ikke være for optimistisk. Og et negativt funn er ikke det samme som at vedkommende ikke er utsatt for forgiftning.

- Har ikke tilstrekkelig bevis

Politiet ønsker ikke å gi ytterligere informasjon angående gravåpningen, bortsett fra at de pårørende er varslet. Kvinnen nekter straffskyld i saken. Hun har ikke ønsket å forklare seg for politiet i etterkant av siktelsen.

Den 42 år gamle kvinnens forsvarer, Olav Sylte, mener åpningen av graven er et tegn på at politiet mangler bevis i saken.

- Dette viser at politiet ikke har tiltrekkelig med bevis for at det er et drap. Siktede er glad for dette og tenker at det er en mulighet for å bli renvansket, uttalte Sylte, til Dagbladet i går.

Han mener at politiet først besluttet å ikke åpne graven, og oppfatter beslutningen som et tegn på manglende grundighet:

- Det virker litt vinglete av politiet og kan tyde på at de ikke har vært grundige nok i utgangspunktet.

Dagbladet har vært i kontakt med politiet i Agder. De ønsker ikke å kommentere denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer