Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet arresterte begge kaninene

Fire år etter den store massakren på Gressholmen. Veterinæren sjekket om det kunne blitt ny kanininvasjon.

 TROLIG BRØDRE:  De to kaninene fra Gressholmen blir tatt hånd om av veterinær Tonje Haug på TAM dyreklinikk på Alnabru.- Det er to unge, ukastrerte hannkaniner av hermelinblanding. Den ene blir behandlet for bittskader, trolig påført av den andre. Begge ser ut til å greie seg bra, sier veterinæren. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET.
TROLIG BRØDRE: De to kaninene fra Gressholmen blir tatt hånd om av veterinær Tonje Haug på TAM dyreklinikk på Alnabru.- Det er to unge, ukastrerte hannkaniner av hermelinblanding. Den ene blir behandlet for bittskader, trolig påført av den andre. Begge ser ut til å greie seg bra, sier veterinæren. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to tamme kaninene som ble dumpet på Gressholmen tirsdag kveld, fikk ikke utfolde seg lenge i frihet på de grønne, fredede engene noen steinkast utenfor Aker Brygge.

Havnepolitiet i Oslo rykket ut, arresterte begge kaninene og satte dem i forvaring på TAM dyreklinikk på Alnabru.

Pr. definisjon er det miljøkriminalitet å sette ut kaniner i et naturreservat.

Etter at kaninene tok fullstendig overhånd på øya i indre Oslofjord og alle 400 - 500 ble avlivet vinteren for fire år siden, er øygjestene klar over at det er forbudt med kaniner på øya.

- Mann og gutt løp med bur Dermed fikk Havnepolitiet kjapt tips fra publikum som var vitne til det samme som Ida Korneliussen (14) og Bianca Nilsen (29).

- Det var en mann og en gutt som løp i land med et bur og slapp ut to kaniner oppe i bakken. Så løp de inn på ferja igjen med det tomme buret, fortalte Ida til Dagbladet i går.

Gnagde ned truede planter - Kaninene holdt på å gnage ned og utrydde flere av de fredede og utrydningstruede plantene, blant annet dragehode og strandrips, før en innleid skytter tok livet av hele bestanden på sporsnø for fire og et halvt år siden. Etter den tid har ikke vi fått melding om noen som har satt igjen kaniner der, sier oppsynsmann Pål Martin Eid i Statens Naturoppsyn til Dagbladet.

Her kan du lese mer om naturreservatet Gressholmen-Rambergøya.

På dette kartet kan du sjekke de mange naturreservatene i indre Oslofjord.

 ETTER FIRE KANINFRIE ÅR: - En mann og en gutt sprang i land fra ferja og slapp ut Nusse og en kanin fra buret, forteller Ida Korneliussen (14), som først ble skuffet da hun og Bianca Nilsen (29) var på kaninfri utflukt til Gressholmen tirsdag ettermiddag. Men så kom de tilbake og fant Nusse - her med Hovedøya i bakgrunnen. Like etter kom Havnepolitiet og arersterte begge kaninene. FOTO: PRIVAT
ETTER FIRE KANINFRIE ÅR: - En mann og en gutt sprang i land fra ferja og slapp ut Nusse og en kanin fra buret, forteller Ida Korneliussen (14), som først ble skuffet da hun og Bianca Nilsen (29) var på kaninfri utflukt til Gressholmen tirsdag ettermiddag. Men så kom de tilbake og fant Nusse - her med Hovedøya i bakgrunnen. Like etter kom Havnepolitiet og arersterte begge kaninene. FOTO: PRIVAT Vis mer

Siste telling i regi av fylkesmannen i Oslo og Akershus viser at det er nedgang i sjøfuglbestanden i området.  Derfor ber miljømyndighetene båtfolk og badegjester være spesielt varsomme ved fuglereservatene.

Havnepolitiet bekrefter at folk ser ut til å ha lært etter kanininvasjonen og masseavlivingen for noen år siden.

Helt fram til tirsdag kveld.

- Jeg kan ikke huske at vi har vært borte i slike saker på lang tid, sier politibetjent Eigil Haugen i Havnepolitiet i Oslo til Dagbladet.

Med kaninenes velkjente formeringsevne, mener kjentfolk at det på det meste må ha vært nærmere tusen kaniner på lille Gressholmen rundt tusenårsskiftet.

To hanner Slik hadde det ikke gått denne gangen.

En undersøkelse på dyreklinikken viste at det var to hannkaniner som ble sluppet ut denne gangen.

Onsdag kveld fikk dyreklinikken på Alanbru en ny henvendelse om å ta seg av en kanin.

 BITTSKADER:  Den ene kaninen fra Gressholmen blir behandlet for bittskader, trolig gjort av den andre arrestanten, men før de ble sluppet løs på Gressholmen tirsdag ettermiddag. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET.
BITTSKADER: Den ene kaninen fra Gressholmen blir behandlet for bittskader, trolig gjort av den andre arrestanten, men før de ble sluppet løs på Gressholmen tirsdag ettermiddag. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Noen hadde funnet en kanin forlatt i skogen sammen med to kålblader, sier veterinær Tonje Haug til Dagbladet - oppgitt over folks dømmekraft.

En leser fra Tvedestrand gir dette eksempelet på kaniners formering etter å ha lest om kjæledyrenes comeback på Gressholmen i Dagbladet:

- For noen år siden fikk broren min to kaniner om våren. Samme høst hadde han 27 av dem.

Australia: to ble 20 millioner En annen leser trekker historiske linjer i en kommentar:

«I Australia i 1859  ble det satt ut 2 kaniner, som i løpet av 30 år ble til 20 millioner. Disse beiter ned alt de kommer over og har fortrengt alle andre planteetere som tilfeldigvis lever av samme kost. For å minske bestanden ble det da satt ut rev og katter (et annet søtt husdyr), men de gikk løs på alt annet av småfauna fordi de var lettere å fange.»

 JULI 2003:  De frittlevende tamkaninene på Gressholmen i indre Oslofjord var en attraksjon for store og små inntil populasjonen ble så stor at fredede planter ble gnagd ned til rota og det ikke var så stas å være kanin i det fri, allikevel. ARKIVFOTO: JENS O. KVALE, SCANPIX.
JULI 2003: De frittlevende tamkaninene på Gressholmen i indre Oslofjord var en attraksjon for store og små inntil populasjonen ble så stor at fredede planter ble gnagd ned til rota og det ikke var så stas å være kanin i det fri, allikevel. ARKIVFOTO: JENS O. KVALE, SCANPIX. Vis mer