Politiet avdekket jihad-rekruttering: - Her ble terrormistenkte radikalisert

Jevnet med jorda.

HER LÅ MOSKEEN: Her, i denne mørke gata i 19. distrikt i Paris, ligger et nybygg på plassen der den ekstreme moskeen lå for noen år siden. Det var der den ene terrormistenkte skal ha blitt radikalisert, før politiet stoppet det som foregikk inne i det religiøse bygget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet / AP / NTB Scanpix
HER LÅ MOSKEEN: Her, i denne mørke gata i 19. distrikt i Paris, ligger et nybygg på plassen der den ekstreme moskeen lå for noen år siden. Det var der den ene terrormistenkte skal ha blitt radikalisert, før politiet stoppet det som foregikk inne i det religiøse bygget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): - Moskeen lå der for noen år siden, sier de Dagbladet snakker med i Rue David D'Angers torsdag kveld. 

De peker mot et nå stort, hvitt og svart nybygg i en ellers en mørk gate der det ligger en liten pub, en kiosk og flere leiligheter og bygårder. 

Det er her den nå nedlagte moskeen der terrormistenkte Chérif Kouachi skal ha blitt radikalisert, lå på midten av 2000-tallet.

Etter at politiet avdekket at moskeens leder rekrutterte unge menn til å dra til Syria og videre til Irak for å kjempe for al-Qaida, har moskeen blitt jevnet med jorda.  

Dagbladet var utenfor det som skal være Chérifs leilighet torsdag. Se video i denne saken. 

al-Qaida Lederen var Farid Benyettou, en innflytelsesrik religiøs leder og terrorrekrutterer i dette området, et av Paris' fattigste.

Det var under etterforskningen av Benyettou at Kouachi først kom politiets søkelys. Han ble selv arrestert i forbindelse med etterforskningen av Benyettou i 2005, og idømt tre års fengsel i 2008.

Lik Dagbladet på Facebook

Han antas å ha vært med i en gruppe som har jobbet for å sende folk til Irak for å være med i en al-Qaida-tilknyttet gruppe hvor Abu Moussab al-Zarkaoui var leder.

Og da Kouachi-brødrene skal ha stormet lokalene til satirebladet Charlie Hebdo onsdag og drepte tolv mennesker, sa de at de representerte nettopp al-Qaida.

I skjul Et sted nordøst for den franske hovedstaden Paris, ligger trolig de to terromistenke brødrene (32) og Said (34) Kouachi i skjul for den nær 90 000 mann store politistyrken som intenst jager dem.

Snart to døgn etter det brutale massedrapet i redaksjonslokalet til satirebladet Charlie Hebdo, er tida i ferd med å løpe ut for de to.

32 år gamle Chérif har en broket fortid, og gikk på kort tid fra å være en partygutt, rapper og jentefut, til å bli en radikal islamist.

I en dokumentarfilm fra 2005 vises det et klipp av at Kouachi rapper og danser, og på ingen måte framstår som noen radikalisert ekstrem muslim.

Provosert Han var blitt voldsomt provosert over torturbilder fra amerikanernes skrekkfengsel Abu Ghraib i Irak. Så kom han i kontakt med Benyettou.

32 år gamle Chérif Kouachi antas å ha vært med i en gruppe som har jobbet for å sende folk til Irak for å være med i en al-Qaida-tilknyttet gruppe hvor Abu Moussab al-Zarkaoui var lederen.

I filmen heter det: «På disse bildene ser han på en film som gikk rundt sommeren 2004. Chérif hadde drømmen som mange hadde i området på denne tida, det handlet om rap, om å nyte livet og å ha pene damer - mer enn å gå i moskeen». 

I dokumentarfilmen vises det et klipp av at Kouachi rapper og danser, og på ingen måte framstår som noen radikalisert ekstrem muslim. Han var blitt voldsomt provosert over torturbildene fra amerikanernes skrekkfengsel Abu Ghraib i Irak.

«Hvordan en kalasjnikov fungerer» I filmen siteres Chérif på: «Farid sa til meg at tekstene ga bevis om at det var bra med selvmordsangrep. Det er skrevet i tekstene at det er bra å dø som martyr. Cherif er raskt overbevist. Han vil også være med og kjempe: (...) To-tre joggeturer i Buttes-Chaumont-parken, et møte med en våpenspesialist som forklarer ham hvordan en kalasjnikov fungerer».

«Takket være rådene til Farid, forsvant mine tvil. Jeg var redd, men sa det ikke. Det er åpenbart at Farid påvirket meg i starten, sånn at jeg fikk en grunn til en framtidig død.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer