Politiet avfyrte skudd under biljakt. - Følte seg i livsfare

Ble påkjørt av varebil to ganger.

FLERE ÅSTEDER: Biljakten foregikk over flere mil, fram og tilbake på E6 mellom Jessheim og Stovner. Grafikk: Ralf Lofstad / Dagbladet, Google Maps
FLERE ÅSTEDER: Biljakten foregikk over flere mil, fram og tilbake på E6 mellom Jessheim og Stovner. Grafikk: Ralf Lofstad / Dagbladet, Google MapsVis mer

Under en dramatisk biljakt gjennom fire kommuner og to politidistrikter avfyrte polititjenestemenn to varselskudd mot mistenkte kriminelle. Politibilen ble på sin side ramponert etter å ha blitt rygget inn i av de mistenktes varebil gjentatte ganger.

- De opplevde det som om de var i livsfare, forteller Terje Marstad, operasjonsleder ved Øst politidistrikt, til Dagbladet.

- God grunn

De to mistenkte, en mann og en kvinne i 20-åra fra Romerike, ble pågrepet noe seinere, flere kilometer unna. De sitter i kveld i politiarresten og blir avhørt. Samtidig er saken under etterforskning internt i politiet, siden skudd ble løsnet.

De to tjenestemennene er ikke tatt ut av tjeneste, da hendelsesforløpet for politiet framstår som ganske ubestridt.

- De hadde god grunn; de risikerte å få en svær varebil i fanget, sier Marstad.

Biljakten startet på E6 mellom Jessheim og Kløfta i Ullensaker. Politiet ønsket å stoppe dem fordi de mistenkte at de hadde til hensikt å begå bedrageri og/eller tyveri i en verktøysbutikk på Jessheim.

- Når to personer vi kjenner godt blir sett i en svenskregistrert varebil, blir vi nysgjerrige, forklarer Marstad.

Stoppet plutselig

Politipatruljen forsøkte å stanse varebilen for kontroll, men Volkswagen Crafter-en stoppet ikke - i stedet flyktet den sørover på E6.

Etter noen mil, på Djupdalstoppen på fylkesgrensa mellom Akershus og Oslo, stoppet varebilen plutselig.

- Politibilen stanser bak. Plutselig rygger varebilen inn i fronten, med store skader som resultat, forteller operasjonslederen.

Etter det kraftige sammenstøtet fortsatte Crafteren inn i Oslo. Politibilen, som fremdeles var kjørbar, gjenopptok jakten.

- Ved Stovner stanset den igjen, og politibilen stanset igjen bak. I forbindelse med at den ene tjenestemannen gikk fram mot varebilen, rygget den på ny med stor kraft, og det var i den forbindelse varselskudd ble løsnet, forteller Marstad.

Han opplyser at to skudd ble avfyrt, men kan ikke spesifisere om den ene eller begge tjenestemennene skjøt.

Tatt til fots

Også nå stakk varebilen av igjen. Politibilen var nå så skadd at patruljen etter hvert mistet den av syne.

En stund seinere ble imidlertid Crafteren funnet igjen, denne gangen noen kilometer lenger nord, ved Hvamkrysset i Skedsmo. Et stykke unna ble de mistenkte pågrepet.

- Vi fant de to, og ble ved hjelp av hunder sikre på at vi hadde riktige personer. Pågripelsen var udramatisk, forteller operasjonslederen.

Dette er andre gang på to dager at politiet avfyrer skudd i tjeneste. I går døde en mann på Jaren på Hadeland etter å ha blitt skutt mens han skal ha truet tjenestemenn med ei motorsag.

Ikke anmeldt

Det aktuelle politidistriktet plikter å varsle det særskilte etterforskningsorganet ved mistanke om at polititjenestemenn har begått en straffbar handling; typiske saker dreier seg om alvorlig skade eller død som følge av førfølgelse eller skyting.

Mens Spesialenheten etterforsker Jaren-skytingen, er dette foreløpig ikke tilfelle for dagens episode. Hovedårsaken er at ingen ble skadd eller døde som følge av skuddene.

- Øst politidistrikt har orientert oss om hendelsen, men vi etterforsker den ikke med mindre politimesteren leverer en anmeldelse, opplyser Marit Storeng, fungerende avdelingsleder ved Spesialenhetens etterforskningsavdeling for Øst-Norge, til Dagbladet.