Kongsberg:

Politiet avfyrte skudd

Fem personer er drept i en alvorlig voldshendelse i Kongsberg onsdag kveld, og to personer er skadd. Før gjerningspersonen ble pågrepet var det en konfrontasjon mellom ham og politiet.

KONGSBERG: - Den ene skadede er en politimann som var i butikken på sin fritid, sier Øyvind Aas, leder ved driftsenhet Buskerud i Sør-Øst politidistrikt. Video: NTB. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet): Fem personer er drept etter den alvorlige hendelsen i Kongsberg onsdag kveld, bekrefter politiinspektør Øyvind Aas i Sør-Østunder en pressebrief klokka 23.15.

To personer er skadd, blant dem en politimann som ikke var på jobb, blir behandlet på intensiv ved sykehuset, men skal ikke være kritisk skadet, opplyser Aas.

Under pågripelsen fyrte politiet av varselskudd, han også.

Dagbladet kan dessuten erfare at gjerningspersonen har brukt kniv i tillegg til pil og bue.

KONGSBERG: - Mannen som har utført handlingen, er pågrepet av politiet, og det foregår ikke aktivt søk etter flere personer. Ut fra de opplysningene vi har, er det én person som sto bak dette, sier Aas. Video: NTB, Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Klokka 18.13 fikk politiet flere meldinger fra personer i Kongsberg sentrum om at en person beveget seg rundt med et våpen som skal ha vært en pil og bue. Politiet kan dessverre bekrefte at det er flere omkomne, sier politiinspektør Øyvind Aas i Sør-Øst i en pressebrief klokka 22.00.

- Ut fra de opplysningene vi har nå, så er dette en person som har utført disse handlingene alene. Med tanke på hendelsesforløpet, så er det naturlig å vurdere om dette er en terrorhendelse, sier Aas videre.

Han presiserer videre at de holder alle muligheter åpne.

GRÅTKVALT: Flere personer er skadd og flere er omkomne etter en skyteepisode i Kongsberg sentrum onsdag kveld 13. oktober. Vis mer

Pågrepet

Aas forteller at en mann er pågrepet, og det er i øyeblikket ikke aktivt søk etter flere personer, ifølge Aas.

Personen som er pågrepet er en mann, og han er kjørt til Drammen politistasjon.

- Mannen som har utført handlingen, er pågrepet av politiet, og det foregår ikke aktivt søk etter flere personer. Ut fra de opplysningene vi har, er det én person som sto bak dette, sier Aas.

KONGSBERG: Onsdag kveld gikk en mann til angrep på tilfeldige mennesker i Kongsberg, utstyrt med pil og bue. Politiet bekrefter at flere er omkommet. Flere er også skadd. Video: NRK Vis mer

Mange åsteder

Vedkommende er ikke avhørt, sier Aas.

- Det er mange åsteder – denne personen har beveget seg over et stort område hvor det er begått straffbare handlinger, sier Aas.

På spørsmål om det ble løsnet skudd mot gjerningsmannen, sa Øyvind Aas, leder i driftsenheten i Buskerud-politiet, at det først var en konfrontasjon mellom gjerningsmannen og politiet, før mannen forsvant fra politiet og senere ble pågrepet.

- Vi har ingen skadde blant politiet som var involvert i aksjonen, sier Aas.

Til sykehus

Politiet bekreftet i 20.30-tida at de anså situasjonen for å være under kontroll.

Flere av de skadde ble kjørt til sykehuset på Kongsberg, mens Drammen sykehus ble satt i beredskap. Oslo universitetssykehus tok på seg ansvaret for å koordinere AMK-operasjonen.

I tillegg ble åtte ambulanser sendt fra Oslo, bekrefter pressevakt Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus til NTB.

Midlertidig bevæpning

Politiet har besluttet midlertidig bevæpning etter hendelsen.

- Politidirektoratet har sendt ut en nasjonal ordre om bevæpning. Den er gitt for å øke beredskapen og politiets innsatsevne, skriver Politidirektoratet i en pressemelding klokken 21.35 onsdag kveld.

De omtaler bevæpningen som et ekstra beredskapstiltak.

- Politiet har foreløpig ingen konkrete indikasjoner på at det er en endring i trusselnivået i landet, skriver Politidirektoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer