OTTESTAD:  Politiet på stedet hvor personen ble skutt og drept i en skuddveksling med politiet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
OTTESTAD: Politiet på stedet hvor personen ble skutt og drept i en skuddveksling med politiet. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Politiet avhørt etter den fatale skytingen i Ottestad

Spesialenheten skal gjennomføre flere avhør framover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag formiddag ble en person skutt og drept av politiet i en skyteepisode i Ottestad i Stange kommune i Hedmark.

En politibetjent ble også skutt og er alvorlig skadd, men skadene skal ikke være livstruende. Ifølge Aftenposten skal han ha blitt truffet i overkroppen, utenfor vernevesten.

Skyteepisoden oppsto da politiet ankom til en boligblokk i Godtlandsveien i Ottestad, hvor de hadde fått meldinger om at en person tilsynelatende skulle ha opptrådt på en måte som ble oppfattet som ustabil.

- Vi ble møtt av en mann med våpen, og det ble løsnet skudd, sier stasjonssjef Bjørn Lier ved Hamar politistasjon i Hedmark politidistrikt til NTB.

Ifølge politiet foregikk skytingen inne i blokka i Godtlandsveien.

Har avhørt de involverte I saker hvor politiet løsner skudd, blir Spesialenheten for politisaker brakt inn for å etterforske politiets opptreden. Lørdag kveld hadde de allerede gjennomført de første avhørene av polititjenestemennene som var involvert, ifølge Aftenposten.

Spesialenhetens oppgave blir i denne saken, som alle saker, å klarlegge om politiet har opptrådt i tråd med instruksene i den aktuelle situasjonen.

Vestoppland politidistrikt er oppnevnt som settepolitidistrikt og skal etterforske den delen av saken som gjelder volden mot polititjenestepersonene. De ønsker ikke å gi ytterligere opplysninger om hendelsesforløpet og henviser til Spesialenheten.

Sist i 2006 Dette er første gang siden 2006 en person har blitt drept som følge av politiskudd. Det viser politiets egne rapport om politiets trussel om bruk av skytevåpen eller bruk av skytevåpen mellom 2002 og 2014.

Sist gang en person falt i skuddveksling med politiet, var da en haglemann forskanset seg under en garasje på Skui i Bærum 22. april 2006. Før det ble en mann skutt og drept av politiet i Larvik i 2005.

- Tragisk, sier nabo Skytingen fant sted i blokka der Henrik Strand og hans samboer Dagny Nytrøhaug bor. De var selv ikke hjemme da skyteepisoden fant sted, og visste ikke at det var i nettopp deres blokk det hadde blitt løsnet skudd før de kom hjem i ettermiddag.

Da Strand kom hjem til Ottestad i ettermiddag, var blokka han bor i blitt til et åsted.

- Det er tragisk. Dette er et rolig nabolag. Jeg har bodd her i tre år og har aldri opplevd noen problemer, sier Strand om skytingen med det fatale resultatet.

En annen nabo Dagbladet har snakket med, hørte bråk i form av skrik før skuddene ble avfyrt.