SE FORSKJELLEN:  Bildet til høyre er tatt idet Nikos Romanos blir arrestert av gresk politi, der han tydelig har en blåveis og et kutt ved øyet. På bildet til venstre, som politiet publiserte etter arrestasjonen, er skadene på mannen helt borte. Foto: AP
SE FORSKJELLEN: Bildet til høyre er tatt idet Nikos Romanos blir arrestert av gresk politi, der han tydelig har en blåveis og et kutt ved øyet. På bildet til venstre, som politiet publiserte etter arrestasjonen, er skadene på mannen helt borte. Foto: APVis mer

Politiet avslørt av mugshot? Blåveis og kutt forsvant på mystisk vis

Gresk politiet beskyldes for å ha forsøkt å skjule grov politivold mot antatt militant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to bildene av arresterte Nikos Romanos (20) har skapt ramaskrik i gresk offentlighet, melder The Guardian.

Opposisjonspolitikere raser og en framtredende statsadvokat i Aten krever full etterforskning.

Årsaken er den store forskjellen på de to bildene. Bildet til høyre er tatt idet Nikos Romanos blir arrestert av gresk politi, der han tydelig har en blåveis og et kutt ved øyet. På bildet til venstre, som politiet publiserte etter arrestasjonen, er skadene på mannen helt borte.

Slektninger av de fire mennene som ble arrestert da de forsøkte å rane to banker, anklager gresk politit for å benytte seg av strategi i «Guantanamo-stil».

- Vil få nådeløs straff Bildene ble publisert på lørdag, og nå har Hellas' ordensminister sett seg nødt til å rykke ut og forsikre om at myndighetene ikke står for tortur.

- Jeg lover at alle former for tortur ikke vil tolereres. Straffen vil være nådeløs, og det er ikke et ønske om å skjule noe for noen, sier Nikos Dendias i et intervju med TV-kanalen Mega.

The Guardian skriver at den samme ministeren før dette intervjuet publiserte en pressemelding der det ble gjort klart at de arresterte mennene var «spesielt farlige». De hadde «truet menneskeliv med Kalashnikov-våpen og tatt ett gissel. Væpnede situasjoner løses ikke ved utveksling av blomster, de anklagede motsatte seg arrestasjon».

Ordensminister Dendias uttalte at politiets bilde ble publisert for at offentligheten skulle ha mulighet til å kjenne igjen personene.

Alle fire mistenkes for å være tilknyttet en politisk ekstrem militant gruppe som har kommet til overflaten både på høyre- og venstresiden i løpet av de siste tre åra. Landet har samtidig slitt kraftig med krise i økonomien og store sosiale omveltninger i samfunnet.

- En skam I likhet med de andre arresterte kommer Romanos fra en familie med businessfolk og forfattere i Atens rike, nordlige forstader. 20-åringen mener selv han er en krigsfange, mens politiet hevder at de har funnet hans fingeravtrykk i et hus der «Conspiracy of the Cells of Fire» holdt til.

Gruppa tok ansvar blant annet for en bølge av brevbomber mot utenlandske ambassader og europeiske myndighetskilder i 2010.

Den angivelige bildeflausen får flere politikere til å rase. Det radikale venstrepartiet Syriza kaller det hele en «skam». Også det demokratiske venstrepartiet, som støtter regjeringen, har sett seg nødt til å markere avstand.