Politiet avslørte Fritzl-adresse

En overivrig politibetjent avslørte Elisabeth Fritzls hemmelige adresse. Hun og barna bor nå med ny identitet i Perg-området i Østerrike.

MØTTE HEINRICK SCHMATZ: En tidligere forretningsmann klarte å lure til seg et møte med Josef Fritzl. Her er Fritzl avbildet i retten. AP Photo/Robert Jaeger/Scanpix
MØTTE HEINRICK SCHMATZ: En tidligere forretningsmann klarte å lure til seg et møte med Josef Fritzl. Her er Fritzl avbildet i retten. AP Photo/Robert Jaeger/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BERLIN (Dagbladet.no): Den tidligere forretningsmannen Heinrich Schmatz (36) var tilfeldigvis pasient på den psykiatriske klinikken i Mauer utenfor Amstetten, da Elisabeth Fritzl, mora hennes og de seks barna hennes flyttet dit i slutten av april 2008.

Familien bodde avskjermet fra de andre på institusjonen, men Heinrich Schmatz kom nær innpå dem. 

Faktisk så nær at han i løpet av noen uker — i hemmelighet — greide å ta over 1000 nærbilder av de ulike familiemedlemmene. 

— Elisabeth selv satt rett som det var på benken ved siden av meg, har han forklart i intervjuer.

Fotograferte Elisabeth
Selv var Schmatz innlagt etter en konkurs som førte med seg beskyldninger om svindel.  I denne sammenhengen ble han tvangsinnlagt på Mauer.

Fotograferingen var, i følge ham selv, en slags hevn over den behandlingen han påstår å ha vært utsatt for fra myndighetenes side.

Til tross for at han mottok bud om millioner av kroner, solgte han bare noen få bilder.  Avisa Österreich brakte dem etter å ha manipulert så voldsomt i computeren at Elisabeth og barna hennes bare kunne skimtes i omriss.

Møte med Josef og Harald
Også Josef Fritzl selv fikk besøk av Schmatz. Han greide å få domstolens tillatelse, under dekke av at han ville hjelpe Fritzl med å selge eiendommene sine.

Etter 10 minutter ble treffet avbrutt av fengselsvaktene, fordi samtalen beveget seg inn på private temaer omkring straffesaken mot Fritzl.

Den 15. mars i år reiste Heinrich Schmatz til Mitterkirchen im Machland, en landsby med 1970 innbyggere i Perg-området utenfor Linz i forbundslandet Oberösterreich.  Her ville han i oppdrag for et britisk pressebyrå ta kontakt med Josef Fritzls eldste sønn. 

Harald Fritzl var hjemme, men han avviste bryskt tilbudet om 90 000 kroner for et eksklusivt intervju. 

Politiet avslørte
Forleden dumpet det inn et brev fra ordensmakten. 

Der sto det beskrevet hvordan Heinrich Schmatz  under besøket hos Fritzls sønn hadde ignorert et skilt med "bilkjøring forbudt". 

I brevet fra politiet, var det også angitt at det ene av husene i blindveien tilhører Harald Fritzl — og at det andre er hans søsters hjem.

Naboene slår ring
Avisa Österreich har sladdet vekk adressene i brevet. Men ved å gi videre de andre opplysningene, er det fort gjort for hvem som helst å google seg fram til den riktige adressen. 

Ved èn anledning er den lille familien allerede blitt utsatt for at to britiske paparazzi fant fram til dem, snikfotograferte dem på gata og trengte inn i det nye huset hvor Elisabeth og barna nå har bor på hemmelig adresse og med nye etternavn. 

Beboerne i lokalsamfunnet skal ha slått ring rundt de nye naboene.

Ingen utenforstående får opplysninger om Elisabeth Fritzl, adressen henne eller historier fra dagliglivet, hvis de forsøker å fiske på kneipe eller andre adresser i lokalområdet.

BOR PÅ HEMMELIG ADRESSE: Elisabeth Fritzl har endelig fått fred fra huset hun ble holdt fanget i. To politifolk patruljerer her utenfor Josef Fritzls hus i Amstetten. Foto: EPA/HELMUT FOHRINGER/Scanpix
BOR PÅ HEMMELIG ADRESSE: Elisabeth Fritzl har endelig fått fred fra huset hun ble holdt fanget i. To politifolk patruljerer her utenfor Josef Fritzls hus i Amstetten. Foto: EPA/HELMUT FOHRINGER/Scanpix Vis mer