Politiet avslutter etterforskning etter at mistenkt nektet å forklare seg

Trondheim kommune og Sør-Trøndelag anmeldte SOS Rasisme for bedrageri og krevde flere hundre tusen kroner.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Trondheim åpnet etterforskning mot SOS Rasismes lokal- og fylkeslag i Trøndelag tidligere i år, etter at både Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune politianmeldte organisasjonen for bedrageri, ved å lure til seg penger fra støtteordninger.

På bakgrunn av en 38 sider lang rapport publisert i vår, konkluderte kommunen med at de ville kreve tilbake 270 000 kroner. I rapporten slaktes organisasjonen for omfattende medlemsjuks, uoversiktlig økonomistyring og manglende dokumentasjon for bruk av penger utbetalt av kommunen. Fylkeskommunen krever tilbake 83 000 kroner gitt i medlemstøtte i 2011.

Utover 2000-tallet fikk SOS Rasisme støtte for flere tusen medlemmer de rapporterte inn til Trondheim kommune og fylket. I to stikkprøver har det kommet fram at halvparten av medlemmene mente de ikke var medlemmer av organisasjonen.

Mye arbeid Nå henlegger politiet etterforskningen, etter at en tidligere SOS Rasisme-tilitsvalgt som var mistenkt for å ha en sentral rolle i saken nektet å forklare seg for politiet.

- Saken er henlagt på grunn av bevisets stilling. Vi må vurdere sannsynligheten for en oppklaring på saken, målt mot det arbeidet vi må gjøre for å komme til en oppklaring, sier politijurist Eli Aasland til Dagbladet.

SOS Rasisme ble slått konkurs i fjor. Bostyrer og politiet har jaktet på store beløp de mener er hentet ut i årene før konkursen.

- Nedleggelsen og konkursen kompliserer ting, sier Aasland.

Avgjørelsen om henleggelse kan ankes til statsadvokaten.

I Haugesund etterforsker lokalt politi organisasjonens sentralledd for omfattende bedrageri og økonomisk utroskap. I denne saken er totalt sju personer siktet og etterforskningen omfatter rundt 15 millioner kroner. Etterforskningen i Haugesund berøres ikke av henleggelsen i Trondheim.

Nektet å forklare seg Politiet i Trondheim opplever å ha møtt en mur av taushet da de undersøkte hva som har skjedd i SOS Rasismes lokal- og fylkeslag.

- Hvilke etterforskningsskritt gjorde politiet før henleggelsen?

- Vi har forsøkt å få aktørene i nedlagte SOS Rasisme i tale, men vi har nådd fram. De har ikke ønsket å forklare seg, sier Bakke.

Dagbladet kjenner til at personen som ble avhørt i saken skal ha nektet å svare politiet på sentrale spørsmål om sine tidligere verv i lokal- og fylkeslag og økonomisk ansvar.

- At personen har nektet å forklare seg har gjort saken vanskeligere å etterforske. Men det er ikke årsaken til at vi henlegger den. Vi prioriterer ikke å bruke ressurser på den saken nå. Det er mye dokumentasjon som må skaffes til veie for å få klarhet i beløpene. Det er et ressursspørsmål, sier politiførstebetjent Rolf Bakke til Dagbladet, sier Bakke.

- Ingen kommentar Dagbladet har snakket med personen som skal ha vært inne til avhør og nektet å forklare seg.

Overfor Dagbladet ønsker ikke personen å utdype saken.

- Har det foregått medlemsjuks i organisasjonen?

- Jeg har ingen ønsker om å kommentere dette til Dagbladet.

- Hvorfor forklarte du deg ikke til politiet?

- Det har jeg ingen kommentar til.

Halv million kroner Bakgrunnen for kommunen og fylkets gransking og påfølgende politianmelder var en av Dagbladets avsløring i februar. Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune ga SOS Rasismes lokallag over en halv million kroner i støtte - fra 2009 til 2013.

Dagbladet avslørte et omfattende medlemsjuks i SOS Rasisme allerede i 2010. Mye av støtten i Trøndelag ble gitt på bakgrunn av medlemstall lokal- og fylkeslag oppga til støttegiverne.

Etter at Dagbladet omtalte støtten, valgte både kommunen og fylkeskommunen å starte granskinger av SOS Rasismes medlemstall og bruken av pengene.

Det statlige Fordelingsutvalget kuttet medlemsstøtten i 2010 og uttalte at det ikke stolte på medlemstallene oppgitt SOS Rasisme.  I 2011 fikk SOS Rasisme den første knusende dommen for medlemsjuks.

Samme år besluttet både Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune å øke de årlige driftstilskuddene til SOS Rasisme med 20 000 kroner, til 145 689 kroner.

Visste om tvilsomme tall Dagbladet har fått bekreftet at saksbehandlere i kommunen og fylket i 2010 visste SOS Rasismes medlemstall var tvilsomme og at andre støttegivere holdt tilbake støtte.

- Vi visste at SOS Rasisme var saksøkt for medlemsjuks av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner. Vi var altså oppmerksomme på SOS Rasismes oppførsel, men stoppet ikke utbetalingene, sier fylkesrådmann i Sør-Trøndelag Odd Inge Mjøen til Dagbladet.

- Var det likevel lettere å fortsette å gi, enn å holde igjen støtte?

- Ja. Slik er det vel med frivillige organisasjoner som søker om penger, sier Mjøen.