Tromsø-bosatt mann tiltalt

Politiet: Avverget forsøk
på æresdrap

Da kvinnen nektet å bruke hijab, skal broren ha forsøkt å kvele henne med en ledning. Motivet skal ha vært at hun hadde krenket familiens ære.

LEDNING RUNDT HALSEN: En mann bosatt her i Tromsø, skal ha forsøkt å drepe sin egen søster fordi hun ville leve som kvinner i Norge. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
LEDNING RUNDT HALSEN: En mann bosatt her i Tromsø, skal ha forsøkt å drepe sin egen søster fordi hun ville leve som kvinner i Norge. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer
Publisert

Troms politidistrikt har i lang tid etterforsket det de mener var et forsøk på æresdrap i Tromsø i oktober i fjor, skriver Nordlys.

Nå har statsadvokaten i Troms og Finnmark satt en mann i 40-åra under tiltale for drapsforsøk.

I tiltalen er det beskrevet hvordan mannen skal ha forsøkt å stramme en ledning rundt halsen på søsteren sin - før han til slutt ble stanset av andre familiemedlemmer.

Motivet skal ha vært at hun hadde krenket familiens ære, mener politiet.

Selv nekter mannen for at han forsøkte å drepe søsteren.

- Han erkjenner straffskyld for kroppskrenkelse, men ikke drapsforsøk, sier forsvarer Anett Beatrix Osnes Fause til Dagbladet.

«Krenket familiens æresfølelse»

I en tidligere fengslingskjennelse avsagt mot mannen, framkommer det hva som skal ha vært motivet hans for handlingen:

«Ut fra det som er opplyst, er det søsterens levesett som oppfattes å ha krenket familiens æresfølelse. Hun skal ha nektet å bruke hijab og forelsket seg i en mann fra et annet land med en annen bakgrunn enn hennes. Videre skal hun ha sagt at hun ønsket å være som norske kvinner», heter det i kjennelsen, gjengitt i Nordlys.

Et sentralt bevis i rettssaken, som skal opp for Nord-Troms og Senja tingrett, er en video fra kameraovervåkning på den aktuelle adressen, skriver avisa videre.

Kvinnen kom seg til slutt ved å løpe ut av leiligheten, før hun ble tatt hånd om av politiet og broren pågrepet.

«Fortsatt anses det å foreligge sannsynlighetsovervekt for at siktede er opphengt i tanker om å gjenreise familiens ære forsøkte å drepe søsteren», står det i en fengslingskjennelse fra oktober i fjor.

Nekter for drapsforsøk

Dagbladet har vært i kontakt med Helen Annie Jenssen, bistandsadvokat for den fornærmede kvinnen. Hun har foreløpig ingen kommentar til saken.

Heller ikke statsadvokat Jørn Henning Bremnes, som har tatt ut tiltalen mot mannen, vil uttale seg i forkant av rettssaken.

- Det jeg skal si, sier jeg i retten. Når det gjelder bevisførselen fra vår side, dreier det seg om vitneforklaringer, noe dokumentasjon og avspilling av video - i tillegg til tiltaltes forklaring, sier Bremnes til Dagbladet.

Mannen avviser at motivasjonen skal ha vært familiens ære, slik politiet mener. Han har forklart seg flere ganger, både i politiavhør og i forbindelse med fengslingsmøter.

- Han kjenner seg ikke igjen i konteksten som denne hendelsen er satt inn i, sier forsvarer Anett Beatrix Osnes Fause.

- Hvilke tanker har han om at politiet mener at han forsøkte å drepe søsteren?

- Det har jeg ingen kommentar til, svarer hun.

Det er satt av tre dager til rettssaken i Nord-Troms og Senja tingrett i slutten av mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer