- Politiet bak Winnie-rykter

JOHANNESBURG (NTB-Reuters-AP): To tidligere politiagenter fortalte i dag om hvordan britiske og amerikanske spioner i hemmelighet hjalp det hvite regimet i Sør-Afrika med å spre rykter om at Winnie Madikizela-Mandela var en drapskvinne, alkoholiker og narkotikamisbruker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paul Erasmus, tidligere agent i Sør-Afrikas hemmelige politi, sa til Sannhetskommisjonen i dag at myndighetenes agenter lanserte en hemmelig svertekampanje mot Nelson Mandelas eks-kone og andre anti-apartheidaktivister på 80-tallet og tidlig på 90-tallet.

  Sentralt i kampanjen mot Winnie, som i Sannhetskommisjonen må svare for 18 brudd på menneskerettighetene, inkludert åtte drap, sto rapportene om at hun var direkte involvert i drapet på Stompie Seipei i 1988, sa Erasmus.

  - Vi sparte ikke på noe i vårt forsøk på stemple henne som barnemorderske, sa han.

 Samarbeidet?

 I skarp kontrast til disse påstandene står vitneutsagenene som faktisk kobler Winnie Mandela til det tidligere hvite Sør-Afrikas hemmelige politi. En av dem som vitnet i dag, stilte spørsmål ved hvordan hun kunne kjøre rundt med tøffingene sine og ha våpen i huset uten at politiet brydde seg.

Oppfordret til vold

Det kom også fram at det var vanskelig å ikke oppfatte at Winnie Mandela aktivt oppfordret til vold. I sin mest berømte tale sa hun at apartheidmotstandere ville bruke «halskjede»-metoden for å frigjøre Sør-Afrika. Denne metoden besto i å tre et bildekk rundt halsen til en person og tenne fyr på det, slik at hun heller han brenner ihjel på den mest smertefulle måten man kan tenke seg.