Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politiet bak Winnie-rykter

JOHANNESBURG (NTB-Reuters-AP): To tidligere politiagenter fortalte i dag om hvordan britiske og amerikanske spioner i hemmelighet hjalp det hvite regimet i Sør-Afrika med å spre rykter om at Winnie Madikizela-Mandela var en drapskvinne, alkoholiker og narkotikamisbruker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paul Erasmus, tidligere agent i Sør-Afrikas hemmelige politi, sa til Sannhetskommisjonen i dag at myndighetenes agenter lanserte en hemmelig svertekampanje mot Nelson Mandelas eks-kone og andre anti-apartheidaktivister på 80-tallet og tidlig på 90-tallet.

  Sentralt i kampanjen mot Winnie, som i Sannhetskommisjonen må svare for 18 brudd på menneskerettighetene, inkludert åtte drap, sto rapportene om at hun var direkte involvert i drapet på Stompie Seipei i 1988, sa Erasmus.

  - Vi sparte ikke på noe i vårt forsøk på stemple henne som barnemorderske, sa han.

 Samarbeidet?

 I skarp kontrast til disse påstandene står vitneutsagenene som faktisk kobler Winnie Mandela til det tidligere hvite Sør-Afrikas hemmelige politi. En av dem som vitnet i dag, stilte spørsmål ved hvordan hun kunne kjøre rundt med tøffingene sine og ha våpen i huset uten at politiet brydde seg.

Oppfordret til vold

Det kom også fram at det var vanskelig å ikke oppfatte at Winnie Mandela aktivt oppfordret til vold. I sin mest berømte tale sa hun at apartheidmotstandere ville bruke «halskjede»-metoden for å frigjøre Sør-Afrika. Denne metoden besto i å tre et bildekk rundt halsen til en person og tenne fyr på det, slik at hun heller han brenner ihjel på den mest smertefulle måten man kan tenke seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!