- Politiet bare forsvarer seg

Irans Mexico-ambassadør forsvarer voldsbruken. 70 Mousavi-sympatiserende professorer anholdt.

FÅR STØTTE: Irans Mexico-ambassadør forsvarer politiet i Iran, og hevder de bare forsvarer seg. Foto: AFP PHOTO/ STRINGER/Scanpix
FÅR STØTTE: Irans Mexico-ambassadør forsvarer politiet i Iran, og hevder de bare forsvarer seg. Foto: AFP PHOTO/ STRINGER/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):  Irans ambassadør i Mexico har gitt et intervju til CNN, hvor han i sterke ordelag forsvarer myndighetenes oppførsel mot demonstrantene i Teheran.

- Dette handler om en minoritet som forsøker å påtvinge flertallet sitt syn, mener ambassadør Mohammad Hassan Ghadiri.

Minst 30 er drept og flere hundre skadd, etter at bevæpnet politi og Basij-milits med hard hånd slo ned på de voldsomme demonstrasjonene som fant sted i byens gater etter at president Ahmadinejad ble gjenvalgt.

Her finner du alle Dagbladets artikler om Iran-valget.

Diktatur
Presidenten måtte tåle sterke anklager om valgfusk.

- De kan ikke innføre et meningsdiktatur hvor flertallet ikke får bestemme. De tar til gatene, angriper busser og banker; det påvirker sikkerheten, sier Ghadiri.

Ambassadøren mener politiets aksjoner kun handlet om å slå ned på et voldelig opprør.

Forsvarte seg
- Folk med våpen angrep politiet. Det er klart de må svare, forklarer Ghadiri.

På spørsmål fra CNNs reporter om hvordan ambassadøren ville forsvare tiltakene satt i verk for å hindre vestlig media i å rapportere fra landet, svarer Ghadiri slik:

- Det var mye større demonstrasjoner for presidenten enn mot, men de unnlot dere å nevne.

70 professorer arrestert
Samtidig meldes det at 70 iranske universitetsprofessorer er anholdt etter et møte med opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi. Et Mousavi-relatert nettsted sprakk nyheten, som siteres av nyhetsbyrået AP.

Det er ikke kjent hvor professorene blir holdt og hvilken tilstand de er i.

Universiteter har vært gjenstand for flere aksjoner i tiden etter valget. Det har blitt rapportert om drap på flere studenter.