FEST I KLUBBHUSET: Til tross for at Aurskog-Høland kommune har bedt politiet om hjelp til å håndheve vedtaket om opphør av bruk i Satudarahs lokaler på Bjørkelangen, fortsatte festen som planlagt forrige helg. Mellom 20 og 30 personer var innom klubbhuset i løpet av lørdag. Foto: Dagbladet.
FEST I KLUBBHUSET: Til tross for at Aurskog-Høland kommune har bedt politiet om hjelp til å håndheve vedtaket om opphør av bruk i Satudarahs lokaler på Bjørkelangen, fortsatte festen som planlagt forrige helg. Mellom 20 og 30 personer var innom klubbhuset i løpet av lørdag. Foto: Dagbladet. Vis mer

Konfliktfrykt i kriminelle miljøer

Politiet bedt om å fjerne MC-gjeng

Men samme helg fortsatte festen i Satudarahs klubblokaler på Bjørkelangen.

Publisert

Fredag i forrige uke ba Aurskog-Høland kommune politiet om hjelp til å kaste MC-klubben Satudarah ut av sine klubblokaler i sentrum av Bjørkelangen. I bunn lå et hastevedtak om opphør av bruk med umiddelbar virkning.

- Det er satt ned øyeblikkelig bruksforbud som innebærer slutt på festing og utagerende oppførsel i lokalene, sier Svein Engen, som er politikontakt i kommunen.

Engen har tidligere gitt klar beskjed om at Satudarah ikke er velkomne i hans distrikt da han rev ned et Satudarah-klistremerke fra klubbhusets gule vegg og hengte opp sitt eget visittkort. Engen er tidligere lensmann i kommune og mener Satudarah er en kriminell organisasjon.

Medlemmer av Satudarah svarte med å klistre opp sin egen logo på døra til den lokale politistasjonen.

I vedtaket fra kommunen trues huseieren, som leide ut lokalet til Satudarah 1. april, med dagsbøter hvis ikke pålegget etterfølges. Aurskog-Høland kommune begrunner vedtaket med brudd i plan- og bygningsloven.

VOLDELIGE: Flere av motorsykkelklubben Satudarah sine medlemmer har kriminell bakgrunn. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Video: Privat. Vis mer

Politimannen regner med at klubben nå kommer til å miste fotfeste i bygda.

- Sentrale personer i Satudarah på Bjørkelangen skal snart inn for å sone lengre dommer, sier Engen, som tror at de som henger rundt klubbhuset vil finne seg noe annet å gjøre.

Festet som planlagt

Til tross for hastevedtaket fra kommunen gikk en planlagt fest av stabelen på lørdag.

Politiet var til stede ved klubbhuset i mange timer med en uniformert patrulje, men forlot stedet etter en samtale med en av personene som var til stede.

OVERVÅKET HUSET: Politiet fulgte med på hva som skjedde i klubbhuset i flere timer, men forlot området ved mørkets frembrudd. Foto: Dagbladet
OVERVÅKET HUSET: Politiet fulgte med på hva som skjedde i klubbhuset i flere timer, men forlot området ved mørkets frembrudd. Foto: Dagbladet Vis mer

Rett etter at politiet forsvant, ankom flere biler og flere gjester til festen.

Flere av personene til stede på festen er personer som nå kan vente seg å komme i politiets søkelys, men det er ikke kjent om de er medlemmer av Satudarah.

- Alle som har befatning med Satudarah må påberegne seg politiets oppmerksomhet fordi vi følger nøye med på hva klubben driver med, sier Anders Rasch-Olsen, som leder Spesielle operasjoner i Oslo-politiet,

Også de lokale medlemmene, som nå venter på soning etter å ha blitt dømt for et hjemmeran av en 80 år gammel mann, var til stede i lokalet i løpet av helgen. Dagbladet kjenner til at det skal ha vært mellom 20 og 30 personer til stede.

Det skal ha vært ventet gjester fra Satudarah i Nederland for å innvie klubblokalet, men etter hva Dagbladet forstår, så uteble de fra festen på Bjørkelangen.

Det var ingen som ankom festen på motorsykler. Det sto heller ingen motorsykler parkert utenfor lokalet til MC-klubben.

At ingen i MC-klubben ankom med MC er ikke Anders Rasch-Olsen overrasket over.

- Vi er ikke kjent med at noen i denne klubben har interesser for motorsykler. Politiet vurderer dette som en organisasjon som opprettet for å drive med kriminalitet og å vise styrke som en samlet enhet, sier Rasch-Olsen.

Reagerer

Advokat Jan Kildahl representerer en av medlemmene i Satudarah og reagerer på hvordan politiet og kommunen går fram på Bjørkelangen.

- Jeg mener at både kommunen og politiet er urimelig. Min klient bør ha rett til å holde seg der han vil, så lenge han ikke gjør noe straffbart, noe han ikke har gjort på lang tid, sier Kildahl.

Advokaten sier at et medlemskap i en MC-klubb heller ikke er ulovlig og at både kommune og politi bør forholde seg til hvorvidt de faktisk gjør noe galt.

- Når det gjelder politiet så opplever vi at de allerede har brukt inngripende metoder og tvang uten hjemmel, helt uten grunn. Det bærer preg av at man først og fremst vil trakassere og gjøre det vanskelig, sier Jan Kildahl

- Når man agerer med tvangsmidler for å ikke gi folk fred, så er ikke det greit. Tvangsmidler skal brukes når det er mistanke om eller at man faktisk gjør noe galt, sier Kildahl, og henviser til politiets påstander i Dagbladet i en tidligere sak om klubbhuset på Bjørkelangen der det går fram at politiet ikke vil gi Satudarah fred.

Bekymret

Justis- og stortingspolitiker Jan Bøhler (Ap) er bekymret for utvikling i Øst politidistrikt.

- Det brygger seg opp i området og jeg har vært bekymret lenge, sier Bøhler.

KRITIKK: Stortingspolitiker Jan Bølher (Ap) er bekymret for at satsningen på organisert kriminalitet i Øst politidistrikt er feilslått. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
KRITIKK: Stortingspolitiker Jan Bølher (Ap) er bekymret for at satsningen på organisert kriminalitet i Øst politidistrikt er feilslått. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Han mener det i lang tid har vært kjent at gjengmiljøet Young Guns har fotfeste på Nedre Romerike. Young Guns var en av partene i gjengkrigene i Oslo på begynnelsen av 2000-tallet og fram til omtrent 2014.

- Det er en konflikt mellom Young Guns og medlemmer av den kriminelle MC-gjengen Satudarah, sier Jan Bøhler.

Han viser også til en skyteepisode på Lørenskog 26. mai i år da en person ble skutt i beinet. Politiet har pågrepet to personer etter hendelsen, men søker fremdeles etter en navngitt gjerningsmann. Hendelsen ble fanget på Åsen skole sitt overvåkingssystem og skal vise at personen i begynnelsen av 20 år avfyrer skudd som treffer offeret i leggen.

Bøhler mener politiet har hatt for lite fokus på hva skjer i miljøene på grensa til Oslo.

- Det er viktig at Øst politidistrikt prioriterer å være tett på disse miljøene for å unngå videre negativ utvikling. Det er skadelig for hele hovedstadsområdet dersom gjengmiljøer får fritt spillerom rett utenfor bygrensa, sier Bøhler, som nylig ba justisministeren redegjøre for politiets innsats i området.

Frykter konflikter

Politiet i Oslo deler Jan Bøhlers bekymring over utviklingen og at Satudarah nå er ute etter å markere seg i Oslos underverden.

- Internasjonalt er Satudarah kjent for alvorlig kriminalitet og en atferd som vi ikke ønsker i Norge. Etableringer av nye klubber fører ofte til uro, og politiet registrerer at dette også er tilfelle ved denne etableringen, sier Anders Rasch Olsen, til Dagbladet.

Han forklarer at bekymringen dreier seg i første omgang om at tidligere konflikter mellom kriminelle synes å eskalere etter denne etableringen.

- Jakkemerket kan skape frykt, det viser en tilhørighet som kan gi dem stryke opp mot andre kriminelle miljøer, sier Rasch-Olsen.

FØGER UTVKLINGEN: Anders Rasch-Olsen er sjef for politiets avdeling for spesielle operasjoner i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FØGER UTVKLINGEN: Anders Rasch-Olsen er sjef for politiets avdeling for spesielle operasjoner i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Vi følger nøye med på utviklingen og det er et godt samarbeid på tvers av politidistriktene som er berørt, sier Rasch-Olsen.

Dagbladet kjenner til at det har vært møter blant andre profilerte MC-klubber, men at ingen ønsker å forstyrre den unike freden i MC-miljøene i Norge. MC-miljøet anser ikke Satudarah som en MC-klubb og har valgt å gi dem null oppmerksomhet. Strategien skal være som mot et barn som utagerer. Ignorere dem til det går over.

- Det har vært stille rundt de etablerte Mc-klubbene i lang tid, og det er grunn til å tro at de ikke ønsker uro. Utviklingen vil nok være avhengig av hva Satudarah velger å gjøre framover, sier Rasch-Olsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer