Politiet beklaget dårlig håndtering, i dag ble sak mot voldtektssiktet henlagt

- Jeg blir så oppgitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag skrev Dagbladet at politiet beklager at de har brukt halvannet år på å komme til en avgjørelse i en sak der en mann var siktet for voldtekt og legemsbeskadigelse av en kvinne i 40-åra i Østfold. 

Kvinnen hevdet seg voldtatt og deretter kastet ut av et vindu i andre etasje på et hotell natt til 27. juli i fjor. 

Nå henlegger Østfold-politiet saken på grunn av mangel på bevis. 

- Jeg blir så oppgitt. Fornærmede har hatt denne saken hengende over seg i halvannet år, og så velger de å henlegge saken samme dag som pressen stiller spørsmål ved håndteringen av saken, sier kvinnens bistandsadvokat, Vibeke Hein Bæra. 

- Hvis de mente at bevisene mot mannen var så svake, hvorfor henla de ikke saken da den var ferdig etterforsket? spør hun. 

- Skal klage I går beklaget påtaleansvarlig Arild Eikås ved Østfold politidistrikt at de har brukt så lang tid på å komme til en påtaleavgjørelse i saken.

LES SAKEN: - Kvinne ble voldtatt og kastet ut av vindu i andre etasje. Halvannet år seinere kontaktes hun fortsatt av mannen. Politiet beklager: «Vi har ikke hatt kapasitet». 

- Det er riktig slik kvinnens advokat legger det fram. Det er snakk om en alvorlig sak som har hatt for lang liggetid hos oss, sa han. 

Politiadvokaten fortalte at saken var ferdig etterforsket i månedskiftet mars/april i år, og at saken derfor for lengst burde ha ført til henleggelse eller tiltale. Han kalte det en vanskelig sak. 

- Saken burde etter mitt skjønn vært påtaleavgjort. Det er helt klart. Det har vært en sak som har vært vanskelig å avgjøre, og så har vi ikke hatt tid eller ressurser. Samtidig har det dukket opp saker som har blitt vurdert som mer alvorlige, sa han i går.

Til Dagbladet sa han i går at han forventet å komme til en avgjørelse i saken i løpet av uka. Allerede i dag fikk bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra og mannens forsvarer, Morten Andreassen, et brev datert 16. november, med informasjon om at saken henlegges.

- Det er påfallende at det skjer på samme dag. Jeg får en følelse av at de hopper der gjerdet er lavest. Jeg kommer til å klage inn henleggelsen til statsadvokaten i Østfold. Dette er en skuffende avgjørelse, sier bistandsadvokat Hein Bæra. 

- Forstår ingenting Hun er redd de kan ha henlagt saken på grunn av sakens lange liggetid. 

- Det er klart at bevisene svekkes over tid. Om det har vært en avgjørende faktor, så er det svært uheldig, sier hun.

Den fornærmede kvinnen fortalte til Dagbladet i går at hun opplevde å bli kontaktet av mannen hun hevdet voldtok henne og kastet henne ut av vinduet i etterkant av episoden i juli i fjor. 

- JEG BLIR SÅ OPPGITT: Bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra skal klage inn saken for statsadvokaten i Østfold. Foto: Dagbladet
- JEG BLIR SÅ OPPGITT: Bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra skal klage inn saken for statsadvokaten i Østfold. Foto: Dagbladet Vis mer

- Han ringte meg og ønsket meg god jul og kanskje et godt nyttår. Hva mener han med kanskje? Han har sendt venneforespørsel til datteren min på Facebook og han har ringt sønnen min og truet ham med at han ikke har lenge igjen å leve. Han tar kontakt helt ut av det blå, og første gangen han gjorde det var i januar, sa hun. 

Hun var sikker på at saken nå ville føre til tiltale mot mannen, etter at politiet i går beklaget håndteringen.

- Nå forstår jeg ingenting. Jeg trodde det skulle bli sak ut av dette. Det var ikke noe grunn til å tro noe annet. Bevisene er jo der, både på hotellrommet og på kroppen min. Det er bare tull at det ikke finnes bevis, sier hun nå.

- De kunne henlagt saken for lengst om det var slik de skulle vurdere den. Jeg har ventet halvannet år. Jeg skjønner ikke at de kan tro at jeg har gjort dette mot meg selv. Dette var en lettvint løsning, sier hun. 

- Fysiske overgrep i fengselet Mannens forsvarer, Morten Andreassen, sier de nå vil vurdere sammen med klient hvorvidt de skal søke om erstatning på vegne av mannen som satt i varetekt i omlag 12 uker i fjor, da siktelsen mot ham ble klar.

- Vårt standpunkt har hele tiden vært at saken mot vår klient burde henlegges. Det er fint å se at politiet også kommer til denne konklusjonen. Min klient har hele tida hevdet sin uskyld. Det er slik som det står i henleggelsen, at det ikke finnes bevis som peker mot ham.

- Min klient satt unødvendig lenge i varetekt fordi man ventet på de medisinske undersøkelsene i fjor. Da de var klare, og det viste seg at de ikke representerte bevis, ble han umiddelbart sluppet. Nå skal vi sette oss ned og se hva han ønsker å gjøre. Det var en enorm belastning for ham å sitte på Ullersmo med en voldtektssiktelse hengende over seg, sier han.

Han forteller at mannen skal ha blitt utsatt for fysiske overgrep i fengselet.

- Andre innsatte helte blant annet varm kaffe over ham. Det er dessverre hverdagen for voldtetkssiktede i norske fengsler. Ingen, uansett hva de er siktet for, skal behandles slik. men sitter man der på feil grunnlag så oppleves det nok enda verre i ettertid, sier Andreassen. 

Det har tirsdag ikke lyktes Dagbladet å få tak i påtaleansvarlig Arild Eikås ved Østfold politidistrikt. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram