Politiet bekrefter at de to omkomne i helikopterulykken er Bjørn (52) og Anders (38)

Flyveren og anestilegen omkom i helikopterkrasjen på Sollihøgda i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HØNEFOSS (Dagbladet): Politiet holdt nettopp pressekonferanse på Hønefoss etter to personer er bekreftet omkommet i en helikopterulykke på Sollihøgda like før klokka 11.

- Dette er en tragisk hendelse, hvor to mennesker på jobb for å hjelpe andre, dør. Tanken går først og fremst til pårørende, som har fått dette triste budskapet i dag, sier Sissel Hammer.

Hun holdt pressekonferansen sammen med politistasjonssjef Kjell Magne Tvenge.

Politiet bekreftet på pressekonferansen at det var flyver Bjørn Nergård (52) fra Ski og anestesilege Anders Rostrup Nakstad (38) fra Skedsmo som omkom i ulykken. Nakstad var bosatt i Oslo.

- Svært erfaren - Piloten var svært erfaren. Han har jobbet i Norsk Luftambulanse siden 1991 og har vært på alle tenkelige oppdrag, sier kommunikasjonmedarbeider Marte Ramborg til Dagbladet.

Redningsmannen som var på helikoptret har jobbet der siden 1994. Han var 51 år gammel og ligger hardt skadet på Ullevål Universitetssykehus.

Sjåføren som satt i lastebilen som i formiddag veltet ved Sønsterudtunellen på E16 ved Sollihøgda, er alvorlig skadd og blir fraktet til Oslo.

- Siste melding er at vedkommende er alvorlig skadet, men stabil. Det samme gjelder sjåføren av traileren. Han er fraktet til Ullevål universitetssykehus, opplyser politiet.

- Uthvilt crew Norsk Luftambulanse sier at det var et erfarent og uthvilt crew som var om bord i helikopteret.

- Det er en trist dag for luftambulansetjenesten, sa generalsekretær Erik Kreyberg Normann i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Helikopteret tilhørte Lørenskog-basen, som med 1800 oppdrag i året er den travleste i landet. De som er tilknyttet basen er i dag fritatt fra å gå på jobb på grunn av ulykken.

- Piloten var svært erfaren. Han har jobbet i Norsk Luftambulanse siden 1991 og har vært på alle tenkelige oppdrag, sier kommunikasjonmedarbeider Marte Ramborg til Dagbladet.
Valgte selv landingssted
Flere vitner sier til Dagbladet at helikopteret traff en høyspentledning på vei inn til landing. Landingsstedet ble valgt av helikopteret og piloten, bekrefter politiet.

- Ingen fra politiet ledet helikoptret ned. Vi vet ikke mer detaljer eller om det var noen på bakken som ledet det ned i landingsfasen, opplyser politiet på pressekonferansen.

 STYRTET:  Redningshelikopteret som styrta på Sollihøgda skulle hente skadede fra en trailervelt. To bekreftet omkommert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STYRTET: Redningshelikopteret som styrta på Sollihøgda skulle hente skadede fra en trailervelt. To bekreftet omkommert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

De ønsker ikke å spekulere i hva som var årsaken til ulykken. Havarikommisjonen undersøker nå åstedet.

- Det vil vi komme tilbake til senere. Politiet kan ikke svare på om helikoptret var i trøbbel før det traff ledningen eller om det var det som var årsaken.
  - Traff kraftledning Pål Thomassen satt i en bil 50 meter fra der helikopteret styrtet i bakken. Han beskriver dramaet slik:

- Jeg ser at helikopteret skal til å lande, og så tar det plutselig tak i høyspentledningen som går mellom fjellene her, sier Thomassen til Dagbladet.no.

Flere folk på stedet bekrefter overfor Dagbladet at helikopteret traff en strømkabel, men det er ikke kjent om det er årsak til - eller en konsekvens av - havariet.

- Fra det traff høyspentledningen til det traff bakken gikk det bare tre sekunder - maks. Det gikk fort, sier han.

 - VALGTE SELV LANDINGSSTED:  Sissel Hammer og politistasjonssjef Kjell Magne Tvenge ved politiet i Buskerud sier at de ikke vil spekulere i årsaken til ulykken, men vil vente på Havarikommisjonen sine undersøkelser. Men de sier at det var piloten selv som valgte landingssted. Foto: Dagbladet
- VALGTE SELV LANDINGSSTED: Sissel Hammer og politistasjonssjef Kjell Magne Tvenge ved politiet i Buskerud sier at de ikke vil spekulere i årsaken til ulykken, men vil vente på Havarikommisjonen sine undersøkelser. Men de sier at det var piloten selv som valgte landingssted. Foto: Dagbladet Vis mer
 HELIKOPTERKRASJ:  Et legehelikopter med tre personer om bord har styrtet ved Sollihøgda i Buskerud. Video: Pål Kenneth Thomassen. Foto: Bjørn Langsem.
HELIKOPTERKRASJ: Et legehelikopter med tre personer om bord har styrtet ved Sollihøgda i Buskerud. Video: Pål Kenneth Thomassen. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer