Liket i smutthullet:

Politiet bekrefter at liket fra Smutthullet er russisk krabbefisker

Den avdøde er en russisk sjømann fra krabbe-båten «Memele».

LIKMYSTERIET I SMUTTHULLET: Her peker sjøfolk ut hvem det mystiske liket er. Se Dagbladets unike reportasje fra jakten på identiteten til det ukjente liket fra Smutthullet. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politiet bekrefter at sjømannen som ble funnet av en norsk tråler i Smutthulet er personen som Dagbladet tidligere har omtalt fra en ulykke i 2016. Han falt over bord i Barentshavet fra en latvisk krabbebåt.

Pårørende er varslet

21. april 2016 ble en 27 år gammel russisk sjømann om bord på «Memele» tatt av lina som teinene er bundet til, og dratt over bord i det iskalde vannet i Smutthullet.

- Vi kan nå bekrefte at navnet til den avdøde er Kirill Filippov, sier Ståle Luther, seksjonsleder for etterforskning i Troms politidistrikt, til Dagbladet.

Han sier at de pårørende nå er varslet via russisk politi.

Sjøfolk bekreftet

Dette er sjømannen som Dagbladet tidligere har omtalt som en russisk sjømann som falt over bord fra den latviske båten «Memele» i 2016.

Dagbladet fant en mulig løsning på likmysteriet i Smutthullet i Odessa i Ukraina for et par uker siden. Da fant vi en rekke sjøfolk som hadde kjent Kirill, og som kjente igjen klærne fra politiets obduksjon.

Les intervjuet med Aleksander som tok over jobben til Kirill her. Han mistet selv hånda i en lignende ulykke.

Lik i tråler

Det var 4. april den norske reketråleren «Remøy» fikk en uhyggelig overraskelse da mannskapet hentet opp trålen fra 240 meters dyp i Smutthullet i Barentshavet. Det så først ut som om en gammel oljehyre noen hadde kastet på havet, men ved nærmere ettersyn viste det seg at arbeidstøyet inneholdt et lik.

Politiet bekreftet i forrige uke at et fingeravtrykket ble avgjørende for å bekrefte identiteten til det ukjente liket.

- Ved hjelp av fingeravtrykket fikk vi en match, sier seksjonsleder for etterforskning hos Troms politidistrikt, Ståle Luther, til Dagbladet.

Flere dødsfall

«Memele» tilhører det latviske rederiet Baltjura-Serviss. Dagbladet har i en serie artikler avslørt svært kritikkverdige forhold om bord på båtene til det latviske rederiet.

Vi har dokumentert arbeidsforhold for indonesiere om bord, som kan være menneskehandel.

To år etter Kirill døde forsvant familiefaren Dimitrij Kravtsjenko sporløst på havet. Han hadde dratt til Norge for å jobbe som snøkrabbefisker om bord på «Memele»s søsterskip «Kalmar».

Les hele saken om Dimitrij her!

To dager etter Dimitrij forsvant holdt enda en sjømann, Aleksandr, på å bli snøkrabbe-rederiets tredje dødsoffer.

Les hele saken om Aleksander her!

DET UKJENTE HELVETE: Dagbladet avdekker hverdagen om bord i snøkrabbe-båtene som opererte fra Båtsfjord. Video: Øistein Norum Monsen og Gunnar Thorenfeldt. Etterarbeide: Per Ervland Les saken her: https://www.dagbladet.no/magasinet/krabbekrigens-ofre/70428600 Vis mer

Tause eiere

Rederiets eiere har ikke svart på Dagbladets henvendelser. Heller ikke rederiets latviske talsperson, lobbyisten og parlamentsmedlemmet Didzis Smits, har de siste månedene svart på Dagbladet henvendelser.

Daglig leder for Baltjura-Serviss, Aleksandras Ramanauskas, snakket sist med Dagbladet på telefon onsdag 1. mai. Han ønsket verken å kommentere dødsulykkene eller Aleksandrs historie. Han har siden verken svart på tekstmelding eller på e-post fra Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer