Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet bekrefter drapsmotivet

Tirsdag ettermiddag bekrefter politiet at Johanne Ihle-Hansen (17) ble drept av sin terrorsiktede stebror, Philip Manshaus (22), fordi hun var av asiatisk opprinnelse.

DRAP: Tirsdag ettermiddag bekrefter politiet at Johanne Ihle-Hansen ble drept fordi hun var asiatisk. 17-åringen var terrorsiktede Philip Manshaus' stesøster, og var adoptert fra Kina. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Tirsdag ettermiddag bekrefter politiet at Johanne Ihle-Hansen ble drept fordi hun var av asiatisk opprinnelse. 17-åringen var terrorsiktede Philip Manshaus stesøster, og var adoptert fra Kina.

Dagbladet har tidligere fått opplyst at politiets funn i boligen i Eiksmarka og ytterligere etterforskning skal vise dette.

- Vi har tidligere jobbet ut fra to teorier om drapsmotiv. Den ene var at hun ble drept som følge av at hun av gjerningsmannen ble oppfattet å være av en annen rase.

- Vi har nå fått bekreftet at hun ble drept fordi hun er av asiatisk opprinnelse. Dette støttes både av siktedes forklaring i avhør, og av tekniske funn på stedet som ikke gir noen signaler om at det har vært ytet noen motstand fra henne, sier politiadvokat Pål-Fredirk Hjorth Kraby.

Obduksjonsrapporten

Tirsdag formiddag offentliggjorde oslopolitiet detaljer fra obduksjonsrapporten. I rapporten slås det fast at Johanne Ihle-Hansen ble påført tre skudd i hodet og ett skudd i brystkassa.

Alle de fire skuddene var dødelige, og ble avfyrt kort etter hverandre, opplyste politiet.

Politiet avslører også at Johanne Ihle-Hansen sist ble observert i live av et familiemedlem omkring klokka 14.15. Samt at Manshaus forlot boligen omkring 15.00.

Drapstidspunktet kan ikke tidfestes nøyaktig i obduksjonsrapporten, men politiet mener at drapet må ha funnet sted i det 45 minutter lange tidsrommet mellom siste observasjon og fram til at Manshaus at forlot boligen.

- Øvrig informasjon i etterforskningen gjør at vi tror at drapet skjedde i tidsrommet fra siste kjente observasjon av Johanne i live til tidspunktet for når siktede forlot deres felles hjem for å kjøre til Al-Noor moskeen, sier politiadvokat Kraby.

Forklaringen samsvarer

Hennes stebror, Philip Manshaus (22), er siktet for å ha drept henne. Han er også siktet for å ha gjennomført en terrorhandling mot al-Noor-moskeen i Bærum.

- Vår klient har forklart seg i avhør om detaljer i handlingen, og hans forklaring samsvarer med innholdet i obduksjonsrapporten, sier Unni Fries til Dagbladet.

Innledningsvis i etterforskningen forklarte terrorsiktede seg i avhør med politiet, hvor han erkjente de faktiske forhold. Manshaus nekter imidlertid straffskyld, da han ser på handlingene som en slags nødrett.

Seinere har han sagt at han ikke ønsker å forklare seg mer for politiet, et ønske som fortsatt vedvarer, bekrefter Fries overfor Dagbladet tirsdag.

Nazihilsen

Politiet har allerede sagt at de mener at angrepet ble gjennomført fordi terrorsiktede ville ramme norske muslimer.

Politiet har de uttalt at 22-åringen har uttrykt høyreekstreme holdninger, blant annet i form av hyllest av Vidkun Quisling. Han har også vist innvandrerfiendtlige holdninger, samt utførte en nazihilsen da han møtte til fengslingsmøte i forrige uke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media