Politiet bekrefter selvmordsbombing

Sjefen for London-politiet opplyser at de har identiteten på de fire terroristene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er første gang politiet offentlig bekrefter at selvmordsbombere sto bak angrepet for en uke siden.

- Du trenger ikke være selvmordsbomber i et liberalt demokrati. De valgte det selv, sier politisjef Ian Blair til Foreign Press Association.

Konklusjonen kommer etter gjennomgang av overvåkningstaper og funn som er gjort på åstedene. Anonyme politikilder har i flere dager fortalt at hovedteorien var selvmord, men ledelsen ønsket å vente til de var helt sikre med å bekrefte det offentlig.

- Vi tror vi vet hvem de fire bombemennene var, og vi er så sikre som man kan være på at de er døde, konkluderer Blair.

Født på Jamaica

England sto stille i to minutter fra klokka 13 norsk tid for å minnes de 52 ofrene. Kontorarbeidere vandret ut i gatene uten et ord, og hovedstadens svarte drosjer kjørte inn til siden mens dronning Elizabeth sto utenfor slottet. Bare Big Ben brøt stillheten med sine timeslag.

Samtidig fortsetter etterforskninga for fullt. Mens identiteten til de tre Leeds-mennene av pakistansk herkomst ble kjent i går, melder BBC og Sky News at fjerdemann var Lindsey Germaine. Han ble født på Jamaica, men er britisk statsborger.

London-politiet deler ut løpesedler på gata og ber publikum om å melde seg hvis de vet noe som kan hjelpe etterforskninga. I Leeds har politiet gått fra dør til dør og spurt hva folk vet om de tre unge mennene som er mistenkt for terroraksjonen. De har ransaket et hus til i området, og utført en rekke mindre besøk til utvalgte adresser for å se om de finner noe mistenktelig.

STILLHET FOR OFRENE: I Storbritannia og flere steder over hele verden stanset alt opp i to minutter. Her står dronning Elizabeth foran Buckingham Palace. Foto: SCANPIX/AP
STILLHET FOR OFRENE: I Storbritannia og flere steder over hele verden stanset alt opp i to minutter. Her står dronning Elizabeth foran Buckingham Palace. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Egypter forsvant

Avisa The Times melder at politiet jakter på egyptiske Magdy el-Mashar (33) som underviste i kjemi på universitetet i Leeds. Han har trolig forlatt landet, men bodde i en av adressene politiet ransaket tirsdag. Dette kan være eksperten som har laget de fire bombene.

Universitetet opplyser at el-Mashar begynte hos dem i oktober 2000 for å studere biokjemi, og fikk doktorgraden 6. mai i år. Ifølge naboer forlot han landet nylig på grunn av visumtrøbbel, men dette avkreftes av universitetet.

- Han søkte universitetsstilling i Storbritannia, og visumet hans ble forlenget tidligere i år. Vi har ikke sett ham på campus siden starten av juli, heter det i pressemeldingen.

Hovedmannen dro dagen i forveien

Politiet leter også etter en mann som ble observert ved firerbanden på Luton stasjon. De ventet der på pendlertoget til London torsdag morgen. En annen mann ble filmet i deres selskap på perrongen på King\'s Cross, melder The Evening Standard.

Ifølge The Times kjenner politiet identiteten på bakmannen. Han er født i Storbritannia, men har i likhet med tre av gjerningsmennene familietilknytning til Pakistan. Sikkerhetskilder opplyser at hjernen bak terrorismen har al-Qaida-forbindelser, og at han forlot landet dagen før angrepet.

De tror han pekte ut målene og viste de unge mennene hvordan man utløser bombene. Politiet vet ikke hvor i verden han skjuler seg nå.

<B>MINNES OFRENE: Ian Blair la mandag ned blomster ved King\'s Cross. I dag bekrefter han at terroristene døde i angrepene.
ANSIKTENE BAK TERROREN: Aviser over hele verden er i dag fulle av historier om de unge guttene som gjorde det utenkelige. Her er Shahzad Hussain (22).
<B>SMÅBARNSFAREN: Mohammed Sidique Khan (30) var lærer for fattige barn og nybakt pappa.
<B>BUSSBOMBEREN: Politiet kom på sporet av banden da moren til Hasib Hussain (19) meldte ham etterlyst kvelden etter terrorangrepet. Les livshistoriene til terroristene hos <a href="http://www.timesonline.co.uk/article/0,,22989-1693739,00.html">The Times</a>.