Politiet bekrefter tortur

Pakistansk politi innrømmer tortur under avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANDI-BAHAUDDIN, PAKISTAN  (Dagbladet.no):

Sjefs-etterforskeren som gransker dødsfallet til norske Rahila Iqbal, bekrefter at de mistenkte har blitt utsatt for torturert under avhør.  

- Vi må bruke tortur for å få fram tilståelser i denne saken, innrømmer politi- inspektør Tariq Waraich overfor Dagbladet.no.

Han sier at sjåføren Kashif Basharat er blitt hardest torturert. Men Waraich vil ikke gå inn på hvordan fangene er blitt mishandlet.

Sjåføren har sittet på enecelle, isolert fra de to andre siktede.

- Hvordan vi har torturert de mistenkte, vil jeg ikke gå inn på. Det er hemmelig, sier Waraich.

- Kjeltringer

Advokat Bilal Sayed som representerer Rahilas far, morfar og sjåfør hevdet i dag i retten at klientene hans blir mishandlet i fengselet.

- Vi vet at minst en av fangene er blitt utsatt for alvorlig tortur i fengselet. Jeg mener derfor de må gjennomgå en medisinsk undersøkelse. De virkelige kjeltringene i denne saken er de i uniform, sa han.

Farens norske bistandsadvokat, Abid Raja, som tidligere har sagt at faren også er blitt mishandlet, støtter påstandene.

- Sjåføren sa til meg fra cella at han var blitt hengt opp ned og slått med gummikøller. Men faren har ikke sagt på nytt at han er blitt slått. Han har kun sagt det har vært tøffe avhør, sier Raja nå.

Finner ingen bevis

Dommer Nadeem Abas Saqi fikk ingen nye bevis som styrket politiets mistanke om drap på norske Rahila Iqbal. Dermed fikk de tre fangene bare to dager til i varetekt.

Forsvareren til de tre gikk hardt ut mot politiet. Han mener politiets eneste kort er anmeldelsen fra ektemannen som sitter tusenvis av mil unna.

- Mistanken mot de tre er grunnløse. Vi har ikke bevis fra obduksjonen, vi har ikke tekniske bevis og vi har ikke vitner som gir grunnlag for mistanke. I tillegg er det klart at sjåføren ble skadd og fikk sår i ulykken, sa den pakistanske advokaten Bilal Sayed i retten.

Livsforsikring

Advokaten trakk i tvil ektemannens troverdighet. Han mente blant annet at penger fra Rahilas livsforsikring kunne være hans motiv, og at ektemannen ville få mer utbetalt dersom det var et drap. Et annet motiv kunne være hevn mot familien, sa han.

Denne påstanden er tidligere fremsatt ovenfor Dagbladet.no av familiens talsmann Akthar Chaudry. Det er ikke bekreftet at Rahila hadde livsforsikring.

- Faren til Rahila sa han trodde forsikringspenger kunne være en motivasjon, sa Chaudry til oss for to dager siden.

Ønsker ektemannen

Politiet fortalte at de vil ha ektemannen til Pakistan for å avgi forklaring.

- Vi har på telefon blitt fortalt at han har sagt ja til å la seg avhøre i Pakistan, sa politiets advokat.

Dagbladet.no får bekreftet at ambassaden allerede har videreformidlet en henvendelse fra pakistansk politi.

- Jeg kan bekrefte at jeg har sendt en forespørsel til norsk politi om at pakistansk politi ønsker å avhøre ektemannen. Jeg har ikke fått noe svar på henvendelsen, sier sambandsmann Tor Moe på den norske ambassaden i Islamabad.

Dagbladet.no har tidligere skrevet at politiet tror resultatene fra kjemiske prøver etter obduksjonen kan gi svar på hva Rahila døde av. Men laboratoriet i Lahore har sagt disse prøvene først vil bli ferdig om tre til fire uker. Spørsmålet er om politiet nå vil be myndighetene om å fremskynde dette arbeidet.

- Var i live like før

Dagbladet.no har i dag igjen pratet med politikilder om hva som skjedde på åstedet. Da fortalte de om et nytt vitne i saken.

- Bak bilen Rahila satt i, kom det en motorsyklist som hadde sin kone bakpå. Han så at Rahila var i live, og kommenterte til sin kone hvor vakker hun var. Dette var bare fem til ti minutter før ulykken, sier politikonstabel Mohammad Asghar til Dagbladet.no.

Sammen med politiinspektør Tariq var han den første etterforskeren på åstedet, flere timer etter at ulykken hadde skjedd. Men Asghar sier at politiet ikke vet hva denne motorsyklisten heter.

Politiet bekrefter også til Dagbladet.no at bilen sto ved kanalen i to dager før den ble transportert til politistasjonen for å sikre bevis. Da var norske myndigheter allerede involvert i saken.

Rahilas far (t.h.) og bestefar og sjåfør føres ut av retten i Manda Bahaudin etter fengslingsmøtet mandag morgen.
Rahilas far (t.h.) og bestefar føres ut av retten i Manda Bahaudin etter fengslingsmøtet mandag morgen. Sjåføren i bakgrunnen. Alle tre ble varetektsfengslet for ytterligere to dager.