Politiet bekrefter valgfusk

Etterforskning bekrefter mistankene i Drammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Drammen bekrefter at de har avdekket valgfusk i forbindelse med kommunevalget.

- Vitneavhør bekrefter at det har vært folk ute og betalt for stemmer, sier Jan Erik Strøm, politistasjonssjef ved Drammen politistasjon, til Dagbladet.no.

- Noen har fått penger og avslått, andre har tatt imot og stemt på det de har fått beskjed om å stemme. Andre igjen har tatt imot pengene og stemt på noen helt andre, sier Strøm.

Han understreker at de foreløpig ikke har noen mistenkte eller siktede i saken.

Ingen mistenkte

Drammenspolitiet igangsatte i går en etterforskning etter påstander om at personer i rusmiljøet i byen skal ha blitt tilbudt penger for å stemme på Arbeiderpartiet og Yousuf Gilani.

Med 50 kroner eller en kebab skal rusmisbrukere ha blitt lokket til å stemme på kandidaten.

- Jeg er lettet

BEKREFTER: Jan Erik Strøm, politistasjonssjef ved Drammen politistasjon, sier etterforskning har avdekket valgfusk. Foto: Knut Falch/SCANPIX
BEKREFTER: Jan Erik Strøm, politistasjonssjef ved Drammen politistasjon, sier etterforskning har avdekket valgfusk. Foto: Knut Falch/SCANPIX Vis mer

Gilani har tidligere avvist at han skal ha tilbudt rusmisbrukere penger, og har sagt at han har vært utsatt for en svertekampanje. Han har anmeldt tilfeller av stemmekjøp i hans navn. Nå er han lettet over politiets funn.

- Jeg er lettet. Det er veldig bra at det her har kommet fram og at politiet nå sier at det har vært valgfusk. Ellers hadde jeg risikert å aldri blitt renvasket, sier Yousuf Gilani til Dagbladet.no.

Han håper nå at de finner ut hvem som har misbrukt hans og Arbeiderpartiets navn.

- Jeg håper det nå blir klart hvem det er som står bak denne konspirasjonen, sier Gilani. Han bedyrer fortsatt sin uskyld i saken.

- Min samvittighet er ren, sier Gilani. Han sier dette vil bli siste gang han utaler seg til media før politiet har ferdigetterforsket saken.

- Nå ønsker jeg å gi politiet ro til å finne ut hva som har skjedd. Det håper jeg andre medier respekterer, sier Gilani.

Les svar fra nettmøte med Gilani på Dagbladet.no i går

- Ufattelig

Politiet bekrefter valgfusk

- Da jeg ble oppmerksom på saken onsdag, tenkte jeg at det var for utrolig til å være sant. Når politiet nå understreker at det etter all sannsynlighet har skjedd er det sterkt. Dette er en ufattelig alvorlig sak, sier ordfører i Drammen Tore Opdal Hansen.

Han forteller at valgstyret i Drammen skal møtes mandag ettermiddag for å diskutere saken.

- Der skal saken legges fram og diskuteres for å få en fullstendig vurdering av styrets avgjørelse om å godkjenne valget.

- Vil det være aktuelt med nyvalg?

-
Det kommer helt an på omfanget, på graden av påvirkning disse stemmene har hatt. Hvis det er overværende sannsynlig at Drammen skulle hatt et annet resultat er det naturlig å vurdere omvalg, sier Hansen til Dagbladet.no.

Politiet sier at de hittil kun har avdekket forhold begrenset til rusmiljøet i byen, men at de ikke utelukker at omfanget kan være større.

- Det begrenser seg så vidt jeg vet til rusmiljøet i Drammen, så det vil si at omfanget nok ikke er så stort, sier Strøm.

Stille fra departementet

Kommunal- og regionaldepartementet vil ikke uttale seg om saken. Tidligere statsråd Åslaug Haga mente det kunne bli omvalg i Drammen etter valgfusket.

- Vi kan ikke kommentere dette nå. Dette etterforskes av politiet i Drammen. Vi har ikke noe å si før etterforskningen er over, sier konstituert kommunikasjonssjef i departementet Anne Marit Schiong til Dagbladet.no.

Professor i offentlig rett, Eivind Smith, sier til Dagbladet.no at det som vil være avgjørende for om det blir omvalg eller ikke - er om det er rimelig grunn til å tro at jukset påvirket utfallet av valget.

- Hvis man har grunn til å tro at dette påvirket kommunestyrets sammensetning så vil det tale for et omvalg, sier Smith. Han har ikke hørt om en lignende episoder før.

- Dette må være unikt i moderne norsk valghistorie, sier Smith.

TILBAKEVISER ANKLAGER: Ap\'s Yousuf Gilani.