UTVALG: På sosiale medier ligger det flere grupper ute som selger alkohol med til sammen 10 000 medlemmer. Foto: Skjermdump fra en gruppe.
UTVALG: På sosiale medier ligger det flere grupper ute som selger alkohol med til sammen 10 000 medlemmer. Foto: Skjermdump fra en gruppe.Vis mer

Salg av sprit og alkohol på Facebook

Politiet bekymret for ulovlig Facebook-trend: - Kan være farlig

Tusenvis av nordmenn er medlem i grupper for illegalt salg av sprit på Facebook. Politiet er bekymret.

Gruppene, som for det meste styres av administratorer under dekknavn, krever at du oppgir om du er politi eller journalist før du blir akseptert som medlem. Noen ber også om at du oppgir alder.

Den største gruppa har godt over 7000 medlemmer, og forespørslene om alkohol kommer på løpende bånd til alle døgnets tider.

Det var lokalavisa Vårt Oslo som først omtalte saken.

3000 varer ute for salg

HENTES: En liter med whisky ligger ute for salg til 500 kroner mot at den blir hentet. Foto: Skjermdump fra en gruppe.
HENTES: En liter med whisky ligger ute for salg til 500 kroner mot at den blir hentet. Foto: Skjermdump fra en gruppe. Vis mer

Gruppa beskrives som «tjenester og gentjenester. Skulle nån ha en platta/flak øl overs, litt snus/ cigg, så hjelper man hverandre. INGEN ORGANISERAD SALG HER INNE! Kjøpe til minderårige=UTKAST OG BLOKK. Og så klart håller alle en fin tone med alle».

Inne på fotogalleriet til en av gruppene ligger det nesten 3000 varer ute for salg.

Noen ganger er det ikke verre enn at man trenger å skrive «Øl, Grünerlokka, brett, 500, leverer kontant». Personen får svar innen noen minutter om at en personlig melding er sendt.

Hvis du trenger levering direkte på døra hjemme, er det heller ikke noe problem - flere av innleggene på gruppa reklamerer med at de gjerne leverer mot betaling.

- Hvitvin til Mosseveien/Fiskevollveien? spør en i kommentarfeltet, og får raskt svar om at en annen har en boks liggende i garasjen. Det tilbys 400 kroner.

PINLIG: Da denne innbruddstyven forsøkte å stjele en kasse sprit fra en kolonialbutikk, hadde butikkeieren kommet ham i forkjøpet. Video: Overvåkingskamera Vis mer Vis mer Vis mer

- Ikke organisert salg

Dagbladet har vært i kontakt med en av administratorene bak den største gruppa, som ønsker å være anonym.

Han opplyser om at de driver tre grupper med alkoholsalg i Oslo - i tilfelle en av dem skulle bli lagt ned, har de altså en reservegruppe å falle tilbake på.

På disse tre gruppene er det til sammen over 10 000 medlemmer, ifølge administratoren.

- Det er ikke organisert salg, understreker han, men legger til at det har vært det tidligere. Han tok over alkoholgruppa for rundt tre år siden. Da hadde den vært i drift i hele åtte år.

- De fleste som selger er de som handler alkohol og tobakk på flyplassen eller i Sverige for en billig penge, og skal tjene noen hundrelapper, sier han.

Man trenger ikke være i gruppa lenge for å skjønne at det er et par veldig aktive selgere - en av dem svarer jevnt og trutt på de fleste forespørslene om alkohol.

I løpet av et par timer natt til søndag natt svarte han hele ni ganger at «melding er sendt» på ulike kommentarer om noen hadde alkohol til salgs.

Administratoren til den største gruppa sier han ikke vet noe om hvor mye disse selgerne pleier å tjene på omsetningen.

- Det er opp til dem som selger sprit og øl, det foregår vanligvis over private meldinger, understreker han.

USA: En butikkansatt ble slått ned da han nektet å selge en ung mann alkohol. Det kan ha reddet livet hans ... Video: CNN Vis mer

Ikke lov å selge uten tillatelse

Kommunikasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt, Silje Tamara Daugstad, sier til Dagbladet at politiet aksjonerer mot ulovlig omsetning av alkohol der det er mulig og når de har nok informasjon eller grunnlag.

Problemet med slike grupper på sosiale medier er likevel at administratorene som oftest opererer under et dekknavn - og hvis en gruppe legges ned, dukker det gjerne en ny gruppe opp igjen.

Daugstad, som ikke kan uttale seg direkte om hvordan politiet etterforsker dem som står bak gruppene, understreker at det er en betydelig risiko ved å kjøpe alkohol illegalt.

HJEMMELAGET: Flere flasker med hjemmelaget fersken- og rieslingvin reklameres for på en av gruppene. Foto: Skjermdump fra en gruppe.
HJEMMELAGET: Flere flasker med hjemmelaget fersken- og rieslingvin reklameres for på en av gruppene. Foto: Skjermdump fra en gruppe. Vis mer

- Vi anbefaler ingen å kjøpe alkohol illegalt. Det er en betydelig risiko, og man har ingen garantier for det produktet man kjøper og vet heller ikke om innholdet kan være farlig, sier Daugstad.

Administratoren til alkoholgruppa understreker at han vet at det er ulovlig, men har ikke opplevd noen konsekvenser av å drive sida - selv om han opererer under sitt ekte navn.

Strafferammen for ulovlig omsetning av alkohol kan være bøter eller betinget fengsel inntil 6 måneder. For grov overtredelse kan det bli fengsel inntil 2 år.

Det kan også ilegges fengselsstraff inntil seks år for ekstra grove overtredelser.

- Betydelig illegal omsetning

Organisasjonen Actis jobber med ruspolitikk, forebygging, behandling, pårørendearbeid og oppfølging av mennesker som har eller har hatt avhengighetsproblemer.

- Det er liten tvil om at det finnes en betydelig illegal omsetning, det vitner blant annet tollbeslagene om, forklarer Pernille Huseby, fungerende generalsekretær i Actis til Dagbladet.

I mars skrev Dagbladet om en mann i 50-åra som ble tatt med over hundre liter alkohol i bagasjerommet.

At det er store mengder alkohol fra utlandet som florerer i alkoholgruppa på Facebook er i alle fall helt sikkert:

- 14 latviske øl, 5,2 prosent, skriver et nytt medlem i gruppa, og får raskt svar om at en personlig melding er sendt. Salget av sterkølet skal brukeren ha 400 kroner for.

VODKA: 60 prosent vodka fra Finland ligger ute for salg. Foto: Skjermdump fra en gruppe.
VODKA: 60 prosent vodka fra Finland ligger ute for salg. Foto: Skjermdump fra en gruppe. Vis mer

Administratoren av gruppa avviser derimot at han tjener penger på å drive den, og hevder han derimiot gjør det av ren veldedighet.

- Jeg har fått en del takkemeldinger på Facebook og sånn, fra folk som er glade for at disse gruppene finnes, forklarer han.

18 prosent kjøper via sosiale medier

Actis reagerer med bekymring på det voksende salget av alkohol gjennom sosiale medier.

- Hvis alkoholen blir lettere tilgjengelig og med lavere pris, slik vi ser med sprittaxier og liknende, drikker folk også mer alkohol. I tillegg kan de gjøre mer impulskjøp i fylla, sier Huseby.

Såkalte sprittaxier florerer spesielt blant russen, og leger har reagert med bekymring da ingen kan vite helt sikkert hva flaskene inneholder.

Flaska ser ofte helt grei ut, men det kan likevel være noe helt annet inni.

- Dette er en salgskanal som både kan gi økte personskader og økt samfunnsskade, slår hun fast.

Salg av alkohol gjennom sosiale medier er heller ikke ukjent for organisasjonen.

I en undersøkelse Actis gjennomførte blant ungdom i fjor høst, svarte 18 prosent av dem som oppga å ha kjøpt alkohol før de fylte 18, at de hadde kjøpt alkohol gjennom sosiale medier.

- På enkelte russetreff har det også blitt observert store mengder utenlandsk øl, og denne tviler jeg på at ungdommene har importert selv. I tillegg er det jo sikkert også en del voksne som handler på denne måten, legger hun til.

Kan ikke vite hvem som produserer det

Huseby mener man bør tenke over tre forhold når man velger å kjøpe alkohol i slike kanaler:

For det første er man med på å styrke organiserte kriminelle miljøer. For det andre gjør man noe ulovlig. For det tredje så utsetter man seg selv og andre for en betydelig risiko.

Du kan nemlig ikke vite hvem som har produsert alkoholen eller under hvilke forhold.

Administratoren av den største gruppa understreker at de er veldig nøye på å luke ut salg av hjemmebrent, og at de er fem eller seks faste som går gjennom forespørsler.

- Vi har hatt to saker med falsk sprit som ble anmeldt til politiet. Hvis noen prøver å selge ei flaske sprit for 200 kroner, så vet vi jo at det ikke er ren sprit, slår han fast.