POLITIET ADVARER: Politiet på Gjøvik og Gran og Lunner har sett flere tilfeller av at unge, utenlandske gutter trakasserer unge jenter. Nå ber de om at slike saker meldes fra om. Her politihuset på Gjøvik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POLITIET ADVARER: Politiet på Gjøvik og Gran og Lunner har sett flere tilfeller av at unge, utenlandske gutter trakasserer unge jenter. Nå ber de om at slike saker meldes fra om. Her politihuset på Gjøvik. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Politiet bekymret: Kjent med et titall tilfeller av seksuell trakassering mot unge jenter i år

- Hver gang har det vært to eller flere gutter sammen om handlingene. Alle unge og av utenlandsk opprinnelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Vestoppland advarer i dag om det de ser på som en økende tendens i distriktet.

I dagens Oppland Arbeiderblad forteller etterforskningsleder Bjørn Slåtsveen at de er kjent med et titall tilfeller av seksuell trakassering mot unge jenter de siste tre månedene.

Ifølge politiet er seks hendelser anmeldt, både på Hadeland, Gjøvik og Raufoss. Til sammen er tre gutter avhørt.

- Hver gang har det vært to eller flere gutter sammen om handlingene. Alle unge og av utenlandsk opprinnelse, sier Slåtsveen til avisa.

Flere hendelser Det er flere separate hendelser og flere mistenkte. Politiet mener en mann i 20-åra, som er bosatt på et mottak i Hedmark, er involvert i tre av sju hendelser de kjenner til.

Sakene politiet omtaler gjelder seksuell trakassering, og politiet er også kjent med hendelser på en Hadeland-skole. I tillegg skal det ha vært episoder om bord på en buss i Gjøvik og på toget mellom Gjøvik og Raufoss.

Politioverbetjent Heidi Staxrud ved Gran og Lunner lensmannskontor etterforsker en av de anmeldte sakene i Oppland.

I saken er det to mistenkte som begge er under 18 år, og den ene er under kriminell lavalder på 15 år.

Begge guttene bor hjemme hos foreldre, og har ikke bodd lenge i Norge. Staxrud sier at 15-åringens sak trolig vil bli overført til barnevernet, mens den andre mindreårige etterforskes.

- Det går på at de har trakassert ei jente på en seksualisert måte. Jeg ønsker ikke å gå mer konkret inn på saken eller jentas alder, men hun er også under 18 år, sier Staxrud til Dagbladet.

Advarer Politiet er nå ekstra oppmerksomme på saker om seksuell trakassering i Oppland.

- Vi er på vakt. Vi hører om det som skjer på Gjøvik og er hele tida på vakt. Vi vil være veldig tydelig på at dersom sånne forhold skjer, så vil vi at det meldes fra til oss så fort som mulig. Vi ønsker også å involvere barnevernet i slike saker, slik at vi får jobbet med det, sier hun.

- Det er i ferd med å utvikle seg en tendens og et problem, og det er et stort problem for jentene som utsettes for det. Vi har en mistanke om at det har forekommet uten at vi har fått beskjed om det også. Vi oppfordrer alle som opplever slik trakassering til å si fra til oss, sier etterforskningsleder Slåtsveen til OA.

Forebyggende - Disse sakene kan utvikle seg til å bli mer alvorlig, og vi prøver å gjøre noe med det og tenke forebyggende. Dette er ikke noen god trend, sier Staxrud til Dagbladet.

Saken er også tatt opp i SLT (Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende). Politiet mener deres viktigste oppgave framover blir forebyggende arbeid, i tillegg til etterforskningen.

- Det er en sammenslåing av lokale tiltak, slik at vi kan inkludere skolevesen og andre institusjoner. Vi snakker ikke om personer, men om fenomenet i seg selv. Vi er også mye på asylmottaket, der vi tar opp disse problemstillingene som tema. Vi snakker om hvor grensene går, hvordan vi oppfører oss og hva som er greit og ikke greit, sier Staxrud.