Politiet ber folk droppe husvasken i dag. - Legg om til vinterdekk

Fra i ettermiddag blir det kaldere.

VINGNES, LILLEHAMMER: Slik er forholdene på E6 i Gudbrandsdalen klokka 10.08 lørdag. Foto: webkamera/Statens vegvesen. 
VINGNES, LILLEHAMMER: Slik er forholdene på E6 i Gudbrandsdalen klokka 10.08 lørdag. Foto: webkamera/Statens vegvesen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Observasjoner av snø, regn og slaps fram til lørdag formiddag viser at meteorologene hadde rett om nedbørsmengdene over Sørlandet og Østlandet.

Og alt tyder på at resten av helgen blir som beregnet også.

- Det kommer til å snø og regne i sør og øst også utover lørdagen. Så avtar det gradvis utover dagen og kvelden, og nedbøren trekker sørover fra land samtidig som det fryser på.

- Og søndag ser det ut som oppholdsvær og noe kaldere i sør og øst, sier vakthavende meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt til Dagbladet ved 09.30-tiden.

Her kan du sjekke været der du vil sjekke føreforholdene framover.

Og her er langtidsvarselet i tekst.

Skal du ut på veien, kan du sjekke Vegvesenets webkameraer her.

Bare i Oslo-området var det sju bilførere som mistet førekortet for å ha kjørt på sommerdekk.

En halvmeter

Sist natts nedbørsfakta er klar: Landvik målestasjon ved Grimstad i Aust-Agder - seks meter over havoverflaten - fikk mest med hele 59 millimeter mellom klokka 19 fredag og 07 lørdag.

- Det tilsvarer om lag 60 centimeter tørr snø i kaldt vær. Men plussgrader sørget for at «snøen» kom ferdigmåket som regn, konstaterer Smits.

Litt lenger inn i landet var det Nelaug - også i Aust-Agder - som fikk mest nedbør i samme periode med 36 millimeter, som en kombinasjon av regn, sludd og slaps.

Her er vinteren

Og pr. lørdag formiddag er det Espedalen i Gausdal/Lillehammer-traktene som har mest registert snø med 40 centimeter, foran Geilo med 30 centimeter.

- Men det meste lå der fra før. Det har kommet noen centimeter på toppen i natt, sier Smits, som råder de som vil oppsøke den dypeste nysnøen på Østlandet til sjekke ut Skrimfjellene nær Kongsberg.

- Vi har ikke målestasjon i høyden der, men kombinasjonen av nedbør og temperatur gjør nok at det ligger mellom 30 og 60 centimeter nysnø der, sier statsmeteorologen, som også minner om at det kan bli sterk kuling langs sørslandskysten i kveld - og at kyststrøk i være tre nordligste fylker har det aller beste lørdagsværet med muligheter for glimt av lav sol.