Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet ber folk holde seg innendørs: - Det flyr løse gjenstander over alt i Narvik

Advarer mot uvær.

RASERT: Northland-bygget i Narvik er trukket med presenninger. Nå har store deler av presenning-taket blåst av. Foto: Stein Frode Ertzeid
RASERT: Northland-bygget i Narvik er trukket med presenninger. Nå har store deler av presenning-taket blåst av. Foto: Stein Frode Ertzeid Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Tagg dine værbilder på Facebook og Instagram med #dbvær!

Sivilforsvaret er kalt ut for å bistå politiet i forbindelse med uværet i Narvik. Flere hustak har løsnet som følge av vinden, og folk bes holde seg innendørs.

- Det flyr veggplater og løse gjenstander over alt i Narvik. For at folk ikke skal bli truffet, ber vi dem holde seg innendørs og å sjekke sine egne hus, sier operasjonsleder Grete Birkeland Midtre Hålogaland politidistrikt til NTB torsdag formiddag.

Northland-bygget i Narvik er et av byggene som har fått store skader i uværet. Store deler av presenningene som dekker rammeverket har blåst av, opplyser Stein Frode Ertzeid til Dagbladet.

Han befinner seg i nærheten av bygget, som brukes til å laste jernmalm fra Sverige over i store skip.

Vindkast oppi orkan - Det blåser opp i liten storm enkelte steder, men da snakker jeg om middelvinden. I tillegg har vi vindkastene som på de verste stedene kommer oppi 30-35 meter per sekund (m/s), sier vakthavende meteorolog Trond Lien ved Tromsø-kontoret til Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Hvis det blåser 35 m/s i ti minutter i strekk, er dette definisjonen på orkan.

Meteorologene venter at den kraftige vinden fortsetter ut dagen, men den vil trolig avta noe i morgentimene i morgen

- Det verste er i dag og et stykke utover natta, sier Lien.

Sperrer veier Politihuset i byen er tømt for mannskaper i forbindelse med uværet. Også brannvesenet og representanter fra Narvik kommune er satt i arbeid. I tillegg har politiet bedt om bistand fra Sivilforsvaret.

PÅ HAVET: Mange løse gjenstander har blåst ut på havet. Her er en fiskebåt som prøver å få tak i noen av gjenstandene, men båten måtte etter hvert snu på grunn av uværet. Foto: Stein Frode Ertzeid
PÅ HAVET: Mange løse gjenstander har blåst ut på havet. Her er en fiskebåt som prøver å få tak i noen av gjenstandene, men båten måtte etter hvert snu på grunn av uværet. Foto: Stein Frode Ertzeid Vis mer

- Det er for å bistå politiet med vakthold, sperringer av veier og å holde publikum unna, sier Birkeland.

Politiet har ikke fått meldinger om personskader i forbindelse med uværet, men det er mye materielle skader. En rekke takplater og hele tak har løsnet. I Skånland har i tillegg to fjøs blitt tatt av vinden, opplyser Birkeland.

Stengte veier En fiskebåt forsøkte å hente opp noen av gjenstandene som har blåst på havet, men måtte gi seg på grunn av uværet.

Også flere veier er stengt som følge av uværet. E10 Bjørnfjell har vært stengt siden onsdag kveld, mens E6 over Gratangsfjellet er stengt for personbiler, melder Fremover.

Også fergeavgangene mellom Bognes og Lødingen er innstilt, melder NTB.

STORE SKADER: Jernmalm fra Sverige lastes ombord i båter fra Northland-bygget i Narvik. Nå har det fått store skader i uværet. Foto: Stein Frode Ertzeid
STORE SKADER: Jernmalm fra Sverige lastes ombord i båter fra Northland-bygget i Narvik. Nå har det fått store skader i uværet. Foto: Stein Frode Ertzeid Vis mer