Politiet ber om fire nye uker varetektsfengsling for Ubaydullah Hussain

- Har overført penger til utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den trusselsiktede islamisten Ubaydullah Hussain (27) framstilles i dag for forlenget varetekstfengsling. Rettsmøtet gikk for lukkede dører.

Arild Holden forsvarer Hussain sammen med John Christian Elden.

- Jeg vil bli overrasket om Oslo tingrett gir påtalemyndigheten fullt medhold. Jeg mener den juridiske begrunnelsen er for dårlig, sier advokat Holden til Dagbladet.

Han er ikke imponert over politiets arbeid i denne saken.

- Dette er for tynt, sier han.

Ubaydullah Hussain er siktet for trusler mot to journalister og mot Det Mosaiske Trossamfund.

7. november ble siktelsen utvidet til å omfatte heleri av inntil 5 millioner kroner. Hussain skal ha gjort store pengeoverføringer til utlandet de siste fem årene.

Han er også siktet for å ha kalt et vitne i Krekar-saken for et svin.

Pengeoverføringer Politiadvokat Kathrine Kristoff i Oslo politidistrikt sier de har gjennomgått Hussains økonomi og funnet et betydelig misforhold mellom hans inntekt og en rekke pengeoverføringer de siste fem årene.

- Vi vet ikke hvor pengene kommer fra. Det har vært overførsler av penger til utlandet, og vi må nå etterforske om disse har et lovlig opphav, sier Kristoff.

Hun sier de ser et gap mellom hans inntekter og summene som er blitt overført.

TRUSLER: Ubaydullah Hussain er siktet for trusler mot to journalister og Det Mosaiske Trossamfund.
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
TRUSLER: Ubaydullah Hussain er siktet for trusler mot to journalister og Det Mosaiske Trossamfund. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer

- Han har gitt en forklaring på dette, og nå må vi se på om det er et mislighold.

Forsvarer Holden forteller at Hussain har forklart seg om pengeoverføringene i retten.

- Ja, det har han, men jeg kan ikke kommentere dette ytterligere, fordi retten gikk for lukkede dører, utover at jeg mener at han ikke kan fengsles på dette grunnlaget, sier Holden.

- Han har gjort rede for sitt synspunkt i retten, og jeg kan ikke se at det er noe galt i disse pengene.

- Gjentakelsesfare Politiadvokat Kristoff sier det ikke har kommet fram noe nytt i retten i dag, men at politiet mener det er grunn til å mistenke Hussain for kriminelle forhold.

Hun sier at de uavhengig av den utvidede siktelsen om heleri ville vurdert en ny begjæring om fengsling.

- Vi mener den siste trusselen underbygger at det er en gjentakelsesfare.

- Det symptomatisk at han fremsetter slike trusler mot aktører i samfunnet som har meninger han er uenig i. Påtalemyndigheten mener det ser ut som dette er noe han driver med etter at han ble aktiv i det radikale islamistiske miljøet, sier Kristoff.

En av journalistene han har truet, Nina Johnsrud fortalte til Dagbladet 26. oktober at Hussain var svært oppbrakt over at hun hadde lister over styremedlemmer og medlemmer i Profetens Ummah.

Hun ble truet over e-post etter å ha skrevet en artikkel om norske islamister som tar jegerprøven for å få tilgang på våpen.

Ubaydullah Hussain nekter straffskyld etter den alvorlige siktelsen, og har i politiavhør sagt at e-postene aldri var ment som trusler.

Poserer med våpen Det var 25. oktober at politiet gikk til aksjon mot en bolig på Bjerke, for å pågripe Hussain.

NYTT FENGSLINGSMØTE: Arslan Maroof Hussain (t.h.), kjent som Ubaydullah Hussain og hans forsvarer, advokat John Christian Elden før starten på fengslingsmøtet i Oslo tingrett lørdag for to uker siden. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
NYTT FENGSLINGSMØTE: Arslan Maroof Hussain (t.h.), kjent som Ubaydullah Hussain og hans forsvarer, advokat John Christian Elden før starten på fengslingsmøtet i Oslo tingrett lørdag for to uker siden. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Han var ikke hjemme da politiet dukket opp ved boligen, men meldte seg selv for politiet senere på dagen.

Onsdag dukket bilder hvor Arfan Bhatti poserer med våpen, angivelig et sted på grensa mellom Pakistan og Afghanistan, i norske medier, etter at den svenske journalisten Per Gudmundson publiserte de på sin blogg.

Torsdag la Mohyeldeen Mohammad ut nye bilder av seg selv på sosiale medier, hvor han poserer med våpen i Syria.

Både Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad er medlemmer av Profetens Ummah, hvor Ubaydullah Hussain er leder.

Hussains forsvarer Arild Holden sier hans klient nå håper på løslatelse.

- Han har det ikke bra, sier Holden.