I RETTEN: Rettsaken mot medlemmer og ledere i Sos Rasisme i Haugesund.  Kjell Gunnar Larsen representeres av John Christian Elden og Erik Lea. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I RETTEN: Rettsaken mot medlemmer og ledere i Sos Rasisme i Haugesund. Kjell Gunnar Larsen representeres av John Christian Elden og Erik Lea. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Politiet ber om to år og ni måneder fengsel for hovedtiltalt i SOS Rasisme-saken

Politiet avsluttet sin prosedyre i Haugaland i dag. Forsvaret kommer med krass kritikk av politiets arbeid under rettssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): Påtalemyndigheten la i dag ned påstand om ubetinget fengsel for sju av åtte tiltalte i SOS Rasisme-saken for bedragerier mot tre støttegivere. Rettssaken mot åtte tidligere ledere og tillitsvalgte har gått i Haugaland tingrett siden januar i år.

- Noen er mest involvert i kursjukset, andre er mest involvert i medlemsjukset, sier politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal under sluttprosedyren.

SOS Rasisme hevdet på det meste å ha over 40 000 medlemmer på 2000-tallet og mottok mange millioner kroner i året i støtte. Senere har støttegivere anslått antallet støtteberettigede medlemmer til å være langt lavere, helt ned mot 5 000 personer.

Organisasjonen SOS Rasisme ble dømt to ganger for medlemsjuks og til å betale tilbake over 16 millioner kroner, etter sivile søksmål i 2011 og 2012. SOS Rasisme ble senere slått konkurs. Politiet valgte deretter å trekke flere tidligere ledere og ansatte for retten og tiltalte dem for flere tilfeller av grove bedragerier mot ulike støttegivere.

- Organisert Bjørndal beskrev bedrageriene i tiltalene som «planmessig og organisert» med formål om «å utnytte offentlige støtteordninger». De tre støttegiverne var Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, det statlige fordelingsutvalget og Vox. er nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk som ga penger til studieforbundet Populus.

- Det er tillitsbrudd gjort av voksne personer, som har styrt en barne- og ungdomsorganisasjon. Og som har brukt barn og ungdom til å verve, sier Bjørndal.

Samtlige tiltalte har nektet straffskyld i henhold til tiltalen, med unntak av Bård Eskild Frantzen som har innrømmet delvis straffskyld.

De siste dagene har politiet kuttet kraftig i tiltalene, både i antall punkter og størrelsen på beløpene. Larsen var opprinnelig tiltalt for 17,6 millioner kroner, etter påstått medlemsjuks og svindel med studiestøtte i SOS Rasisme i perioden fra 2008-2011. Tiltalepunktet har i løpet av rettssaken redusert til 3,4 millioner kroner, og de andre tiltalte har også fått store reduksjoner i sine tiltaleposter. Flere poster ble også frafalt under politiets sluttprosedyre.

Bjørndal avsluttet sluttprosedyren med å legge ned følgende påstander om følgende straff for de åtte tiltalte:

• Kjell Gunnar Larsen (59): To år og ni måneder fengsel, hvorav et år og tre måneder gjøres betinget og med prøvetid på to år. Fratrekk for 58 dager i varetekt. Larsen er tidligere daglig leder, leder av økonomiutvalget, styreleder og styremedlem i flere lokal- og fylkeslag.

Larsen er også tiltalt for trygdebedrageri på 504 000 kroner, hvorav politiet nedlegger påstand om at 387 000 skal tilbakebetales til NAV. Politiet krever også inndragning av 732 000 kroner.

• Trond Thorbjørnsen (39): To år og tre måneder fengsel, hvorav et år og tre måneder gjøres betinget. Thorbjørnsen var tidligere leder av SOS Rasisme fra 2004 til 2012.

• Henrik Ormåsen (42). Et år og seks måneder fengsel, hvorav halvparten betinget. Ormåsen var mangeårig organisasjonssekretær, styreleder og styremedlem i lokallag fram til 2012.

• Bjarne Stokke (63): Et år og seks måneder fengsel, hvorav halvparten betinget. Stokke var mangeårig ansatt med ansvar for medlemsregisteret, medlem av økonomiutvalget i flere år og styreleder og styremedlem i flere lokallag.

• Anne Elisabeth Hansen (49): Et år fengsel, hvorav seks måneder betinget og med en prøvetid på to år. Hansen var leder på 90-tallet og styreleder og styremedlem i flere lokallag. Fratrekk for to dager i varetekt.

• Kenneth Fuglemsmo (33): Ti måneder fengsel, hvorav halvparten betinget med en prøvetid på to år. Fuglemsmo var tidligere nestleder i SOS Rasisme og styreleder i flere lokal- og fylkeslag fram til 2012.

• Jan Erik Skretteberg (35): Fengsel i et år hvorav seks måneder betinget med en prøvetid på to år. Skretteberg var mangeårig ansatt og styreleder og styremedlem i flere lokallag.

• Bård Eskild Frantzen (37): Sju måneder som i sin helhet gjøres betinget. Frantzen var tidligere ansatt og styreleder og styremedlem i flere lokallag. Politiet understreket at Frantzen selv tok kontakt med politiet for å oppklare saken, har påtatt seg straffskyld og at etterforskningen har vært lettere på grunn av dette.

Krass kritikk Etter påstandene om straff var det hovedforsvarer John Christian Elden sin prosedyre. Han åpnet med et krast oppgjør med politiets etterforskning og arbeid under rettssaken.

- Tiltalen ble tatt ut først, og så startet politiet sin etterforskning. Tiltalen er i hovedsak frafalt, sier Elden til retten om politiets reduseringer av omfanget de siste dagene.

Elden argumenterte videre for at politiet har brukt feil lovanvendelse underveis.

- Dette oppfyller ikke grunnlaget for bedrageri.

Elden fortsatte med å legge fram tidlgiere rettsavgjørelser han mener svekker tiltalene mot alle de tiltalte. Han reagerer særlig på politiets regnestykker som ligger til grunn for utmåling av pengesummene i tiltalene. Politiet har brukt enkeltfunn i medlemsregistrene til å gjøre flere anslag om medlemsjuks, som igjen ligger til grunn for bedrageritiltalene.

- Dette holder ikke som juridisk tilnærming, sier Elden.