Politiet ber om to år og ni måneder fengsel for hovedtiltalt i SOS Rasisme-saken

Politiet avsluttet sin prosedyre i Haugaland i dag. Forsvaret kommer med krass kritikk av politiets arbeid under rettssaken.

I RETTEN: Rettsaken mot medlemmer og ledere i Sos Rasisme i Haugesund.  Kjell Gunnar Larsen representeres av John Christian Elden og Erik Lea. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I RETTEN: Rettsaken mot medlemmer og ledere i Sos Rasisme i Haugesund. Kjell Gunnar Larsen representeres av John Christian Elden og Erik Lea. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND (Dagbladet): Påtalemyndigheten la i dag ned påstand om ubetinget fengsel for sju av åtte tiltalte i SOS Rasisme-saken for bedragerier mot tre støttegivere. Rettssaken mot åtte tidligere ledere og tillitsvalgte har gått i Haugaland tingrett siden januar i år.

- Noen er mest involvert i kursjukset, andre er mest involvert i medlemsjukset, sier politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal under sluttprosedyren.

SOS Rasisme hevdet på det meste å ha over 40 000 medlemmer på 2000-tallet og mottok mange millioner kroner i året i støtte. Senere har støttegivere anslått antallet støtteberettigede medlemmer til å være langt lavere, helt ned mot 5 000 personer.

Organisasjonen SOS Rasisme ble dømt to ganger for medlemsjuks og til å betale tilbake over 16 millioner kroner, etter sivile søksmål i 2011 og 2012. SOS Rasisme ble senere slått konkurs. Politiet valgte deretter å trekke flere tidligere ledere og ansatte for retten og tiltalte dem for flere tilfeller av grove bedragerier mot ulike støttegivere.

- Organisert Bjørndal beskrev bedrageriene i tiltalene som «planmessig og organisert» med formål om «å utnytte offentlige støtteordninger». De tre støttegiverne var Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, det statlige fordelingsutvalget og Vox. er nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk som ga penger til studieforbundet Populus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer