SIKTET: Stortingspolitiker Mazyar Keshvari (Frp) er siktet for blant annet grove trusler med våpen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SIKTET: Stortingspolitiker Mazyar Keshvari (Frp) er siktet for blant annet grove trusler med våpen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Keshvari-saken:

Politiet beslagla flere våpen

Da politiet ankom Frp-politikerens bolig, skal de ha funnet flere skytevåpen som ble tatt i beslag.

Da stortingspolitiker Mazyar Keshvari (Frp) ble pågrepet og siktet for grove trusler i helga, ble det også beslaglagt flere våpen i boligen hans. Det opplyser politikilder til Dagbladet.

Truslene skal ha vært framsatt mot en kvinne som befant seg i boligen sammen med stortingspolitikeren. Politiinspektør Hilde Bøch Høyer ved Øst politidistrikt forteller til Dagbladet at den siktede i saken har blitt ilagt besøksforbud.

Høyer bekrefter at det er gjort beslag i forbindelse med saken, men vil ikke kommentere ytterligere hva det dreier seg om.

Strenge krav

Willy Røgeberg er daglig leder ved Norges største skyteklubb, Oslo skytesenter. Han sier til Dagbladet at han ikke er kjent med Keshvari-saken. Han kan imidlertid fortelle at det er strenge krav knyttet til det å anskaffe seg håndvåpen.

- For i det hele tatt å være kvalifisert til å søke om å kjøpe en pistol, så må man først være medlem i en skyteklubb. Der må man ta et sikkerhetskurs og gjennomføre minst 15 skytetreninger i løpet av seks måneder, sier Røgeberg.

Etter at dette er gjennomført, kan man søke hos politiet om å få tillatelse til å kjøpe håndvåpen. Vedlagt søknaden må det også ligge dokumentasjon fra skyteklubben om at man har fullført de nødvendige krav.

- Sånn sett kan man si at det er mer omfattende å få tillatelse til å kjøpe håndvåpen enn jaktvåpen, sier den daglige lederen.

SIKTET: Frp bekrefter at stortingsrepresentant Mazyar Keshvari er siktet av politiet. Politiinspektør Hilde Bøch Høyer ved Øst politidistrikt har overtatt ansvaret i saken, og forteller at den siktede er ilagt et besøksforbud. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

Kan kjøpe flere

Dersom søknaden om å kjøpe håndvåpen blir innvilget av politiet, er det ifølge Røgeberg ingen krav til hvor ofte man må drive skytetrening. Kravet er så vagt som at det må være aktivitet, og at man må fortsette å være medlem.

- Dersom man skal kjøpe flere skytevåpen, er det samme søkeprosess om igjen. Opp til fire våpen er det vanligvis ikke noe problem, men skal man ha flere enn det, må det dokumenteres veldig stor aktivitet i form av for eksempel svært aktiv konkurranseskyting, forklarer han.

Ikke varetektsfengslet

Etter Keshvaris pågripelse i helga, ble han holdt i politiarrest fram til søndag kveld. Mandag er Frp-politikeren løslatt. Høyer forklarer at det er strenge vilkår for å varetektsfengsle en person.

- Det må være blant annet gjentakelsesfare, bevisforspillelsesfare, unndragelsesfare eller annet, og det har vi vurdert at det ikke er i saken her, sier hun.

De neste stegene i saken blir ifølge politiinspektøren å gjennomføre nødvendige avhør og se om det er ytterligere etterforskning som er påkrevd.

- Er det vitner i saken?

- Det vil bli tatt vitneavhør. Alle personer som kan opplyse om forhold før, etter eller under hendelsen, eller som har andre opplysninger vil ha status som vitner. Det vil være naturlig å ta et slikt avhør, sier Høyer.