- Politiet bestemmer seg på forhånd hvem som er skyldig, og evner ikke å rydde opp når de tar feil

Advokat Arvid Sjødin mener politiet står bak flere justismord.

KJÆRESTEN BLE PÅGREPET: Tina Jørgensen (20) ble funnet drept etter å ha vært på byen i Stavanger med kjæresten, som seinere ble pågrepet og siktet i saken. Selv Tinas mor hevdet han var uskyldig, før han ble renvasket og saken mot ham trukket. Foto: Privat / NTB Scanpix
KJÆRESTEN BLE PÅGREPET: Tina Jørgensen (20) ble funnet drept etter å ha vært på byen i Stavanger med kjæresten, som seinere ble pågrepet og siktet i saken. Selv Tinas mor hevdet han var uskyldig, før han ble renvasket og saken mot ham trukket. Foto: Privat / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Norsk politi greier ikke å forholde seg til kunsten å etterforske bredt. Altfor tidlig i saker trekker de standpunkt som blir endelige og vedvarende. Det er det som skaper justismord.

Det sier advokat Arvid Sjødin, som jobbet med blant annet Birgitte Tengs-saken, til Dagbladet.

Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept i Kopervik på Karmøy 6. mai i 1995. Hennes fetter ble først dømt og senere frifunnet for drapet. Drapet står fortsatt uløst.

- Det må jeg leve med Fire menn ble denne uka varetektsfengslet, siktet for et annet uløst drap. Mennene er siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen (20) som ble drept for 15 år siden. Alle nekter straffskyld, og ingen av dem har vært i politiets søkelys før nå.

En annen som etter drapet i 2000 var i politiets søkelys i saken, var Tinas kjæreste og samboer. Like etter drapet ble han pågrepet og siktet for å ha drept kjæresten. Hun ble funnet skjult i kum noen mil unna Stavanger sentrum, der de to hadde vært på fest.

Men saken ble henlagt. I 2005 mottok han en erstatningssum på 185 000 kroner.

- Jeg blir nok aldri kvitt mistankene. Mange tror fremdeles det var meg. Jeg hørte nettopp at noen hadde snakket om meg på en fest. «Det må jo være han som gjorde det», var det en som sa. Det må jeg bare leve med, sa kjæresten til Aftenbladet i 2007.

Advokat Sjødin mener det er hårreisende at ikke politiet har beklaget  sterkere overfor mannen de pekte ut som drapsmann.

- Dette er 15 år siden. Han har måttet leve med mistanken hele tida. Det er bare tilfeldigheter som gjør at han nå blir renvasket, på grunn av at andre siktes. Det forteller litt om hva han har levd med, sier Sjødin.

Fritz Moen og Tengs - Når mistanken først er fremmet, så nytter det ikke å kjempe mot. Tanken sitter fortsatt i hodet på befolkningen.

Han mener politiet etterforsker for snevert, og at de henger seg opp i teorier de ikke gir slipp på, selv om ikke bevisene taler deres sak.

- For eksempel saken om Fritz Moen, hvor politiet ikke beklaget før etter at han var død. Det hjalp jo ikke ham, sier han.

Moen ble uskyldig dømt for to drap på 70- og 80-tallet, og ble ikke frikjent før året før og året etter at han døde, da en annen mann på sitt dødsleie tilsto begge drapene.

ANKLAGES: Politiet anklages for å etterforske snevert og for å bestemme seg på forhånd om hvem som er syndebukken. Her fra politiets pressekonferanse i Tina-saken torsdag. Politiet viser til det de sa under pressekonferansen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ANKLAGES: Politiet anklages for å etterforske snevert og for å bestemme seg på forhånd om hvem som er syndebukken. Her fra politiets pressekonferanse i Tina-saken torsdag. Politiet viser til det de sa under pressekonferansen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Og så har vi Birgitte Tengs-saken, der man endret dødstidspunktet for å få det til å passe bedre, sier han og viser til at Birgittes fetter i sin tid ble dømt til 14 års fengsel før lagmannsretten frikjente ham.

- De prøvde å bli «venn» med ham - Det er veldig synd, sier advokaten, som forsvarte fetteren.

Han nevner Tina-saken igjen.

- Det hjelper ikke for kjæresten hennes å få noen hundre tusen i erstatning, når tanken likevel sitter i befolkningen.

Advokaten som forsvarte Tinas kjæreste, Atle Helljesen, husker hvordan politiet etterforsket hans klient, som de mente hadde drept Tina. 

- Vi kritiserte politiarbeidet allerede i 2003 fordi vi mente at det hadde vært for ensidig. Saken ble ikke etterforsket videre etter at riksadvokaten ikke tok ut tiltale mot min klient, sier Helljesen til Dagbladet.

Han var også veldig kritisk til avhørsmetodene som ble brukt, og håper at de ikke lenger brukes. 

- De prøvde å bli «venn» med min klient og på den måten få ham til å tilstå. De gikk utfra at de hadde den skyldige.

Advokat Sjødin synes det er tragisk.

- Man ser det samme i mange saker fra den tida. Det er oppsiktsvekkende at man ikke bruker mer tid og ressurser på å lære opp politiet til ikke å konkludere på forhånd.

- Ikke tatt oppgjør Da fire menn denne uka ble siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen denne uka, viste advokat Helljesen i mediene til siktelsen mot kjæresten, og sa han håpet de denne gang har tatt riktige personer.

- I Tina-saken svirrer det fortsatt rykter, og politiet har aldri tatt noe oppgjør. Da går det galt. Det er mange som går rundt med mistanke mot seg selv, selv om de er frikjent. Det skulle vært en plikt for politiet å rydde opp i ettertid. De må innrømme at de har gjort feil. Det er det første budet, sier advokat Sjødin.

DREPT: Da Tina Jørgensen ble funnet drept, ble kjæresten utpekt som drapsmann. Han ble seinere renvasket og saken henlagt. Foto: NTB Scanpix
DREPT: Da Tina Jørgensen ble funnet drept, ble kjæresten utpekt som drapsmann. Han ble seinere renvasket og saken henlagt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Poenget mitt er ikke å straffe eller ta noen, men et ønske om å pålegge politiet en plikt til å rette opp. Da hadde det kanskje vært enklere for kjæresten å leve med at han en gang var mistenkt.

Vil ikke kommentere Fagdirektør i Politidirektoratet, Atle Roll-Matthiesen, framhever på sin side at drapssaker i Norge har en høy oppklaringsprosent.

- Drapssaker i Norge blir i alt det vesentlige oppklart. Det er ingen land i verden som har høyere oppklaringsprosent, sier fagdirektøren.

Ifølge Roll-Matthiesen er det viktig for politiet å ha en gjennomgående høy kvalitet, og mener at avhørsmetodikken har endret seg siden tusenårsskiftet.

- Vi er opptatt av å løfte etterforskningen, og arbeidsmetodikken vår har endret seg når det gjelder avhør. Politiet skal også balansere hensynet til de som kommer i politiets søkelys og å ivareta pårørende sine behov.

Det er politiet i Rogaland som etterforsker drapssaken på Tina Jørgensen. De ønsker ikke å kommentere Sjødins uttalelser, men viser til politiets Bjørn Kåre Dahls uttalelser på en pressekonferanse fredag:

- Det har vært en omfattende etterforskning, men det har kommet nye opplysninger som drar oss i en ny retning. Det gjør at vi følger denne retningen, og så - når det gjelder eventuelle mangler ved etterforskningen - får vi evaluere det seinere, sa han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram