Politiet bevæpner seg fire ganger daglig

Og har løsnet tolv skudd på seks år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økt risiko har ført til at politiet nå i gjennomsnitt må bevæpne seg fire ganger om dagen. En økt belastning, mener politifolk.

I fjor bevæpnet politiet seg 1.582 ganger, det vil si over fire ganger i løpet av en dag. Til sammenligning bar politiet våpen kun 935 ganger i 2001, viser en undersøkelse fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

- Dette er høye tall for et land der politiet kun bevæpner seg i farlige situasjoner, og det gjenspeiler at det blir flere farlige våpen ute blant folk, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund til VG.

Totalt har det vært over 11.000 bevæpninger de sju siste årene, men det har kun blitt løsnet tolv skudd siden 2002. I samme periode er to personer blitt drept av skudd fra politiet, mens to er blitt skadd. Politiet har truet med våpen 429 ganger, viser tall fra Politidirektoratet.

Undersøkelsen viser at 85 prosent av norske politifolk opplever det som en belastning å bli sendt på bevæpnende oppdrag.

- Faren for å bli skadd er stor i politiyrket, og det er jo i slike situasjoner at politiet tar til våpen. Mange politifolk føler dessverre at de ikke får nok trening på forhånd, sier Arne Johannessen.

(NTB)

VÆPNER SEG: I fjor bevæpnet politiet seg 1.582 ganger, det vil si over fire ganger i løpet av en dag. Arkivfoto: Tore Bergsaker/Dagbladet
VÆPNER SEG: I fjor bevæpnet politiet seg 1.582 ganger, det vil si over fire ganger i løpet av en dag. Arkivfoto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer
Politiet bevæpner seg fire ganger daglig