STYRTET I BAKKEN:  Årsaken til helikopterstyrten på Sollihøgda i Buskerud i dag er foreløpig ikke kjent. Helikopteret kan ha havarert før det traff strømledningen, eller krasjet i bakken som følge av kontakten med strømledningen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STYRTET I BAKKEN: Årsaken til helikopterstyrten på Sollihøgda i Buskerud i dag er foreløpig ikke kjent. Helikopteret kan ha havarert før det traff strømledningen, eller krasjet i bakken som følge av kontakten med strømledningen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Politiet ble hjelpeløse vitner til at helikopteret styrtet i bakken

Helikopteret valgte selv landingssted og ble ikke veiledet av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HØNEFOSS (Dagbladet): Politiet kom til ulykkesstedet bare minutter før helikopteret styrtet under et redningsoppdrag på Sollihøgda i formiddag.

- Hvis helikopteret hadde styrtet på en annen plass like i nærheten, eller høyspentledningen hadde ramlet ned litt annerledes, kunne flere liv ha gått tapt. Ulykken kunne fått et større omfang, sier politistasjonssjef Kjell Magne Tvenge til Dagbladet.

Ikke ledet av politiet På en pressekonferanse bekreftet politiet at de ikke hadde kontakt med piloten under landingen.

- Ingen fra politiet ledet helikoptret ned. Vi vet ikke mer detaljer eller om det var noen på bakken som ledet det ned i landingsfasen, sier Tvenge.
 
Men han påpeker samtidig at politiet mente det var et egnet landingssted.  

- Valgt av helikopteret Det har vært spørsmål om landingsstedet var valgt av folk på bakken, eller av besetningen i helikopteret. Grunnen er at helikopteret traff en strømledning på vei til redningsoppdraget på Sollihøgda. Det traff bakken med voldsom kraft sekunder etterpå.

Politiet bekreftet at landingsstedet ble valgt av helikopteret selv.

- Det skal alltid være helikoptret selv som velger landingssted, sier Tvenge på pressekonferansen.

Men han utelukker ikke at helikopteret kan ha hatt kontakt med andre mannskaper på bakken. Både ambulansepersonell og brannmenn var til stede.

- Vi har ikke fått klarhet i hva vår patrulje på stedet faktisk så, men det er på det rene at de var på ulykkesstedet da helikoptret styrtet. Dette, og avhør av de øvrige øyenvitnene som var på stedet, skal forhåpentligvis bringe mer klarhet i de faktsike forholdene, sier Tvenge til Dagbladet.

Ukjent årsak Om det var kontakten med høyspentledningen som gjorde at helikopteret styret, eller om det havarerte i forkant, ønsker ikke politiet å spekulere i nå.

- Å spekulere til årsaken til ulykken kan vi ikke gjøre nå. Havarikommisjonen er på stedet og gjør undersøkelser. Politiet kan ikke svare på om helikoptret var i trøbbel før det traff ledningen eller om det var det som var årsaken, sier Tvenge.

Det var snøvær i området under landingen. Om ambulansetjenesten vurderte landingen som lett eller vanskelig, sier Tvenge at etterforskningen vil vise.

Mange vitner Det var mange vitner til ulykken, og politiet vil nå starte arbeidet med å kartlegge vitneobservasjonene.

- Jeg har ikke oversikt over hvor mange vitner det var på stedet. Det vil vi få oversikten over i løpet av kvelden.

Politiet er ikke kjent med at helikoptret hadde noen problemer før det styrtet. Pål Thomassen satt i en bil 50 meter fra der helikopteret styrtet i bakken. Han beskriver dramaet slik:

- Jeg ser at helikopteret skal til å lande, og så tar det plutselig tak i høyspentledningen som går mellom fjellene her, sier Thomassen til Dagbladet.no.

 UNDERSØKER VRAKET:  Et helikopter fra Norsk Luftambulanse styret i formiddag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UNDERSØKER VRAKET: Et helikopter fra Norsk Luftambulanse styret i formiddag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Flere folk på stedet bekrefter overfor Dagbladet at helikopteret traff en strømkabel, men det er ikke kjent om det er årsak til - eller en konsekvens av - havariet.

- Fra det traff høyspentledningen til det traff bakken gikk det bare tre sekunder - maks. Det gikk fort, sier han.