ÅSTEDET: Utenfor Grimstad endte den 27-årige rømlingens ferd med at han kjørte ned og drepte politimannen Børge Ivarsen torsdag morgen. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET
ÅSTEDET: Utenfor Grimstad endte den 27-årige rømlingens ferd med at han kjørte ned og drepte politimannen Børge Ivarsen torsdag morgen. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

Politiet ble varslet om rømt bildesperado - slapp ham fri

Kriminalomsorgen og politiet i Rogaland etterlyste rømlingen. Det så ikke politiet i Drammen, som løslot ham få dager før bildrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Få dager før 27-åringen kjørte ned og drepte politimannen Børge Ivarsen, ble han anholdt av politiet i Drammen.

27-åringen var da på rømmen fra soning i en behandlingsinstitusjon, og ble tatt for kjøring i påvirket tilstand i en stjålen bil.

Men ifølge politiet i Drammen var det ingen grunn til å fengsle mannen - til tross for at mannen var en meldt rømling.

Nå melder både Kriminalomsorgen og Rogaland politidistrikt til Dagbladet at 27-åringen ble etterlyst allerede 24. februar.

Det er før han ble arrestert og sluppet fri i Drammen.

Skylder på hverandre- Vi hadde ingen melding på at han var uteblitt fra soning. Det er soningsstedets ansvar å melde fra, uttalte politifullmektig Vibeke Martins ved Søndre politidistrikt til VG.

Men ifølge Justisdepartementet har verken Evangeliesenteret, fengselet eller Kriminalomsorgen gjort noe feil.

- Flere medier har i dag meldt at Kriminalomsorgen unnlot å melde rømningen av personen som natt til i går kjørte ned og drepte en polititjenestemann i tjeneste. Dette er galt, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justis- og politidepartementet.

Lagt rett innIfølge konstituert politimester Leif Ole Topnes i Rogaland ble 27-åringens uteblivelse fra soning lagt inn i politiets systemer samme dag.

- Systemet er søkbart over hele landet, sier Topnes til Dagbladet.

Det står i kontrast til hva Søndre Buskerud politidistrikt har uttalt.

Fant ikke informasjon- Det stemmer at han ble arrestert i Drammen for noen dager siden. Han ble pågrepet for vinningskriminalitet og mindre narkotikaforhold. Han ble da sjekket i våre systemer, men ut fra disse var han ikke ettersøkt, så han ble sluppet. Jeg går ut fra at han først hadde tilbrakt en natt i arresten, sa politistasjonssjef Øyvind Aas i Drammen til Dagbladet i går.

- Hvorfor har det ikke blitt fanget opp at han var rømt fra soning?

- Jeg har ikke lyst til å spekulere i dette. Jeg kan bare forholde meg til at han ikke var etterlyst i våre systemer, sa Aas.
 
Stjal nok en bilEtter pågripelsen og løslatelsen i Drammen, begikk 27-åringen nye lovbrudd.

HER ER ETTERLYSNINGEN: Dette er telefaksen Kriminalomsorgen sendte til Rogaland politidistrikt 24. februar. Rogaland registrerte etterlysningen som søkbar i politiloggen samme dag.
HER ER ETTERLYSNINGEN: Dette er telefaksen Kriminalomsorgen sendte til Rogaland politidistrikt 24. februar. Rogaland registrerte etterlysningen som søkbar i politiloggen samme dag. Vis mer

Det førte til at Drammens-politiet på nytt jaktet mannen.

Onsdag kveld truet han med kniv til seg en bil ved Gulskogen senter i Drammen.

Kjøreturen endte i tragedie torsdag morgen - 20 mil unna.

Meldt 24. februar27-åringen, som er straffedømt en rekke ganger, deltok i et opplegg i regi av Evangeliesenteret utenfor Moss. Han rømte i forrige uke.  

24. februar klokka 17.00 ble det ifølge Justisdepartementet sendt en melding fra Varna evangeliesenter til Åna fengsel, hvor personen sonet etter å ha blitt dømt til såkalt paragraf 12-soning.

- Etterlysning ble sendt samme dag klokka 18.24 i henhold til rutinebeskrivelse til Rogaland politidistrikt, sier Johansen.

Brukte faksDet bekrefter også direktør Gudmund Idsø ved Kriminalomsorgen region sør.
- Vi sendte en skriftlig melding til det aktuelle politidistriktet. Den meldingen er loggført hos oss, sier Idsø.

Det aktuelle politidistriktet er Rogaland.

- Hvordan ble de varslet?

- De ble varslet skriftlig, via faks, sier Idsø.

- Faks?

- Ja. Det er slik rutinen er, sier Idsø.

DØDE I TJENESTE: Børge Ivarsen ble drept mens han var i ferd med å legge ut ei spikermatte i veibanen. Foto: Lillesands-Posten
DØDE I TJENESTE: Børge Ivarsen ble drept mens han var i ferd med å legge ut ei spikermatte i veibanen. Foto: Lillesands-Posten Vis mer

Det er ikke første gang politiets «hastevarsling» via telefaks havner i søkelyset.

To versjonerMen ifølge politimester Topnes i Rogaland var det ike faksmeldingen som førte til manglende varsling videre.

- Etterlysningen ble gjort søkbar landet rundt via politiloggen 24. februar klokka 20.39, sier Topnes.

- Jeg vil ikke gå i noen diskusjon med Rogaland om hvem som har rett og hvem som tar feil, sier politistasjonssjef Øyvind Aas i Drammen.

Selv om informasjon om rømlingen ble lagt inn i politiloggen, er det ifølge Aas ikke dette systemet politiet først og fremst bruker operativt.

- På en så aktiv kar som det her er snakk om finnes det mange politilogger. Det vi forholder oss til er om han er etterlyst, og det var han ikke i etterlysningsregisteret, sier Aas.

Ulike registreTopnes i Rogaland erkjenner at rømlingen ikke ble lagt inn i etterlysningsregisteret, bare i politiloggen.

- Det er blant de rutiner jeg nå har en gjennomgang av for å se om noe burde vært gjort anderledes, sier politimesteren til Dagbladet.

- Jeg kan ikke se at vi kunne gjort noe anderledes. Vi har bare fulgt det som er rutine hos de aller fleste, sier stasjonsjefen i Drammen.

HASTEFAKS: Dette er en telefaks, redskapet politiet fortsatt bruker til varsling om kriser og hastesaker. Foto: Flickr
HASTEFAKS: Dette er en telefaks, redskapet politiet fortsatt bruker til varsling om kriser og hastesaker. Foto: Flickr Vis mer