Politiet blir lønnsvinnere

Med utsikt til en lønnsøkning på 30000- 35000 kroner i år og forventninger om et solid tillegg også neste år, er politi og lensmenn på vei til å bli vinnerne i det statlige lønnsoppgjøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed blir det nok politi til vakthold under prinsessebryllupet i Trondheim 24. mai.

Lederen av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, sa før påske at han «ikke så bort fra» at det kunne bli vanskelig å få tilstrekkelig mange politifolk i Trondheim og omegn til å ta overtid og ekstravakter i forbindelse med prinsessebryllupet hvis politiet ikke fikk gjennomslag for sine lønnskrav.

Nå føler en tilfreds forbundsleder seg ganske trygg på at trønderpolitiet med nyvoksede og skinnende barter vil sørge for «sikkerhet med et smil» under bryllupsfesten.

Fem milliarder

220000 statsansatte fikk til fordeling ca. 2,5 milliarder kroner i generelt lønnstillegg natt til 1. mai. Det betyr 7500 kroner for dem som tjener minst og opptil 14900 kroner for de høyeste betalte gruppene. Men fra 1. august skal de statsansatte ha ytterligere 1,5 prosent til såkalt justering og normering, og ytterligere 1,9 prosent til lokale forhandlinger fra 1. september. Det som skal fordeles til høsten, utgjør ca. 2,2 milliarder kroner. Dermed koster årets statsoppgjør nesten fem milliarder i rene lønnstillegg.

«Skikkelig jafs»

For noen grupper vil justerings- og lokalforhandlingene kunne resultere i opprykk på 3-4 lønnstrinn, det vil si mellom 15000 og 20000 kroner oppå det generelle tillegget. Da er man oppe på et lønnsløft rundt 30000 kroner, og da snakker man så langt i prosessen først og fremst om politiet.

- Men det er fortsatt langt opp til de 70000 dere har forlangt i økning på grunnlønna, forbundsleder Arne Johannessen?

- Det er det, men vi skal ha en grundig evaluering straks vi ser hva vi har fått pr. 1. september. Og da skal vi i hvert fall ha tatt et skikkelig jafs...

- Og hvor mye er det?

- Kanskje opp mot halvparten av målet om 70000, sier Johannessen, som tror det er penger å hente også neste år.

- Ja, jeg er nokså sikker på det. Det er lagt opp til ordinære forhandlinger, og da er det penger der også, sier Johannessen.

Full av lovord

Han er full av lovord om samarbeidet med de andre utdanningsgruppene innen den nye arbeidstakeralliansen Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon, UHO, hvor særlig lærerne og sykepleierne er de andre tunge aktørene.

TILFREDS MED LØNNSOPPGJØRET: Lederen av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.