Politiet bløffet om drapsbevis

STAVANGER(Dagbladet): Politiet bløffet den tiltalte fetteren om hva slags bevis de hadde mot ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det kommer fram i dagboksnotatene til KRIPOS-etterforsker Stian Elle, som foretok avhørene av fetteren. I Gulating lagmannsrett i går gikk KRIPOS-førstebetjent Stian Elle gjennom bortimot halvparten av de 180 sidene med dagboksnotater som han gjorde før og under avhørene med fetteren.

Stian Elle avhørte fetteren i 14 dager før tilståelsen var et faktum. Ifølge Elle satt de to i avhørsrommet i 70 timer. Det ble ikke skrevet formelle avhør, slik påtaleinstruksen klart sier det skal. Det som ble sagt ble bare notert ned i Elles dagbok.

'Ja, og vi kan bevise det', svarte Elle.

Problemet er at politiet ikke kunne bevise det. De hadde ingen klare beviser for at fetteren var drapsmannen, men skapte et inntrykk av det motsatte.
I retten i går hadde Elle følgende forklaring på det han hadde skrevet: Han mente de hadde beviser for at fetteren ikke hadde ment å drepe henne. Denne presiseringen fikk forsvarerne til å riste på hodet.
Stian Elle laget seg lister med momenter som han skulle ta opp under avhørene med fetteren. I en av disse listene skrev han:
'Vi kan knytte deg (fetteren) og Birgitte sammen klokka 23.05.'
Denne opplysningen må være tatt ut fra løse luften. Politiet har aldri fått opplysninger om at vitner har sett fetteren sammen med Birgitte Tengs denne kvelden.

I går kom det også frem at Stian Elle flere ganger møtte den kjente svenske politipsykologen Ulf Åsgråd før Birgittes fetter ble pågrepet.
Elle fortalte at han var med på et møte der Åsgård gjennomgikk indisiene mot fetteren, kort tid før pågripelsen. Det kom ikke fram da Elle forklarte seg i Karmsund herredsrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer