- Politiet bommer på åpent mål

Burde være enkelt å ta biltyven, mener Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag kunne Dagbladet.no fortelle om biltyven som ble fanget av overvåkningskameraer hele tre ganger. Likevel henla etterforskningsavdelingen ved Oslo politidistrikt saken, uten å ha sett på bildene.

Justisminister Knut Storberget ønsker ikke å kommentere saken. Det vil derimot Jan Arild Ellingsen, justispolitisk talsmann i Frp.

- Sånne saker er med på å undergrave tilliten til politiet. Og det i en tid da de til de grader har bruk for tillit, sier han til Dagbladet.no.

- Utenfor åpent mål
Etter en rask kikk på overvåkningsvideoen - vel og merke en video der Dagbladet.no har sladdet tyvens ansikt - slår han fast at det bør være en smal sak å identifisere gjerningsmannen.

- vanskelig ser det ikke ut på min skjerm. Det kunne bidra positivt til statistikken deres, og det trenger de. Her får de en sak bokstavelig talt i fanget, og lar være å gjøre noe med den! Det er jo som å skyte utenfor åpent mål, og det skal man ikke gjøre! sier han.

Han er sjokkert over at politiet ikke engang har tatt seg tid til å se på videoene før de henla saken.

- Når det foreligger denne typen bevis, forutsetter jeg at politiet sjekker dem ut. De må vurdere om bevisene er sterke nok og holder påtalemessig, før de tar beslutningen om å henlegge saken. Jeg håper jo at bileieren klager på dette, og at påtalemyndigheten sparker saken tilbake og sørger for at det blir gjort en ordentlig jobb, sier han.

- Bekymringsfullt
Jack Frostad, informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, er også bekymret over henleggelsen.

- Dette med å henlegge saker der det foreligger solid bevismat, har vært et tema flere ganger. Denne saken kan sammenlignes med henleggelser i saker med kjent gjerningsmann. Det er bekymringsfullt, først og fremst fordi folks terskel for å anmelde saker kan bli høyere. Vi kan få et stort område hvor ikke all kriminalitet kommer fram i statistikkene, sier han.

Nedprioriteres
Politiet begrunnet henleggelsen med at «det ikke er fremkommet tilstrekkelige opplysninger til å identifisere gjerningsmannen».

- Det er synd vi ikke kan etterforske slike saker grundigere. Arbeidsmengden er så stor at slike saker ofte må nedprioriteres, sa politijurist og påtaleansvarlig Svein Bakkevig ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Bileier Haakon Hellenes forbereder nå flere brev til blant annet statsadvokaten, politiet og justisministeren, hvor han vil fortelle om saken. Han har fått tilbake bilen, etter at en politipatrulje fant den i Fredensborgveien i Oslo ved en tilfeldighet. Men han er langt fra fornøyd med politiets arbeid.

- Det er et guffent signal man sender ut til samfunnet, sa han til Dagbladet.no om henleggelsen.

KRITISK: Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen, ( Frp ). 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KRITISK: Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen, ( Frp ). Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer